PODGORICA: Nerad policije odnio ljudski život - Volim Podgoricu

PODGORICA: Nerad policije odnio ljudski život

Po­stu­pa­nje Upra­ve pol­ci­je u slu­ča­ju sa­da po­koj­ne Du­ri­je Po­ja­tić, ko­ju je ubio njen bra­ta­nić Emil Sar­van, bi­lo je ne­pro­fe­si­o­nal­no, oci­je­nio je Sa­vjet za gra­đan­sku kon­tro­lu ra­da po­li­ci­je. Oni su kon­sta­to­va­li i da po­li­ci­ja jav­no­sti ni­je da­la tač­ne in­for­ma­ci­je po­vo­dom ovog slu­ča­ja, zbog če­ga se sti­če uti­sak o po­sto­ja­nju na­mje­re da se (pre)uve­li­ča­ju rad­nje i re­zul­ta­ti po­li­ci­je. 

– Sa­vjet kon­sta­tu­je da je u kon­kret­nom slu­ča­ju is­po­ljen – i po­ku­ša­va se oprav­da­ti – iz­ra­zi­to de­struk­tiv­ni for­ma­li­zam, uz neo­d­go­vor­nost i ne­do­volj­nu pro­fe­si­o­nal­nu po­sve­će­nost, ko­ji su od­ni­je­li još je­dan ljud­ski ži­vot. Uko­li­ko se ova­kva neo­d­go­vor­nost i iz­o­sta­nak pro­fe­si­o­nal­nog i hu­ma­nog pri­stu­pa na­sta­vi, gra­đa­ni će i da­lje pla­ća­ti kr­va­vi da­nak ne­ra­du i neo­d­go­vo­r­no­sti onih ko­je ova dr­ža­va pla­ća da ča­sno i od­go­vor­no oba­vlja­ju svoj po­sao. Ako im dr­žav­ne pla­te ni­je­su do­volj­ne, on­da je po­šten iz­laz da ustu­pe svo­ja rad­na mje­sta oni­ma ko­ji će taj te­ški po­sao od­go­vor­no ra­di­ti – pi­še u za­ključ­ku Sa­vje­ta, ko­ji pot­pi­su­je pred­sjed­nik Dra­žen Ce­ro­vić.

Po­ja­ti­će­va je ubi­je­na 30. ok­to­bra u svom sta­nu na Bu­le­va­ru Sve­tog Pe­tra Ce­tinj­skog. 

Iz Upra­ve po­li­ci­je Sa­vje­tu su do­sta­vlje­ni po­da­ci o pret­hod­nim pri­ja­va­ma ko­je se od­no­se na osum­nji­če­nog Sar­va­na. Po­la mje­se­ca pri­je tra­ge­di­je, 14. ok­to­bra, uvi­dom u dnev­nik do­ga­đa­ja de­žur­ne slu­žbe CB Pod­go­ri­ca, u 21.02 je kon­sta­to­va­no da je Po­ja­ti­će­va te­le­fon­skim pu­tem pri­ja­vi­la uz­ne­mi­ra­va­nje i lu­pa­nje po vra­ti­ma svog sta­na od stra­ne jed­nog li­ca. Pa­tro­la je na li­cu mje­sta za­te­kla i le­gi­ti­mi­sa­la Sar­va­na, ko­ji je na­mje­ra­vao da uđe u stan svo­je tet­ke Du­ri­je Po­ja­tić, ali mu ona to ni­je do­zvo­li­la. Sar­van je tom pri­li­kom upo­zo­ren i uda­ljen sa li­ca mje­sta, a Po­ja­ti­će­va ni­je že­lje­la da pod­ne­se pri­ja­vu pro­tiv nje­ga. Na­kon po­la sa­ta, pa­tro­la po­li­ci­je je ob­i­šla stan Du­ri­je Po­ja­tić i u raz­go­vo­ru sa njom utvr­di­la da Sar­van ni­je po­no­vo do­la­zio kod nje.

Dva da­na ka­sni­je, u 19.09, po­li­ci­ji je te­le­fo­nom pri­ja­vlje­no da se kod objek­ta br­ze hra­ne „Gur­man” na Bu­le­va­ru Sve­tog Pe­tra Ce­tinj­skog na­la­zi jed­no li­ce ko­je či­tav dan sto­ji is­pred zgra­de. Pa­tro­la po­li­ci­je je sa li­ca mje­sta oba­vi­je­sti­la de­žur­nu slu­žbu da su is­pred zgra­de u ko­joj se na­la­zi obje­kat „Gur­man” za­te­kli i le­gi­ti­mi­sa­li Sar­va­na, ko­ji iz­ja­vio da če­ka di­je­te. Tom pri­li­kom je pro­vje­ren po­sred­stvom ra­dio-ve­ze i utvr­đe­no je da se to li­ce ne po­tra­žu­je, na­kon če­ga je upo­zo­ren i uda­ljen. Na dan ubi­stva, 30. ok­to­bra, u 16.27, gra­đa­nin K.B. je oba­vi­je­stio slu­žbe­ni­ke De­žur­ne slu­žbe CB Pod­go­ri­ca da je svo­ju uj­nu Du­ri­ju Po­ja­tić u spa­va­ćoj so­bi nje­nog sta­na za­te­kao bez zna­ko­va ži­vo­ta, gdje je bio i Sar­van. 

– Sa­vjet, is­klju­či­vo na osno­vu zva­nič­nih in­for­ma­ci­ja Upra­ve po­li­ci­je, kon­sta­tu­je da ko­mu­ni­ka­ci­ja Upra­ve po­li­ci­je sa jav­no­šću po­vo­dom kri­tič­nog do­ga­đa­ja ni­je bi­la pro­fe­si­o­nal­na. Iz­ni­je­ti su od­re­đe­ni po­da­ci ko­ji ne pred­sta­vlja­ju tač­ne či­nje­ni­ce, zbog če­ga je jav­nost ne­pot­pu­no i ne­tač­no in­for­mi­sa­na na dan ka­da je iz­vr­še­no pred­met­no kri­vič­no dje­lo – kon­sta­to­va­no je u iz­vje­šta­ju Sa­vje­ta.M.V.P.

Iz­o­stao od­go­va­ra­ju­ći star­je­šin­ski pri­stup

U iz­vje­šta­ju Sa­vje­ta je kon­sta­to­va­no da ni­je mo­gu­će za­klju­či­ti da po­sto­ji neo­p­hod­na me­đu­sob­na ko­mu­ni­ka­ci­ja i ko­or­di­na­ci­ja po­li­cij­skih pa­tro­la ko­je se upu­ću­ju na li­ce mje­sta. 

– Sa­vjet ocje­nju­je da je sva­ka­ko iz­o­stao od­go­va­ra­ju­ći star­je­šin­ski pri­stup, ko­ji pod­ra­zu­mi­je­va bla­go­vre­me­no su­bli­mi­ra­nje svih po­da­ta­ka s te­re­na i pro­cje­nu svih fak­to­ra ri­zi­ka, te pre­ven­tiv­no dje­lo­va­nje, shod­no kva­li­tet­no ana­li­zi­ra­nim in­for­ma­ci­ja­ma i či­nje­ni­ca­ma sa te­re­na. Iz­o­stao je i pre­ven­tiv­ni rad, ko­ji je mo­gao da uklju­či do­dat­no pri­ku­plja­nje ope­ra­tiv­nih i dru­gih sa­zna­nja, po­seb­no od ošte­će­ne i kom­ši­ja. Sve ovo, na­ro­či­to na­kon po­tvr­đe­nog sa­zna­nja da je li­ce Emil Sar­van pro­veo či­tav je­dan dan, 16. 10. 2017, is­pred ula­za ka­sni­je ubi­je­ne pro­fe­so­ri­ce Du­ri­je Po­ja­tić, što je ja­sno uka­zi­va­lo, ima­ju­ći u vi­du i pret­hod­na sa­zna­nja, na nje­go­vo na­sto­ja­nje da na od­re­đe­ni na­čin kon­tro­li­še kre­ta­nje Du­ri­je Po­ja­tić sa na­mje­rom da je ugro­zi. Sa­vjet je iz­ne­na­đen što u kon­kret­nom slu­ča­ju ni­je­su u do­volj­noj mje­ri pred­u­ze­te ak­tiv­no­sti po­li­cij­skih slu­žbe­ni­ka Sta­ni­ce kri­mi­na­li­stič­ke po­li­ci­je za su­zbi­ja­nje krv­nih de­li­ka­ta i na­si­lja u po­ro­di­ci CB Pod­go­ri­ca. Pro­cje­na bez­bjed­no­snih ri­zi­ka tre­ba­lo je da uklju­či i ne­po­sred­ni raz­go­vor upra­vo s tog ni­voa sa Du­ri­jom Po­ja­tić, ko­ja je ta­ko mo­gla bi­ti ohra­bre­na da za­šti­tu za­tra­ži i kroz pod­no­še­nje pri­ja­ve – uka­za­li su iz Sa­vje­ta.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com