Karađorđevići ODLUČNI: Traže zemlju u Miločeru, pa i parcelu Aca Đukanovića (FOTO) - Volim Podgoricu

Karađorđevići ODLUČNI: Traže zemlju u Miločeru, pa i parcelu Aca Đukanovića (FOTO)

Prestolonasljednik srpske kraljevske dinastije Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina traže da im se vrati i zemljišni kompleks od 4.337 kvadrata u Miločerskom parku, koji je nakon niza kuporodajnih transakacija uknjižen na Prvu banku, biznismena Aca Đukanovića, pišu Vijesti.

Ta finansijska institucija mlađeg brata aktulenog lidera DPS-a Mila Đukanovića, vlasnik je 6.286 kvadrata na lokalitetu Miševina, iznad puta koji prolazi kroz Miločerski park.

Srpski kraljevski bračni par zatražio je da im se vrati vila “Miločer”, dobar dio Miločerskog parka, zemljište na kome se nalazi hotel “Kraljičina plaža”, vila u parku, kao i parcela u Pržnu, na kojoj zakupac Svetog Stefana – kompanija grčkog biznismena Petrosa Statisa, planira gradnju 66 apartmana za tržište.

Na spisku nekretnina za koje Karađorđevići tvrde da su njihovi preci prije 90 godina kupili od mještana, je i parcela Prve banke koju je Đukanović na ime duga uzeo od kompanije San investments, sprskog biznismena Stanka Subotića Caneta.

Upravo na tu atraktivnu imovinu 8. novembra upisana je zabilježba o postojanju restitucije u katastarsku evidenciju Upravu za nekretnine.

Zabilježba restitucije u korist prestolonasljednika Aleksandra II Karađorđevića i Katarine Karađorđević de Silva pokrenute pred Komisijom za povraćaj i obeštećenje, upisano je u katastarsku evidneicju u koju su “Vijesti” imale uvid.

Princ Aleksandar II Karađorđević, Katarina Karađorđević i ostali nasljednici, preko pravnih zastupnika još prije 12 godina podnijeli su zahtjev da im se vrati cjelokupna imovina u Crnoj Gori…

Nakon više od decenije, prvi put u katastarskoj evidneciji upisuje se postojanje restitucije i to u vrijeme kada se na nekretninama koje potražuju  Karađorđevići  planiraju velike investicije.

Prva banka i dalje na svom sajtu oglašava prodaju zemlje u Miločerskom parku, iako je prije dvije godine praktično našla kupca – izvjesnog kosovskog biznismena.

On je navodno bio spreman da plati 2.200.000 eura, ali do realizacije nije došlo.

Zemljište koje se nalazi iznad puta, a između Kraljičine i Kraljeve plaže, Prva banka preuzela je nakon što firma San investments, koju povezuju sa Subotićem, nije vratila kredit od 2,2 miliona eura, uzet 2007. godine za kupovinu tog kompleksa.

Kompleks još nije “pokriven” detaljnim planskim dokumentima, ali je planovima višeg reda predviđen za razvoj ekskluzivnog turizma.

Zemlju je Subotić kupio od neformalnog svjedoka saradnika u aferi “Košljun” – Vida Rađenovića, plaćajući 300 eura po kvadratu.

Dan nakon što je uzela kredit, njegova kompanija kupuje od mještanina zemljište za 2.111.800 eura, odnosno 300 eura po kvadratu.

Kao zalog, Subotić je u maju te godine založio zemljište u Miločerskom parku.

Sredinom juna 2008. San investments kasni sa uplatom i tada Prva banka odlučuje na vansudsku prodaju, jer je dug Canetove firme dostigao 2,5 miliona eura.

Početna cijena koju je odredila banka bila je 2,61 milion eura.

Plac su godinu i po bezuspješno prodavali, nakon čega postižu dogovor sa predstavnicima San investmentsa i 30. septembra 2009. zaključuju sporazum – da je ukupan kreditni dug firme prema Prvoj banci 17,3 miliona eura.

Subotićeva firma je za kupovinu dijela ostrva Sveti Nikola, uzela od Prve banke kredit od 15 miliona eura, a potom još pet miliona i tu zemlju založila kao hipoteku.

Dvije strane su se sporazumjele da dug bude podijeljen u dvije kreditne partije – jednu od 15 miliona i drugu od 2,3 miliona eura.

Manji dug vraćen je tako što se Đukanovićeva banka uknjižila na kompleks u Miločerskom parku, 25. novembra 2009. godine.

Od tada Prva banka pokušava i da proda zemlju.

Prva banka i dalje prodaje zemlju…

Na sajtu Prve banke i dalje se oglašava prodaja zemljišnog kompleksa.

“Predmetno zemljište čini više parcela, ukupne površine 6,286 m2. Predmetne parcele se nalaze na potezu Miševina, 250 metara iznad obale na potezu između Kraljeve i Kraljičine plaže u Miločeru. Zemljište se nalazi na veoma atraktivnoj lokaciji, a u neposrednoj blizini nalazi se samo nekoliko ekskluzivnih turističkih objekata. Parcele su smještene između saobraćajnice kroz Miločer i Jadranske magistrale i sa gornje strane se graniči sa magistralnim putem. Prema obali, preko puta nalazi se vila ‘Topliš’. Prilaz zemljištu je omogućen sa puta kroz Miločer”, navodi se na sajtu Prve banke.

Izvor: Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com