Mugabe ipak ODBIO da podnese ostavku - Volim Podgoricu

Mugabe ipak ODBIO da podnese ostavku

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe nije podnio ostavku u večerašnjem obraćanju na državnoj televiziji, a koju su mnogi u zemlji očekivali, što znači da će protiv njega uskoro biti pokrenuta najavljena procedura opoziva.

Mugabe je u obraćanju najavio da će predsedavati kongresu vladajuće partije ZANU-PF sljedećeg mjeseca, iako ga je ta stranka smijenila sa funkcije svog lidera nekoliko sati uoči govora, prenosi Rojters.

Istakao je da je svjestan kritika koje mu upućuju partije, vojska i javnost, ali nije komentarisao mogućnost da podnese ostavku.

“Treba naučiti praštati i rješavati poteškoće u prijateljskom duhu i ne dozvoliti da prevlada ogorčenost. Stubovi države ostali su funkcionalni usred krize”, poručio je on.

Zvaničnik blizak pregovorima o Mugabeovom povlačenju rekao je Rojtersu uoči njegovog obraćanja na televiziji da se on sprema da podnese ostavku.

Zimbabveanci su, inače, bili najprije šokirani, a zatim oduševljeni padom najstarijeg šefa države u svijetu, koji je obećao da će vladati do smrti.

Mugabe je smijenjen danas sa dužnosti lidera vladajuće stranke ZANU-PF. Na čelu stranke naslijediće ga Emerson Mnangava, zamjenik kojeg je otpustio ovog mjeseca.

 Mugabeova supruga Grejs, koja je pokazala ambicije da naslijedi Mugabea na dužnosti, takođe je izbačena iz stranke.

Podsjetimo, u subotu su održani masovni protestu u Zimbabveu na kojima se tražila Mugabeova ostavka. Radi se o najvećim demonstracijama ikad organizovanim u toj zemlji od sticanja nezavisnosti i dolaska na vlast Roberta Mugabea 1980.

Mugabeova 37-godišnja vladavina okončana je kada je vojska u srijedu preuzela vlast i stavila ga u kućni pritvor, kazavši da želi smijeniti “kriminalce” koji ga okružuju.

Intervencija vojske predstavlja prekretnicu u dugoj vladavini Mugabea obilježenoj represijom teškom ekonomskom krizom.

Mugabe je jedan je od svetskih rekordera po dužini vladavine – na čelu Zimbabvea je bio 37 godina. Prvo je bio premijer te zemlje od 1980. godine kada je Zimbabve stekao nezavisnost od Britanije.

Kada je 1987. godine ukinuta funkcija premijera, Mugabe je izabran za predsjednika.

Za predsjednika Afričke unije izabran je prije dvije godine što je izazvalo negodovanje u afričkim zemljama. Osim po čvrstoj ruci u Zimbabveu, poznat je i po negativnim stavovima na račun zapadnih zemalja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com