Budžet Podgorice će biti ‘izborni’ - Volim Podgoricu

Budžet Podgorice će biti ‘izborni’

Odbornici opozicije u gradskoj Skupštini ocijenili su da je budžet Glavnog grada za narednu godinu ‘izborni’, jer gradska uprava tri godine nije ni pominjala najveće kapitalne projekte, sa čijom se „realizacijom“ navodno kreće 2018. godine.

Budžet je planiran na 60.685.070 eura, što je za 5,91 odsto više u odnosu na tekuću godinu.

Odbornik GP URA Luka Rakčević je ocijenio da se odjednom, bez plana i najave, podižu krediti za zaobilaznice i puteve, „obezbjeđuju“ sredstva za Gradsko pozorište, dobijaju pomoći od Vlade, “koja se za Podgoricu zabrinula baš sada, sedam ili osam mjeseci pred lokalne izbore”.

“Dakle, jasna je namjera. Nervozni i nemoćni predsjednik DPS-a je kazao da toj partiji nedostaje preko osam hiljada glasova za opstanak na vlasti, pa partijska mašinerija pokušava podići radnu temperaturu. Međutim, i oni dobro znaju da je sve to uzalud”, istakao  je Rakčević.

Odbornica DF-a Branka Bošnjak  kazala je da se na osnovu Nacrta budžeta jasno vidi da  je 2018. godina izborna, jer je planirano da  se izdvoje ogromna sredstva “pod stavkama ostalo”.

To se, kako je pojasnila, odnosi na ostale transfere pojedincima i slično, dok je samo za jednokratne socijalne pomoći planirano izdvajanje od 270.000 eura.

“Mnogo je nekih fiktivnih troškova za raznorazne nejasne stavke… Iako se vlast hvali kako vodi računa o mladima i pravi razne strategije i akcione planove,  za kancelariju za mlade je opredijeljeno samo 10.000 eura. Za poboljšanje materijalnog položaja boraca i SUBNOR-u je namijenjeno oko 50.000 eura, iako svi znamo da je preko 70 godina prošlo od rata, te da su se ti velikani uglavnom upokojili”, kazala je Bošnjak.

Ona je istakla da se i dalje ponižava Skupština grada i izabrani predstavnici građana, jer čak nije predviđeno ni da se prostorije klubova opreme računarima, niti su planirana sredstva za po jednog zaposlenog u klubu.

Rakčević je istakao da planirani budžet karakterišu višemilionski deficit, dinamičan rast tekućih troškova izazvanih partijskim zapošljavanjima, kao i sve veći nameti na račun građana Podgorice.

“Jer je politika konstantnog podizanja poreza i taksa zarad krpljenja budžetskih rupa, ujedno i maksimum kreativnosti i vizionarstva gradonačelnika  Stijepovića”, istakao je Rakčević.

Od Stijepovićevog stupanja na funkciju do danas, godišnji troškovi za zarade zaposlenih su, kako je istakao, porasli za preko pet miliona eura.

“Pa umjesto da kupujemo nove autobuse… efektnije širimo vodovodnu i kanalizacionu mrežu, te ulažemo milione u kulturu, poljoprivredu i gradsku infrastrukturu, posmatramo kako gradska uprava uhljebljuje na stotine radnika… kako bi DPS mogao zadovoljiti apetite svog članstva“, istakao je on.

Rakčević: Zbog partijskog zapošljavanja bacićemo milione

Rakčević je kazao da o ekonomskoj i fiskalnoj politici koju gradska administracija godinama sprovodi dovoljno govori činjenica da je planirani budžet duplo manji od onog iz 2009. godine, a da je unaprijed planiran sa minusom od preko devet miliona eura.

“Ukoliko nova, odgovornija i poštenija lokalna uprava ne pokrene proces racionalizacije broja zaposlenih i sramotno visokih troškova, samo u naredne četiri godine ćemo baciti preko 20 miliona eura, zbog partijskog zapošljavanja gradonačelnika Stijepovića”, istakao je Rakčević.

Bošnjak je ocijenila da su predviđeni ogromni transferi ka preduzećima koja bi trebalo da su profitabilna, a ne da se pomažu milionima eura.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com