Johanson: Ne očekujte medalje kao 2012, ponosan sam što sam naslijedio Adžića - Volim Podgoricu

Johanson: Ne očekujte medalje kao 2012, ponosan sam što sam naslijedio Adžića

Dragan Adžić je prošlost, Per Johanson sadašnjost crnogorske rukometne reprezentacije. Šta se dešavalo iza kulisa i koji je od mnogo scenarija tačan – da li je Adžić smijenjen ili je otišao, je li žrtvovan da bi se u nacionalni tim vratile Jovanka Radičević, Katarina Bulatović, Marija Jovanović i Andrea Klikovac, ko je i kako vršio pritisak na njega… – sada više nije ni bitno.

Pred „lavicama” je Svjetsko prvenstvo, za koje pripreme počinju već sjutra u Baru. Crna Gora 2. decembra u Oldenburgu igra sa Danskom, a u grupi C su rivali redom i Rusija, Japan, Tunis i Brazil. Johanson je u razgovoru za „Vijesti” rekao da sa čelnicima RSCG nije razgovarao o ambicijama u Njemačkoj, ali je najavio povratak Radičevićeve i Bulatovićeve u nacionalni tim, prvi put nakon Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

“Nismo pričali o ciljevima, jer prvo treba da upoznam igračice. Ne bi trebalo očekivati medalje, kao što se moglo 2012. godine. Crna Gora je talentovan tim, sa mnogo mladih rukometašica koje mogu da budu dobre i srećan sam što se Katarina i Jovanka vraćaju. To je veoma dobro za ekipu, da ima veoma iskusne igračice u kombinaciji sa mlađima. Prvi cilj nam je da preživimo grupnu fazu, ali ću više o mogućnostima moći da kažem za 10 dana”, rekao je Johanson.

Osmina finala ne bi smjelo da izmakne „crvenima”, a sve više od toga bi bio samo bonus.

“Čeka nas teška grupa. Danska, Rusija i Brazil su veoma jaki protivnici, a Tunis i Japan bi trebalo da budu peti i šesti. I ukrštamo se sa jakom grupom, u kojoj su Njemačka i Holandija. Situacija nije nimalo laka, ali želim da radim sa djevojkama i donesem nove ideje i energiju kako bismo bili spremni za prvenstvo”.

Šveđanin neće imati puno vremena da nametne svoj stil rukometa, jer je to nemoguće za 10-ak dana.

“Imam iskustvo iz reprezentacije Švedske, u kojoj sam dugo radio, kao i iz Bukurešta. Posebno se to odnosi na posao u Rumuniji, jer sam stigao sedam dana prije utakmice sa Ferencvarošem. Nije nimalo laka situacija, ali neću doći u Crnu Goru i sve promijeniti. Prvo moram da vidim šta funkcioniše i da to zadržim, a da promijenim samo nekoliko stvari, možda samo u energiji i posvećenosti. Mislim da će mi iskustvo u tome pomoći, jer stvarno imamo kratko vrijeme za pripreme”.

Sa kime ste pregovarali i razgovarali prije nego što ste prihvatili poziv da preuzmete Crnu Goru?

“Pričao sam sa predsjednikom (Zoran Radojičić, prim. a) i Predragom (Bošković, prim. a). Čuo sam se i sa djevojkama, prije svih sa Majdom Mehmedović, razgovor sa njom mi je puno pomogao. Pričao sam i sa Katarinom, Jovankom, Klikovac i Jovanović, koje su mi rekle da žele da opet budu u reprezentaciji. Katarina i Jovanka će igrati, a Klikovac i Jovanović su nažalost povrijeđene”.

U Njemačkoj zbog povrede ramena neće igrati ni Mehmedovićeva.

“Sa Majdom sam imao odličnu saradnju u Bukureštu i volim je, jer je veliki borac. Ona je najbolje lijevo krilo na svijetu i moraćemo da pokrijemo njeno odsustvo. Radujem se, ipak, što se vraćaju Katarina i Jovanka, one će puno pomoći mladim igračicama”.

Šta mislite o mladim igračicama iz Budućnosti?

“Pogledaću nekoliko utakmica Budućnosti prije nego što dođem. Gledao sam meč sa Vajpersom, u kojem je gubila, ali je preokrenula i povela šest razlike. Svidjeli su mi se energija i borbeni duh koje imaju. Kad si mlad, normalno je da imaš uspone i padove, ali mislim da Đurđina Jauković može da bude veoma dobra igračica, kao i Đurđina Malović. I Milena Raičević bi mogla da bude veoma važna za nas. I ostale igračice Budućnosti su dobre, ali su mlade i oscilacije su normalne”.

Johanson je otkrio da će sa sobom dovesti pomoćnog trenera, ali nije rekao o kome se radi.

“Još ne mogu da kažem njegovo ime, jer ne znam da li se dogovorio sa RSCG i dobio dozvolu svog kluba. Trener golmana će biti iz Budućnosti”, napomenuo je Johanson, koji sjutra stiže u Crnu Goru.

“Dolazim u Podgoricu, a onda idem u Bar na pripreme. Imaću kratak sastanak sa igračicama i onda trening. Veoma je dobro što ćemo igrati dvije utakmice sa Srbijom, da se bolje upoznamo”, zaključio je 47-godišnji trener, koji vodio reprezentaciju Švedske, CSM Bukurešt, ali i švedske klubove Kropskultur, Alingsos, Kungvels i Boden, na čijoj je klupi od ove sezone.

Prvi poziv u srijedu veče, ali se pitao i Eurosport

Johanson je za „Vijesti” otkrio da je prvi poziv od čelnih ljudi crnogorskog rukometa dobio tri dana prije nego što je Adžić smijenjen. Nije, međutim, mogao odmah da kaže „da”, jer je već godinama stručni konsultant TV stanica i dogovorio je da taj posao radi i iz Njemačke.

“Prvi put smo se čuli u srijedu kasno uveče. Trebalo je da komentarišem Svjetsko prvenstvo za Eurosport, zbog čega sam rekao ljudima iz Rukometnog saveza Crne Gore da provjerim da li mogu da prihvatim njihovu ponudu. Kada sam saopštio direktoru Eurosporta da me traže iz Crne Gore, on mi je rekao da mogu da idem i tada smo počeli pregovore. Razgovarali smo nekoliko dana i potpisao sam ugovor u subotu”, rekao je 47-godišnji stručnjak, koji vodi i Boden, desetoplasirani tim prvenstva Švedske.

Do kada ste dogovorili saradnji sa RSCG?

– Ugovor važi od danas, 20. novembra, do 17. decembra, kada se završava Svjetsko prvenstvo. Nadam se da će ćemo igrati do isteka tog ugovora, jer bi to značilo da smo odigrali veoma dobar šampionat. Dogovorili smo se samo za to takmičenje, a ako budemo dobro sarađivali i ostvarimo neki značajniji rezultat vjerovatno bismo bili voljni da produžimo ugovor. Ponosan sam što sam dobio šansu da vodim tim sa Balkana, područja koje je oduvijek imalo veliki uticaj na rukomet.

Ponosan sam što sam naslijedio Adžića

Bivši selektor Švedske i trener CSM Bukurešta je u superlativima pričao o dosadašnjem selektoru Crne Gore, Draganu Adžiću.

“Ponosan sam što sam njegov nasljednik. Po mom mišljenju, Adžić je jedan od najboljih trenera u istoriji ženskog rukometa. Osvojio je dvije Lige šampiona, evropsko zlato i olimpijsko srebro, a jedan je od stručnjaka na koje sam se ugledao. Volim da se moj tim dobro brani i mnogo sam studirao Adžićevu odbranu i o tome pričao sa Majdom”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com