Prva međunarodna konferencija o Vrancu i drugim crnogorskim autohtonim sortama vinove loze - Volim Podgoricu

Prva međunarodna  konferencija o Vrancu i drugim crnogorskim autohtonim sortama vinove loze

U Šipčaniku počela “Prva međunarodna  konferencija o Vrancu i drugim crnogorskim autohtonim sortama vinove loze”

Kratošija  najstarije ime za sortu vinove loze  koja se drugim zemljama gaji pod imenom  primitivo i zinfandel

Prva  međunarodna  konferencija o Vrancu i drugim crnogorskim autohtonim sortama vinove loze započela je dana svečanim otvaranjem u vinskom podrumu Šipčanik, Kompanije “13. Jul Plantaže”.

Konferenciju su organizovale “Plantaže“ u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Crne Gore, Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti I Ministarstvom nauke Crne Gore.

Verica Maraš, Izvršna direktorica kompanije “13 jul Plantaže” na otvaranju je kazala da ima posebno zadovoljstvo što upravo u Šipčaniku, vinskom hramu, koji je i hram crnogorskog vinskog turizma, a danas i hram nauke, otvara ovaj eminentni naučni skup. “Ovo je pravo mjesto gdje ćemo pred medjunarodnom i domaćom javnošću pokazati rezultate ovog, za Plantaže i Crnu Goru epohalnog projekta o diverzitetu crnogorske vinove loze. Ovaj projekat je rezultat dogotrajnog i dugogodišnjeg  rada Plantaža i njenog Sektora za razvoj i nauku i saradnje sa vodećim svjetskim naučnim centrima u Španiji i Kanadi.  Ovo opsežno i sveobuhvatno istraživanje koje je analiziralo više od 500 uzoraka starih vinovih loza i do više od 300 godina starosti, samo primjenom novih genomskih tehnologija moglo je da utvrdi pedigree, roditelje, genetsku povezanost nasih sorti i da pokaže jednu ogromnu tradiciju i vjekovnu starost vinogradarstva i vinarstva u Crnoj Gori. Ova istraživanja pomjeraju granice i svrstavaju Crnogorsko vinogradarstvo i vinarstvo rame uz rame sa najpoznatijim tradicionalnim vinskim regionima u svijetu koje imaju sličnu strukturu pedigrea sorti vinove loze kao Crna Gora. Ovi rezultati koji će biti iznijeti na ovom eminentnom skupu, uz učešće naučnika iz 17 država  pokazaće šta su prednosti i posebnosti crnogorskog vinogradarstva i kako Crnogorski diverzitet vinove loze može da da prilog Evropskom i svjetskom asortimanu novih vina.

Ovi rezultati i stvaranje kolekcije novootkrivenih sorti vinove loze u Plantažama, predstavlja resurs i kamen temeljac za proizvodnju novih vina i obezbjedjuje razvoj i kompetitivnost Plantaža na tržištu za decenije koje dolaze. Znamo da je 21 vjek, vijek ekonomije znanja i vijek privrede bazirane na biologiji i DNK. Stoga ovaj poduhvat stvara osnovu za razvoj ekonomije znanja u Crnoj Gori baziran na autohtonom resursima.Kompanija “13. Jul Plantaže” je i ovim čvrstim iskorakom u  polje nauke pokazala da je duboko vizionarski poduhvat koji, iz generacije u generaciju, preko pola vijeka u Crnoj Gori, uzgaja vinovu lozu,  proizvodi i njeguje velika vina na bazi autohtonih crnogorskih sorti. Malo ko je, prije 60 godina, vjerovao da će mala Crna Gora moći da postane jedna od prestižnih vinskih destinacija, a Kompanija “13. Jul Plantaže” je danas nacionalni i regionalni lider u vinskoj industriji, gigant koji je svojim kapacitetom i potencijalom zavrijedio mjesto u samom vrhu evropskih i svjetskih vinarija. Na ovakvoj smo poziciji, prvenstveno, na osnovu potencijala koji se decenijama gradio od vizije osnivača, pa sve do današnjih dana kada imamo najveći vinograd u jednoj cjelini u Evropi, na preko 2.300 hektara pod loznim zasadima, prevashodno autohtonih sorti.»-kazala je Maraš i zaključila: «Plantaže su dale Podgorici i Crnoj Gori prestižnu vinsku destinaciju koju zajedno valorizujemo i široku paletu vrhunskih proizvoda koje sa ponosom predstavljaju svijetu otvorenu crnogorsku dušu pretočenu u vino.»

Na konferencija će se predstaviti rezultati rada na projektu „Genetski diverzitet vinove loze u Crnoj Gori“, koji kompanija „13. jul Plantaže“ realizuje u saradnji sa Institutom za vinovu lozu i vino (ICVV) iz La Riohe.

Prof. dr. Vesna Maraš, direktorica sektora razvoja Plantaža je saopštila da će, na konferenciii, svjetskoj nauci, struci, domaćim  i svjetskim medijima, predstaviti rezultate istraživanja  bogatstva autohtonog sortimenta u Crnoj Gori, njegov diverzitet kao i dugu tradiciju gajenja i proizvodnje grožđa i vina u našoj zemlji.

“Rezultati istraživanja su potvrdili  da se crnogorsko vinogradarstvo bazira na porodici genetski povezanih sorti  što je karakteristicno i u drugim čuvenim tradicionalnim regionima  za gajenje vinove loze i proizvodnju vina. U Crnoj Gori ova porodica je uglavnom stvorena oko sorte „kratošija“. Konferencija će odgovoriti zašto je kratošija  najstarije ime za sortu vinove loze  koja se drugim zemljama gaji pod imenom  primitivo i zinfandel. Na koferenciji cemo otkriti  roditelje vranca, saopštiti  rezultate rada na klonskoj selekciji sorte Vranac u Crnoj Gori, predstaviti  agrobiološki i enološki potencijal  selekcionisanih klonova. Sve to na najbolji način pokazuje zašto je Crna Gora kolijevka vinogradarstva na Balkanu. – zakljucuje Vesna Maraš.

Prof. dr. Miodrag Grbić, Profesor ganomike na Universitetu Western Ontario u Kanadi i gostujuci profesor na Univerzitetu u La Rioji, Španiji kaže da ovo istraživanje genetskog diverziteta vinove loze u Crnoj Gori predstavlja istorijski momenat korišćenja genomskig tehnologija i sekvenciranja genoma u jednom istrazivanju u Crnoj Gori. Genomske tehnologije su nosilac razvoja ekonomije, privrede i tehnologije u 21 vjeku, i osnova ekonomije znanja i ovaj prvi korak predstavlja ne samo spektakularan naucni rezultat već korak ka širem korišćenju ovih tehnologija i obrazovanju stručnjaka za razvoj tehnologija baziranih na znanju. Bez ovih tehnologija jednostavno ova otkrića nisu bila moguća i na osnovu ovih rezultata Crna Gora sa svojim autohtonim sortama je obezbijedila značajno mjesto na svjetskoj vinskoj mapi formirajući bazu za Vinski turizam i ekonomiju baziranu na autohtonoj poljoprivredi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com