Ujehara: Crna Gora kao članica NATO ima veću odgovornost u borbi protiv terorizma i ekstremizma - Volim Podgoricu

Ujehara: Crna Gora kao članica NATO ima veću odgovornost u borbi protiv terorizma i ekstremizma

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Ujehara poručila je da Crna Gora kao članica NATO ima veću odgovornost u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, ali ujedno uživa i veću podršku SAD u u tim naporima.

“Naša je privilegija, kao Amerikanaca da radimo zajedno sa vama”, kazala je Ujehara na otvaranju konferencije o primjeni crnogorskog krivičnog zakonodavstva u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, koju u Budvi organizuju Ambasada SAD u Podgorici, INL Program vladavine prava, u saradnji sa Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu.

Cilj konferencije je da razmotri važnost izmjena Krivičnog zakonika Crne Gore za borbu protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i učešća crnogorskih građana na stranim ratištima.

“Terorizam predstavlja različitu vrstu borbe, koja za cilj ima nedužne civile  i koju potiče ekstremizam. Kako je ministar odbrane SAD Džejms Matis rekao – tradicionalne kampanje za zaštitu našeg naroda moraju se prilagoditi netradicionalnom transnacionalnom karakteru ove borbe. To  je podjednako tačno i u kontekstu krivičnog provosuđa gdje moramo koristiti zakonodavne alatke da se borimo protiv te globalne pošasti“, kazala je ambasadorka.

Prema njenim riječima gotovo svakodnevno nas događaji podsjećaju da moramo da nastavimo da se borimo protiv terorizma odlučno i čvrsto.

“Nedavni napad u Njujorku 31. oktobra pokazuje da teroristi ne poštuju fizičke, niti političke granice. Krajnji cilj je da nanesu štetu i da unesu strah u srca naših građana. To je cilj koji ne smijemo dozvoliti da ispune“, ocijenila je Ujehara.

Kako je dodala prilogođavanjem krivičnog zakonodavstva,  Crna Gora je već napravila čvrst zakonodavni okvir za gonjenje pojedinaca koji su uključeni u borbe na stranim ratištima.

“Naredni korak je da se koriste alatke, tradicionalne alatke krivičnog pravosuđa, kao što je oduzimanje imovine i prikrivene operacije da bi se zaustavili teroristi, prije nego što udare. Vlada SAD je i dalje  posvećena pružanju podrške ovim naporima da se suzbije nasilni ekstremizam i terorizam  u svim svojim vidovima”, zaključila je Uehara.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com