Pismo Stefanu Saviću: „Fudbal je ljubav, a politika muka“ - Volim Podgoricu

Pismo Stefanu Saviću: „Fudbal je ljubav, a politika muka“

Moj momak mi je na toj utakmici rekao: “Ovaj Stefan je bog”. Ja sam te posmatrala kao priviđenje, jer sam mu vjerovala.

Dragi Stefane,

Upravo sam pogledala tvoju video poruku, koja bi trebala da usmjeri i motiviše mlade ljude u Mojkovicu, valjda da zaokruže nekakav broj na lokalnim političkim izborima.

Ti si sjajan sportista. Takve poput tebe moja zemlja voli. Znaš li zašto? Zbog toga što postoje neke stvari koje su iznad politike. To su oni rijetki trenuci, kad zaboravljamo gdje živimo, zaboravimo da nam kasne plate, da smo prezaduženi i da sjutra opet moramo o tome da mislimo. Zaboravljamo da radimo u marketima sa diplomama inžinjera, zaboravljamo da čašćavamo doktore da bi nas primili na pregled. Zaboravljamo da nam gase struju jer nemamo novca da je platimo. To su oni momenti kad vas jedanaestorica izađete na teren. Kad pod zastavom naše zemlje igrate fudbal. Kad se popale svi nervi na kožnim porama. Kad zalupaju bubnjevi i krene pjesma sa tribina. Kad se zapale baklje, a grad preplave navijači. To su rijetki ali dragocjeni momenti kad smo svi jednaki. Svi imamo istu želju. Da ti odbraniš naš gol. Da Joveta pogodi protivnički. U tih devedeset minuta mi smo kao nacija srećni, ispunjeni blagoslovljeni. U tih devedeset minuta vidim dedu da plače od sreće. U tim starim očima prepoznam sjaj, koji ne vjerujem da je imao od druga Tita. Vidim majku da se smije. Vidim prijatelje koji se raduju, više nego što su se radovali bog zna od kad. Nikad nisam prisustvovala nekom srećnijem događaju nego kad se okupite pod Goricom. To političari nikad neće doživjeti. Zato je sport ljubav, a politika moranje. Zato je fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu, a politika glavna muka. Fudbal pratimo da bi imali koga da volimo i u što da vjerujemo, a politiku da bi imali koga da psujemo i krivimo. Zato nikad nećemo pristati na ideju da su fudbal i politika i malo slični, a kamo li isto.

Zato ti nikad nećemo povjerovati da su sport i politička partija u istom timu.

Kažeš, da znaš što znači rad trud i posvećenost-slažem se, zasigurno da ne znaš, danas ne bi bio štoper Atletico Madrida. Moj momak igra istu poziciju kao i ti. Do duše on je još uvijek zaglavljen u ovoj domaćoj ligi. Kažem zaglavljen, jer zapažam da tvoj pobjednički gol nije u Mojkovcu nego u Atletico Madridu? Kažeš li mu ovo da treba da izabere tvoj pobjednički politički tim da bi bio uspješan poput tebe? On nema pojma ni ko je u kojoj političkoj partiji. Njega zanima samo lopta. Često se desi da i ja budem u drugom planu.

Kako to misliš, da se priključimo tvom pobjedničkom timu da bi bili dobri, uspješni i srećni?

Zar ti nisi u našem timu?

Kako to misliš da ste vi pobjednički tim, vi koji zaokružite nekakav broj 1 na političkim izborima?

Zar ti nisi u našem timu?

U timu svih nas, u jedinom timu gdje smo svi jednaki? U tom timu i dalje ima ovih za Mila i onih za Momira, ali smo uvijek jednoglasno svi za NAS kad izađete na teren? Zar mi nismo u istom timu, koji ne može da dotakne nikakav partijski interes, nikakav pojedinac, niko?

Ti stvarno nisi u našem timu?

Na poslednjoj utakmici kvalifikacija za svjetsko prvenstvo si uzeo kapitensku traku sjećaš se? Ja se sjećam, i ako sam bila iza gola i cijelo vrijeme mi je transparent “NAS DVANAEST NIKO NE POBJEĐUJE” zaklanjao pogled. Taj su transparent napisala djeca ove zemlje, jer su ujedinjeni svim srcem jedino kad vi obučete dreseve reprezentacije. Kad odu kući, opet neko više voli Mila od Momira, ali vas i dalje vole svi. Nije mi smetalo što mjesec dana nismo mogli da nađemo karte, da gledamo sa zapadne ili istočne tribine kao što su to mogli ovi iz tvoje pobjedničke političke partije. Oni su, znaš, imali karte. Jer su valjda veliki pobjednici, nad nama koje je te večeri zanimao jedino fudbal. Mi koji nemamo pojma o političkim pobjedničkim taborima, nismo imali priliku ni da ih kupimo. Mi koji smo evo živjeli u zabludi, da ne moramo da glasamo za političare da bi nas jedan Stefan Savić proglasio svojima.

Moj momak mi je na toj utakmici rekao: “Ovaj Stefan je bog”. Ja sam te posmatrala kao priviđenje, jer sam mu vjerovala.

Kad sam odgledala tvoju video poruku nešto se u meni slomilo. Ne zbog mene, nego zbog njega. Poželjela sam da nikad ne odgleda ovaj video i da nikad ne prestane da vjeruje da si “bog”. Bogovi ne dijele ljude, na naše i vaše zbog političara. To čak ne rade ni sportisti. Ne zbog mene, nego zbog svih sportista ove zemlje. Ima ih još, koji vjeruju da se samo talentima i trudom ostvaruju snovi. Da nije potrebna, kao što tvrdiš, članska karta neke političke partije da bi ti se osmjehnula sreća? Sreća da odeš odavde, jer u tvom partijskom timu možeš biti srećan samo ako ono što voliš radiš daleko, baš poput tebe. Igraš li ti za reprezentaciju zato što si za 1?

Zar ne znaš, da u sportu nema mjesta politici? Zar ne znaš, da si u našim srcima od sad zauvijek zagovornik nekog političara? Zar ne znaš, da smo imali nešto u sto smo vjerovali, što nije bilo zatrovano ničim? Sad opet nemamo ništa, sem da biramo između kravata.

Kako to misliš da postoji politička utakmica i da ste vi pobjednički tim? Koga ovo pozivaš da zakuca protivničku mrežu? Tvoje navijače, da krenu jedni na druge? Kažeš, da svi koji nisu za neki broj 1 nisu u tvom timu? Zar je stvarno sve, baš sve od političkog značaja? Čak i ti?

Kako da objasnim brataniću od sedam godina, da skine dres na kojem piše “SAVIĆ 15” jer si ti ipak za broj 1, a on nije? Jer si ti veliki pobjednik, pa u tvom timu za njega nema mjesta.

On je, da bi zaslužio taj dres morao da ima odlične ocjene čitave godine. Trčao je iz škole sa svjedočanstvom, da bi dobio obećanu nagradu. Misliš li, da kad bi mogao da shvati tvoj izbor nekakvog broja 1, uopšte želio tvoj dres?

On ne zna nikoga ko sjedi u skupštini. Ali je znao ko je Stefan Savić.

Ja ću mu objasniti da je Savić odabrao partiju umjesto lopte jer je vjerovao da je tako ispravno. Ali da on ne mora. Da on može slobodno, da voli recimo Ronalda. Da je lijepo na primer što Ronaldo skuplja novac po svijetu za gladnu djecu, a naš Savić potpise za političke izbore u Mojkovcu. Nešto ću već smisliti…

Srdačan pozdrav,

Jovana Šekularac
Video Stefana Savića možete pogledati OVDJE

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com