RATKO MLADIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA - Volim Podgoricu

RATKO MLADIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA

 

Haški tribunal objaviće danas prvostepenu presudu nekadašnjem vrhovnom komadantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću povodom optužbi za genocid nad muslimanima i za druge ratne zločine.

Tok suđenja

12:01 – Ratko Mladić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

11:52 – Sudsko vijeće je saopštilo da je Mladić na terenu u Srebrenici davao naredbe, ali isto tako i da je svjesno davao obmanjujuće informacije da mediji ne bi saznali istinu.

11:48 – Među učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata u Srebrenici, kako je rekao sudija Ori, bili su Radovan Karadžić, kao i pripadnici Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

11:44 – Sudsko vijeće smatra da je optuženi imao namjeru da pokrene i sprovede kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja sa ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva. Vijeće nalazi i da je Mladić namjeravao da izrvši djela terorisanja, ubistva, protivpravnih napada na civile te da je tu namjeru imao tokom cijelog perioda tokom kog se odnosi optužnica.

11:33 – Mladić je sproveden u prostoriju iz koje može da prati suđenje.

11:31 – Ratko Mladić je udaljen iz sudnice.

11:29 – Odbrana je zatražila da se prekine izricanje presude, ili da se preskoči čitanje rezimea i da se odmah saopšti presuda.

11:28 – Prema riječima odbrane Mladiću je tri puta izmjeren pritisak.

11:27 – Nakon nešto duže pauze nego što je bilo najavljeno, nastavljeno izricanje presude Mladiću.

 

10:41 – Određena pauza kako bi Mladić otišao u toalet.

10:40 – Vijeće je, prema Orijeu, zaključilo i da su pripadnici Vojske Republike Srpske uzeli pripadnike UNPROFOR-a za taoce 1995. godine.

10:37 – Dana 16. jula pogubljeno je po kratkom postupku 1000-1200 muškaraca. Vijeće navodi slučajeve masovnih pogubljenja srebreničkih muslimana, gdje su odjednom ubijane stotine i hiljade muslimana.

“Vojska Republike Srpske je te zločine pokušala da prikrije iskopavanjem i ponovnim ukopavanjima žrtava na udaljenim područjima.  Neki slučajevi predstavljaju istrebljenje, a takođe dokazano je i prisilno i nehumano preseljenje”.

Vijeće je utvrdilo da su fizički počinoci počinili nezakonite radnje, oduzimanje života i nanošenje fizičkih i duševnih povreda muslimanskih muškaraca.

Konstatovano je da su počionici namjeravli da uništie muslimane u Srebrenici. Konstatnovano je da je nad muslimanima u Srebrenici i okolni počinjen genocid progona, istrebljivanja i nehumanog preseljenja.

Ratko Mladić

10:34 – “Na dan 12. jul u Potočarima je bilo 30.000 civila. Samo pet odsto bili su vojno sposobni muškarci. Od 12. jula 1995. godine, Vojska Republike Srpske i policija su vršili evakuaciju. Prije toga sistemski su odvajani muškarci od žena i djece. Muškarci su odvoženi na područje Bratunca i Zvornika gdje su ubijeni. SIstematski su ubijeni. Velika većina, od nekoliko hiljada, su ubijeni od 12. do 17. jula. 1995. godine”, navodi Sudsko vijeće.

10:31 – Vijeće razmatra drugu tačku optužnicu, genocid u Srebrenici , počevši od naredbe Radovana Karadžića da se naprave “uslovi besperspektivnosti za dalji opstanak civila”. Prema riječima sudije, Mladić je preuzeo Karadžićevu naredbu i sproveo je u djelo.

Planirano je da se prisilnim uklanjanjem bosanskih muslimana to područje pretvori u srpsku teritoriju.

Hiljade muslimana, uglavnom žena i djece su pobjegle u Potočare, kako bi se sklonil u bazu UN-a.

U Potočarima se okupilo 25-30 hiljada civila, od koji su pet posto bilo vojno sposobni muškarci.

U i oko baze UN-a su vladali užasni uvjeti. Nedostajalo je hrane i vode.

Vojska RS-a je odvodila mušarce koji su se nalazili oko baze.

10:28 – Sarajevsko-romanijski korpus Vojske Republike Srpske granatirao je Sarajevo modifikovanim aviobombama koje neselektivno gađaju. Vijeće je razmotrilo prirodu, način, vrijeme, lokaciju i konstatatovalo da je namjera izvršilica bila da gađaju civile i da na neselektivan način gađaju Sarajevo.

“Narod Sarajeva je bilo izloženo teškim uvjetima. Uskraćena ime je bila voda, hrana, struja i plin. Bili su stalno izloženi granatiranju i snajperskim gađanjima. Vijeće je utvrdilo da su pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa planirali teorisati građane”, rekao je Orije.

Pripadnci ovog korpusa su uvršili ubistva i teroioriziranje građana Sarajeva, što predstavlja zločin protiv čovječnosti.

10:22 – Vijeće se nije uvjerilo da nije bio plan da se počini genocid u šest opšina – Ključ, Kotor Varoš, Sanski most, Prijedor, Vlasenica, Foča. Zaključeno je da je ciljana grupa, koja je ubijena, bila “relativno mali dio Bošnjaka u cjelini”, zbog čega nije zaključeno da je cilj bio uništenje grupe Bošnjaka u cjelini.

10:20 – Predsjedavajući Sudskog vijeća navodi slučajeve ubistava bosanskohercegovačkih muslimana, kao i primjere grubog i nehumanog tretmana zatvorenika.

10:18 – “Počevši od 12. maja 1992. godine, lokalne vlasti u Kotor Varoši nametnule su ograničenje kretanje za nesrbe, koje je sprovodila Vojska Republike Srpske, pod kontrolom Mladića”, navodi Sudsko vijeće.

10:13 – U nekoliko opština počinjeni su zločini koji su zločini protiv čovječnosti i protiv običaja ratovanja. Zločini su bili strašni, kazao je sudija Orije. On je naveo primjere mučnog zlostavljanja Bošnjaka u nekim gradovima Bosanske krajine.

10:11 – Tužilaštvo navodi da je optuženi učestvovao u četiri udružena zločinačka poduhvata.

10:09 – Vijeće suda počinje da iznosi svoje zaključke.

10:07 – Predsjedavajući sudskog vijeća Alfonso Orije čita rezime optužnice, navodeći ključne detalje iz 11 tačaka optužnice.

9:58 – Kako javlja RTS došlo je do manjeg incidenta ispred suda, kada se jedan mladić sukobio sa članovima udruženja žrtava. Policija je intervenisala i odvela tog mladića.

Ispred Haškog tribunala nalazi se oko 150 žrtava čeka izricanja presude.

Mladić (73) je optužen za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Optužnica, u pet tačaka, Mladića tereti za progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premještanje, kao zločine protiv čovječnosti. U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

Suđenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana nakon što je on, krajem maja 2011, poslije 16 godina bjekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. Dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta 2016.

U završnoj riječi, u decembru prošle godine, tužioci su zatražili da general Mladić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i da mu sud izrekne kaznu doživotnog zatvora.

Branioci su tvrdili da nijedna tačka optužnice nije bila dokazana i zatražili da Tribunal generala Mladića oslobodi krivice.

Zahtijevajući da Mladić bude oslobođen krivice, odbrana je tvrdila da su Sarajevo, Srebrenica i druga mjesta, kao “branjeni gradovi”, bili legitimna vojna meta.

U prvom pojavljivanju pred Tribunalom, Mladić je odbio da se izjasni o krivici, a sudija je, u skladu s pravilima, u spis unio da se optuženi ne osjeća krivim.

Vijesti/Beta

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com