PODGORICA: Kafići u centru kažnjavani i po 12.000 eura, neki otišli u stečaj - Volim Podgoricu

PODGORICA: Kafići u centru kažnjavani i po 12.000 eura, neki otišli u stečaj

Vlasnici kafića i restorana u centru grada obratili su se portalu Volim Podgoricu, navodeći da su visoke kazne koje im je u subotu veče izrekla inspekcija ugrozile njihovo poslovanje, a vlasnik jednog kafića je već u ponedjeljak zbog kazne od preko 10.000 eura, stavio ključ u bravu i pokrenuo stečaj.

-Inspektori su kontrolisali izdavanje fiskalnih računa, a inače često dolaze i uglavnom sve bude u redu. To znaju i naši gosti koji svakodnevno dolaze, kažu sagovornici portala Volim Podgoricu. Osim toga, kako navode, inspektori  znaju koji kafići dobro rade i imaju veliki promet, a koji jedva preživljavaju, a pisali su svima kazne u rasponu od tri – četiri hiljade pa do 12.000 eura.

-Nismo protiv plaćanja poreza i obaveza prema državi, ali ako kaznite sa 10.000 eura nekoga ko ima dnevni promet 100 eura, kako on to da plati? On jedva sastavi kraj s krajem, dok plati kiriju, radnike, doprinose, struju, vodu, srećan je ako mu ostane plata. Svjedoci ste da je veliki broj kafića zatvoren poslednjih par godina, a posle ovoga na listi je još jedan. Vlasnik je zaključao i pokrenuo stečaj a on i još troje zaposlenih su ostali bez posla. Umjesto da dobije 10.000 eura, država je ugasila četiri radna mjesta, navode vlasnici kafića.

-Mi jesmo za to da inspekcije kontrolišu poslovanje svih, ali i da imaju u vidu specifičan ekonomski ambijent i možda da postoji neka mjera upozorenja i vremenski rok da se nepravilnost ispravi pa ukoliko se to ne desi, neka kazna bude adekvatna. Žao nam je kolege koji je morao da zatvori, u vrijeme kada je borba za svako radno mjesto i kakvu takvu platu, četivoro ljudi je ostalo bez posla, navode. Dodaju da smatraju da bi, u ovom slučaju, veći efekat imala neka mnogo manja kazna, koja bi vlasniku ostavila prostor da je plati, i da nastavi da radi po propisima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com