SAZNAJTE: Evo koliko novca crnogorski građani duguju za struju - Volim Podgoricu

SAZNAJTE: Evo koliko novca crnogorski građani duguju za struju

Domaćinstva u Crnoj Gori su na kraju oktobra dugovala 124,06 miliona eura za utrošenu električnu energiju, dok je dug kompanija iznosio 46,74 miliona, saopšteno je Dnevnim novinama iz Elektroprivrede (EPCG).

Najveća dugovanja su, u odnosu na broj potrošača, imala domaćinstva u Bijelom Polju i Nikšiću, a najmanja u Tivtu i Herceg Novom.

Spor poveli i protiv MUP-a

Zbog neplaćenih računa za struju, državna energetska kompanija je od početka godine pokrenula 8.674 predloga za izvršenje, ukupne vrijednosti 6,8 miliona eura.

“Od toga je 8.243 predloga podnijeto protiv fizičkih lica na iznos od 4,42 miliona eura, dok je protiv pravnih lica podnijet 431 predlog u iznosu od 2,37 miliona”, precizirali su u EPCG.

Zanimljivo je da je jedan od sporova EPCG pokrenula protiv Ministarstva unutrašnjih poslova pred Privrednim sudom Crne Gore, zbog duga za utrošenu električnu energiju od 103,6 eura.

“EPCG podnosi predloge za izvršenje po osnovu duga za utrošenu električnu energiju protiv svih dužnika, pa tako i protiv MUP-a” kazali su u EPCG, ne želeći da saopšte više detalja o ovom sporu.

Akcije povećale naplatu

Ukupan iznos dugovanja u prethodnom periodu je, ukazuju u EPCG, smanjen, prvenstveno zahvaljujući akcijama koje su dovele do povećanja stope naplate.

Kupac, kako pojašnjavaju, kada dobije račun ima rok od osam dana da izmiri dug. Ukoliko to ne uradi, biće mu poslata opomena, po kojoj mora reagovati u istom roku.

“Ako se to ne desi, EPCG može isključiti potrošača sa mreže”, naglašavaju u kompaniji.

Ipak, kako navode, prije nego što se odluče na isključivanje sa mreže koriste i druge mehanizme, koji su rezultirali smanjenjem dugovanja. Među njima je i akcija “Podijelimo teret”, koju EPCG trenutno realizuje peti put zaredom, a kroz koju je dužnicima omogućeno da izmire dug u ratama.

Broj domaćinstava koji redovno izmiruju obaveze po osnovu utrošene električne energije je, kako ističu, rekordan.

“Septembarske račune umanjene za iznos popusta za redovne platiše dobilo je čak 54,1 odsto domaćinstava u Crnoj Gori, odnosno 183.587 kupaca”, naveli su u EPCG, dodajući da građani koji redovno izmiruju obaveze mogu postati članovi takozvanog Zlatnog tima, što im donosi popust od deset odsto na proizvode i usluge EPCG. Domaćinstva koja u potpunosti redovno izmiruju dugovanja dobijaju popust od pet odsto na utrošenu električnu energiju, nezavisno od presjeka za Zlatni tim koji se objavljuje jednom godišnje.

Najveća dugovanja su, u odnosu na broj potrošača, imala domaćinstva u Bijelom Polju i Nikšiću, a najmanja u Tivtu i Herceg Novom.

Dnevne novine

2 komentara

  1. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I purchase four emails sticking with the same comment. Can there be that is you’ll be able to eliminate me from that service? Thanks!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com