Danas je Mratindan: Ako bude vedro očekuje nas ljuta zima - Volim Podgoricu

Danas je Mratindan: Ako bude vedro očekuje nas ljuta zima

Pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog kralja Stefana Dečanskog, odnosno Mratindan.

Ovo je ujedno i početak zimskog perioda godine, pa u narodu postoji izreka “Sveti Mrata, snijeg za vrata.”

Stefan Dečanski je pretrpio strašne muke, jer ga je otac, kralj Milutin, oslijepio, a sin, car Dušan udavio. Nakon što je oslijepljen, javio mu se Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i obećao mu je da će mu vratiti vid. Pet godina je Sveti Stefan bio u Carigradu kao zarobljenik u manastiru Svedržitelja i izazivao veliko divljenje svih monaha, a nakon pet godina čudotvorno mu se vratio vid pa je potom sagradio Visoke Dečane.

Etnolozi tvrde da ovaj praznik potiče iz paganskih vremena, kada su Sloveni slavili kult vuka, moćnog zaštitnika od demona.

Zato postoji vjerovanje da 24. novembra saziva sve vukove i određuje im koliko ovaca od kojeg domaćina smiju da pojedu te zime tako da nikome ne nanesu preveliku štetu. Vjeruje se da domaćin koji je grešan i ne poštuje Svetog Mratu ove godine u torovima može da očekuje gladnog vuka.

Vjeruje se i da danas domaćin treba da sve kućne poslove preuzme na sebe, i onda će svim ukućanima sve krenuti kao po loju. Ukoliko je domaćin razmažen, zanovijeta i ne želi da preuzme obaveze na sebe, godina će biti loša po cijelu porodicu.

Kod starijih ljudi postoji vjerovanje da, ukoliko Mratindan padne u maglovito vrijeme, zima će biti promjenljiva. U slučaju vedrog dana, zima će biti mrazovita i ljuta.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com