PODGORICA: Na kardiologa čeka 585 pacijenata - Volim Podgoricu

PODGORICA: Na kardiologa čeka 585 pacijenata

Prema najnovijim podacima sa liste čekanja u novembru, u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) na specijalističke preglede, snimanja i operacije na tri klinike čekaju 763 pacijenta, dok samo prošle sedmice 2.500 termina za dijagnozu koje su zakazali izabrani ljekari nije realizovano.

Prema tvrdnjama građana koji su se „Danu” obraćali u prethodnih mjeseca dana, kod izabranih ljekara nije moguće zakazati pregled prije Nove godine jer kod određenih specijalista nema termina, iako je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propisano da se prvi specijalistički nalaz mora uraditi u roku od 30 dana.

Prema podacima KCCG, najveći broj oboljelih nalazi se na listi čekanja za pregled i operacije na Klinici za bolesti srca (585), na čijem se čelu nalazi Nebojša Bulatović. Na medicinske pretrage u Centru za kardiologiju čeka 488 pacijenata, dok se na listi za operacije u Centru za kardiohirurgiju nalazi 97 osoba. Na liječenje na Klinici za onkologiju i radioterapiju, čiji je direktor Vladimir Todorović, čeka 80 osoba. Na Klinici za ortopediju i traumatologiju na operativne zahvate i specijalističke preglede čeka 98 građana.

Analiza koju je KCCG uradio za prošlu sedmicu pokazala je da veliki broj pacijenata, njih oko 2.500, nije došao na zakazane preglede. Iz KCCG je prije dva dana saopšteno da je u periodu od 12. do 19. novembra od ukupno 9.083 zakazana pregleda obavljeno svega 6.565.

Pomoćnica ministra zdravlja Vesna Miranović kazala je nedavno za „Dan” da je uvođenja sistema elektronskog zakazivanja propala trećina pregleda.

“U Institutu za bolesti djece, od ukupno zakazanih 1.280 pregleda, odazvalo se 919 pacijenata. Od 742 pregleda zakazana u Centru za radiološku dijagnostiku obavljeno je 505. Od ukupno 29 zakazanih pregleda kod kardiohirurga, realizovano je 15, dok je u Centru za kardiologiju od 1.065 zakazanih pregleda realizovano 760. U Internoj klinici su obavljena 1.203 pregleda, a bila su zakazana 1.592, a na Hirurškoj klinici 405 od 585 zakazanih. Na Kpinici za ortopediju i traumatologiju obavljen je 301 pregled od 437 zakazanih, dok je u Klinici za neurologiju od ukupno zakazana 372 pregleda obavljeno 187. Na Klinici za ORJT i MFH obavljena su 164 pregleda od 253 zakazana, dok su kod oftalmologa obavljena 392 pregleda od 507 zakazanih”,  navodi se u saopštenju.

Iz KCCG su apelovali na crnogorske osiguranike da poštuju protokole.

“U slučaju da iz bilo kog razloga ne mogu da dođu na zakazani pregled, o tome treba blagovremeno da obavijeste svog izabranog doktora i na taj način oslobode termin. Na taj način bi omogućili da blagovremeno ostvare pregled oni pacijenti kojima je on zaista potreban”,  saopštili su iz KCCG.

Klinina za očne bolesti bez liste čekanja

Lista čekanja KCCG pokazuje da nakon nekoliko godina nijedan pacijent ne čeka na pregled i operaciju na Klinici za očne bolesti. Direktor te klinike je Haris Kujundžić.

Fond za zdravstveno osiguranje je ove godine sklopio ugovore sa sedam privatnih ustanova iz oblasti oftamologije: „Dr Lutovac” iz Berana, „Dr Jovović”, „Oftalens Koturović”, „0K0 vmmm”, „Lens komerc” iz Podgorice i „Vid”, optika „Okulus” i „Dr Marina” iz Bara.

Prije tri godine, na Klinici za očne bolesti na operaciju katarakte i druge intervencije čekalo je preko 800 građana.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com