RODITELJI, OPREZ: Pronađene još dvije opasne lutke na tržištu - Volim Podgoricu

RODITELJI, OPREZ: Pronađene još dvije opasne lutke na tržištu

 

Na crnogorskom tržištu inspektori su juče pronašli i zabranili prodaju dvije vrste lutki za djevojčice, jer su sadržale veliku količinu opasne hemijske supstance ftalat, koja može da ošteti reproduktivni sistem i tako ozbiljno naruši zdravlje, piše Pobjeda.

Lutka antai, robne marke „Pop Girl“, oznaka No 601, sadržala je skoro 15 puta više hemijske supstance nego što je dozvoljeno.

“Proizvod sadrži povećan sadržaj bis(2-ethylhexyl) ftalata (DEHP) u odnosu na propisanu vrijednost. Izmjerena vrijednost je 14,7 odsto ftalata po masi, a propisana vrijednost je 0,1 odsto po masi”,  piše na portalu potrošač.me.

Pakovana je u kartonskoj kutiji sa providnim prednjim dijelom, a proizvedena je u Kini.

Obustavljena je prodaja i kineske lutke barbika beauty, koja ima oznaku NO.6174, proizvođača „MK Toys“.

“Proizvod sadrži 4,6 odsto po masi, a propisana vrijednost je 0,1 odsto ftalata po masi. Plastična lutka ima šatiranu kosu, obučena je u crveno-crnu haljinu i ima crvene rukavice. Pakovana je u kartonsku kutiju sa providnim prednjim dijelom”,  saopšteno je u upozorenju o opasnim proizvodima.

Tržišni inspektori u posljednja dva mjeseca zabranili su prodaju velikog broja igračaka za djecu, koje su proizvedene u Kini, a u kojma je nađen ftalat. Prije dvije sedmce inspektori su zabranili promet čak deset igračaka zbog opasne supstance ftalat.

U pitanju su bile lutke sharm girl, minion, my lovely horse, happy beautiful & a happy new sweet, bella, girl lovely, the dolls cute, frozen, pokemon i Snežana sa patuljcima. Krajem oktobra zabranjen je promet lutke magic girl i freeze, a prije nekoliko dana zabranjen je promet poznate igračke Maša i medvjed.

Povučene električne kvarcne grijalice

Zabranjena je prodaja električne kvarcne grijalice, robne marke „Kumtel“, koja je proizvedena u Turskoj, jer može da izazove ozbiljne opekotine.

“Vizuelnom kontrolom utvrđeno je da je električna kvarcna grijalica dizajnirana sa tri štapa grijača i zaštitnom rešetkom, dok su dimenzije otvora zaštitnih rešetki veće od propisanih i iznose 180 x 20 mm. Posebni zahtjevi za sobne grijalice propisuju da otvori na zaštitnim rešetkama ne mogu biti veći od 126 mm”,  piše u upozorenju za potrošače.

Kako dodaju, električne kvarcne grijalice imaju zaštitnu rešetku koja se može u potpunosti otkloniti bez upotrebe dodatnog alata, a moguće je dodirnuti grijače kroz njene otvore. Cijena proizvoda je 35 eura.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com