ODBILI DA VAKCINIŠU DJECU: Prijave protiv 63 Podgoričana - Volim Podgoricu

ODBILI DA VAKCINIŠU DJECU: Prijave protiv 63 Podgoričana

Premda je posljednjih mjeseci uložen veliki napor svjetskih i domaćih zdravstvenih institucija u podizanje svijesti građana o opasnosti od širenja malih boginja i značaju imunizacije, veliki broj roditelja u Crnoj Gori i dalje odbija da njihova djeca prime MMR vakcinu. Zbog toga je podnijeto 218 prekršajnih prijava, najviše u Podgorici, Nikšiću i Baru, pišu Dnevne novine.

Iako su posljednjih mjeseci apeli zdravstvenih stručnjaka i institucija urodili plodom, pa je, prema riječima nadležnih, povećan obuhvat vakcinisane djece MMR vakcinom protiv rubeole, zaušaka i malih boginja, i dalje veliki broj roditelja, među kojima su i ljekari, izričito odbijaju imunizaciju svojih mališana.

Naime, podaci Zdravstvene inspekcije dostavljeni Dnevnim novinama, pokazuju da je do sada protiv roditelja koji nijesu htjeli da vakcinišu djecu podnijeto ukupno 218 prekršajnih prijava. Najviše je njih u Podgorici i to 63, zatim slijedi Nikšić sa 59, Bar sa 27 i Herceg Novi sa 24 prekršajne prijave, dok je Mojkovac jedina crnogorska opština u kojoj su sva djeca vakcinisana. Interesantan je podatak da nije vakcinisano ni desetoro djece u Pljevljima, ali prema riječima inspektora, nedostaju izjave roditelja o odbijanju vakcinacije.

Moguće prijave i u Pljevljima

“Roditeljima u Pljevljima su upućeni pozivi za vakcinaciju. Ukoliko se utvrdi da odbijaju vakcinaciju djece, zdravstveni inspektor će preduzeti zakonom propisane mjere”, kazali su iz Uprave.

Inače, Zdravstvenoj inspekciji su domovi zdravlja dostavili spisak djece koja nijesu vakcinisana zato što su roditelji odbili da ih vakcinišu. Na osnovu tih spiskova, izvršen je uvid u kartone, sačinjene službene zabilješke i podnijeti zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka Osnovnom sudu.

“Tako su u Nikšiću izvršene 74 kontrole, a podnijeto 59 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, dok je petnaestoro djece u međuvremenu primilo vakcinu. U Baru je izvršeno 27 nadzora i podnijeto isto toliko zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili vakcinaciju svoje djece. U Podgorici su izvršena 63 nadzora i podnijeta 63 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, u Herceg Novom je od 28 kontrola podnijeto 24 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, troje djece je u međuvremenu primilo vakcine, dok je za jedno dijete zakazan pregled u Kliničkom centru za decembar. U Tivtu su izvršene tri kontrole i podnijeta tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. U Beranama je izvršeno devet kontrola i podnijeto isto toliko zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja”, saopštili su Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kazne i na primorju

Uvidom u Izvještaje o izvršenoj imunizaciji u Rožajama, konstatovano je da se procenat vakcinisane djece kreće od 80 do 100 procenata, u zavisnosti od vakcine i doze. Roditeljima su upućeni pozivi za vakcinaciju djece, pa se u tamošnjem Domu zdravlja u narednom periodu očekuje masivniji odziv. U suprotnom će, poručuju iz Uprave, biti preduzete zakonom propisane mjere. Na Žabljaku je, prema njihovim podacima, 24 djece redovno vakcinisano, dok jedno dijete trenutno ima relativne kontraindikacije na vakcinaciju.

U Bijelom Polju je izvršeno pet kontrola i podnijeto pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a ostalo je još 12 mališana čiji su roditelji odbili nastavak imunizacije djece i protiv kojih će biti preduzete zakonom propisane mjere. U opštini Kolašin je utvrđeno da 13 djece nije primilo vakcinu, dok je protiv šest roditelja podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Jedno dijete je vakcinisano nakon dolaska inspektora.

“U Kotoru je izvršeno osam nadzora i podnijeto osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili vakcinaciju svoje djece. Na Cetinju je izvršeno devet nadzora i podnijeto devet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. U Ulcinju su izvršena tri nadzora i podnijeta tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili vakcinaciju svoje djece. I u Plavu su izvršena dva nadzora i podnijeta dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka”, kazali su iz Uprave.

Na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predviđene kazne za odbijanje imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određene zarazne bolesti su od 100 do 2.000 eura. Visinu kazne određuju sudovi.

Podnešene prekršajne prijave protiv roditelja po opštinama

Podgorica 63; Nikšić 59; Bar 27; Herceg Novi 24; Cetinje 9; Kotor 8; Tivat 3; Ulcinj 3; Kolašin 6; Bijelo Polje 5 (očekuje se još 12); Berane 9 i Plav 2.

Dnevne novine

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com