Milion eura za ljekove kod privatnika - Volim Podgoricu

Milion eura za ljekove kod privatnika

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić kazao je za „Dan” da će u i 2018. godini biti nastavljena saradnja sa 167 privatnih apoteka koje od 1. oktobra ove godine građanima izdaju ljekove na recept.

On je rekao da će Fond za zdravstveno osiguranje, nakon što poslanici usvoje budžet za zdravstveni sistem, koji je predložen u iznosu od 205,3 miliona eura, uraditi analizu koja će pokazati da li je to dovoljno za nesmetano funkcionisanje bolnica, domova zdravlja i liječenje građana.

Upravni odbor Fonda zdravstva je početkom novembra tražio od Vlade da budžet za zdravstveni sistem u 2018. godini bude 215.000.000 eura, 18 miliona veći u odnosu na ovogodišnji, ali njihov zahtjev nije prihvaćen.

“Od početka projekta „Sa receptom i u privatne apoteke”, od 1. oktobra, realizovano je oko 265.000 recepata, odnosno našim osiguranicima je izdato 360.000 kutija ljekova, što je koštalo 980.000 eura. Fond je napravio dobru procjenu potrebnih sredstava za fakture privatnih apoteka, tako da ne će doći do probijanja budžeta planiranog za tu namjenu. Do sada nismo imali značajnijih problema ni u tehničkom dijelu realizacije projekta”,  saopštio je Čirgić.

On je dodao da će Upravni odbor Fonda do kraja decembra donijeti odluku o raspodjeli sredstava za sve potrošačke jedinice, pa tako i za projekat sa privatnim apotekama.

“S obzirom da predlog Zakona o budžetu još nije prošao skupštinsku proceduru, o tom pitanju ćemo raspravljati kada on bude usvojen”, kazao je Čirgić.

On je prekjuče na skupštinskom Odboru za zdravstvo saopštio da Fond za zdravstveno osiguranje duguju dobavljačima, veledrogerijama i privatnim ustanovama 20.000.000 eura na ime neizmirenih obaveza za medicinska sredstava, ljekove, pomagala i usluge. On je pojasnio da je najveći dio tog duga nastao zbog toga što je u ovoj godini za ljekove potrošeno 68.000.000, a Vlada je za tu namjenu izdvojila 16 miliona manje, odnosno 52.000.000 eura.

“Moramo da imamo u vidu dug koji ćemo imati na kraju ove godine, kako ne bismo imali probleme u funkcionisanju zdravstvenog sistema. Sredstva utvrđena budžetom Fonda u prethodnim godinama bila su znatno niža u odnosu na troškove i potrebe zdravstvenog sistema, što je za posledicu imalo iskazivanje i kumuliranje neizmirenih obaveza na kraju svake poslovne godine. Zbog toga smo predložili budžet koji, uz planirane aktivnosti na uspostavljanju bolje kontrole nad potrošnjom, obezbjeđuje održivost zdravstvenog sistema”, rekao je Čirgić.

On je zaključio da je novi projekat „Sa receptom i u privatne apoteke” pokazao da su potrebna veća ulaganja, jer je opravdao očekivanja.

Bezbjedne i zamjene

Čirgić je kazao da su svi ljekovi koji se prometuju u apotekama registrovani kod nacionalne agencije za ljekove i medicinska sredstva CALIMS, što je garancija kvaliteta.

“Zbog toga građani ne bi trebalo da odbiju lijek koji im se nudi kao zamjena jer se radi o medikamentu istog hemijskog sastava i dejstva samo drugog proizvođača”, istakao je Čirgić.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com