Više od 6.300 mališana nije primilo MMR vakcinu - Volim Podgoricu

Više od 6.300 mališana nije primilo MMR vakcinu    

Iako je Crna Gora povećala obuhvat vakcinisane djece u gotovo svim opštinama, iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) upozoravaju da je broj mališana koji nisu primili MMR vakcinu, odnosno onih koji su osjetljivi na male boginje, i dalje izuzetno nezadovoljavajući i visok. MMR vakcinom djeca se štite od komplikacija nastalih usljed malih boginja, zaušaka i rubeola.

Naime, podaci Instituta pokazuju da među generacijama rođenim od 2010, zaključno sa 2015. godinom postoji više od 6.300 nevakcinisanih mališana.

“Procjena je da u generacijama rođenim od 2010. do i zaključno sa 2015. godinom postoji preko 6.300 osjetljive djece. Na taj broj sa određenom rezervom treba dodati i osjetljivu djecu rođenu 2016. i 2017. godine od kojih neka još nisu vakcinisana ili koja zbog uzrasta još nisu kandidati za vakcinaciju protiv malih boginja”, saopštili su Dnevnim novinama iz Instituta.

Zdravstveno sanitarna inspekcija je, podsjetimo, podnijela prekršajne prijave protiv 218 roditelja koji su odbili da njihova djeca prime MMR vakcinu, o čemu su DN već pisale.

Epidemiolozi Instituta smatraju da je, s obzirom na činjenicu da “protivnici vakcinacije svojim kreativnim izvrtanjem činjenica ciljaju na emocije roditelja, jasno zbog čega su u posljednje vrijeme doveli mnoge države regiona na korak od velikih epidemija”. Stoga, poručuju, nakon epidemija i njihovih opasnih posljedica, uvijek dolazi do povećanja procenta djece koja su vakcinisana.

“Ovo je najčešće posljedica činjenice da je sjećanje na bolest i njene komplikacije svježe, ali obaveza je cijelog crnogorskog društva da do epidemije ne dođe već da se se zajedničkim naporom odupremo navali netačnih ubjeđenja protivnika vakcinacija i da zaštitimo one koji su nam najvredniji našu djecu”, poručuju iz Instituta.

Podaci govore i da su ove i slične poruke nadležnih o važnosti imunizacije najviše čuli roditelji na sjeveru. Naime, najviše vakcinisane djece je na sjeveru gdje su, kako su naveli, u Mojkovcu vakcinisani svi mališani, u Rožajama 97 odsto njih, Plavu 96 procenata, Plužinama 92, te Pljevljima 86,6 odsto i Bijelom Polju 88,4 procenta.

“Povećanje broja vakcinisane i samim tim zaštićene djece registrovano je u svim generacijama predškolske djece, kao i za sve vakcine iz programa imunizacija. Najizraženiji porast obuhvata primjećen u generacijama rođenim 2014. i 2015. godine i to sa vakcinom protiv malih boginja. Istovremeno, porast je zabilježen u svakoj od opština u Crnoj Gori pri čemu je broj nevakcinisane i samim tim osjetljive djece smanjen u prosjeku za trećinu u generaciji rođenoj 2015. Određene opštine dostigle su veoma visoke obuhvate: Mojkovac (100%), Plav (96%), Rožaje (97%), Plužine (92%), Pljevlja (86,6%) i Bijelo Polje (88,4%)”, naglasili su iz Instituta.

Na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predviđene kazne za odbijanje imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određene zarazne bolesti su od 100 do 2.000 eura. Visinu kazne određuju sudovi.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com