„NJEGOŠ NAŠ NASUŠNI“ POTVRDA NEPROLAZNOSTI CRNOGORSKOG VELIKANA - Volim Podgoricu

„NJEGOŠ NAŠ NASUŠNI“ POTVRDA NEPROLAZNOSTI CRNOGORSKOG VELIKANA

Posljednje predavanje u okviru serijala „Njegoš naš nasušni“ sinoć je održano u Multimedijalnoj sali KIC-a u saradnji Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” i NVO Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine (DOB),  a povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca”.

Uz izraze zahvalnosti KIC-u na podršci u organizovanju ovog serijala, predsjednik DOB-a Goran Sekulović kazao je da je “Njegoš naš nasušni” primjer kako treba obilježiti jednu ovako značajnu obljetnicu, predavanjima relevantnih crnogorskih stvaralaca iz raznih oblasti. On je izrazio nadu da će Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine zajedno sa KIC-om naredne godine publikovati zbornik svih govora koji su se mogli čuti prethodnih mjeseci.

U obraćanju povodom završetka ovog projekta, direktorica KIC-a Snežana Burzan kazala je da je ovaj serijal ostvario svoju misiju jer je “svima zainteresovanima, a posebno mlađoj populaciji, približavao neprikosnoveno bogatstvo Njegoševog poetskog i ukupnog stvaralaštva sedmicama unazad”. Burzan je dodala da se nada da će kako KIC, tako i ostale državne i gradske institucije kulture nastaviti da se i mimo važnih datuma bave neprolaznim djelima crnogorskih velikana književnosti i umjetnosti.

 

Podsjećamo, u okviru ovog serijala predavanja su održali eminentni crnogorski književnici, filozofi i intelektualci: prof. dr Novak Kilibarda (24.aprila), publicista Rajko Cerović, profesorica Aleksandra Vuković, reditelj Blagota Eraković, istoričar Marijan Mašo Miljić, publicisti Goran Sekulović i Slavenko Jovanović, književnik Miraš Martinović, profesor Milorad Nikčević, likovni velikan Dimitrije Popović, profesor Sreten Zeković, profesorka Lidija Vukčević, novinar i publicista Mihailo Miljo Radojičić, profesori Čedomir Bogićević i Dušan Ičević, teatrolog Sreten Perović, profesor Slobodan Vukićević, dr Predrag Živković, dr Obrad Samardžić, glumac Slobodan Marunović, istoričari Borislav Cimeša i Žarko L. Đurović.

Istoričar Novak Adžić sinoćnjom sesijom koja je izazvala i višesatni dijalog, zatvorio je serijal predavanja “Njegoš nas nasušni”, nakon osam mjeseci trajanja i ukupno 23 predavanja, koja su održavana svakog ponedjeljka, osim za vrijeme praznika i ljetnjeg odmora.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com