Prijavljeno 20 osoba sa simptomima nalik gripu - Volim Podgoricu

Prijavljeno 20 osoba sa simptomima nalik gripu

Laboratorijskim putem u ovoj sezoni nadzora nad gripom još nije potvrđen nijedan slučaj infekcije virusom gripa, dok je tokom protekle sedmice prijavljeno ukupno 20 osoba sa simptomima nalik gripu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

“Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori je u toku 48. nadzorne sedmice 2017. godine (period: 27.11H03.12.2017.g.) prijavljeno 20 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 3,2/100 000 stanovnika. Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) aktivnost gripa širom evropskog regiona u 47. sedmici (period: 20.11H26.11.2017.g.) je očekivano niskog intenziteta za ovo doba godine”, navode u IJZ.

Kako napominju, najefektivnija mjera prevencije gripa je vakcinacija, te preporučuju da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu.

“Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom da je za razvoj antitjela potrebno 2B3 sedmice nakon vakcinacije.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa za sezonu 2017/18. u domovima zdravlja u Crnoj Gori sprovodi se već osam sedmica i imajući u vidu broj vakcinisanih osoba u ovom periodu dinamika njenog sprovođenja je najbolja u proteklih nekoliko sezona”, kazali su u IJZ.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com