Elektronski recept do kraja sedmice - Volim Podgoricu

Elektronski recept do kraja sedmice

Elektronski recepti za podizanje ljekova u apotekama počeće da se koriste u Crnoj Gori  do kraja  sedmice, saznaju “Vijesti”.

Novi servis eRecept, omogućiće pacijentima uvid u propisane i realizovane recepte, putem interneta uz korišćenje računara, pametnih telefona, tableta.

Novi model podrazumijeva da pacijenti preko naloga na Portalu eZdravlje ili korišćenjem mobilnih aplikacija za Android i IOS sisteme, mogu u svakom trenutku da pregledaju informacije o ljekarskim receptima koji su aktivni, kao i o receptima koji su podizani u posljednjih šest mjeseci.

Nezvanični izvor pojasnio je da se u okviru propisanih nalazi  i spisak svih recepata koji su trenutno aktivni, a nijesu još realizovani u apotekama.

“Za svaki recept  ponuđene su osnovne i bitne informacije za pacijenta, kao što su period važenja recepta, propisana terapija… U okviru realizovanih nalazi se spisak svih recepata iz prethodnih šest mjeseci, sa dodatnim informacijama o datumu realizacije, izdatom lijeku, apoteci u kojoj je izdata terapija…”, saopšteno je “Vijestima”.

Papirni recepti, uz koje pacijenti sada podižu terapiju u apotekama,  neće biti odmah ukinuti. To će biti urađeno postepeno, a uvođenje sevisa eRecept predstavlja uvod u sljedeću fazu unapređenja zdravstvenog informacionog sistema – isključivanje štampane verzije recepta, tvrdi izvor.

Direktor FZO Sead Čirgić u maju je,  u intervjuu “Vijestima”, najavio da se do kraja 2017. očekuje uvođenje elektronskog recepta.

“Prednosti za osiguranike su što će se smanjiti odlasci kod izabranog doktora i odlazak u apoteke, kod izabranog doktora će se smanjiti gužve, a benefiti za Fond su što će se smanjiti broj usluga, a samim tim troškovi usluga i štampanja recepata”, kazao je tada Čirgić.

Tokom ove godine, FZO je uveo elektronsko zakazivanje kod izabranih ljekara u domovima zdravlja, koje ne isključuje ostale načine zakazivanja (lično, telefonski, putem call centra…).

Ta ustanova najavila je i da bi pacijenti uskoro mogli da dobiju mogućnost da telefonu ili računaru ostvare uvid i u svoje laboratorijske nalaze, kao ljekarske recepte.

Elektronske zdravstvene knjižice, prema obećanju nadležnih, od 2018. godine trebalo bi da zamijene papirne.

Elektronski recepti već su zaživjeli u Hrvatskoj, a u Srbiji je počelo uvođenje u drugoj polovini ove godine.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com