Početna » NOVOSTI » Društvo » Napredak u reformi zakonodavstva, početni rezultati u suzbijanju korupcije

Napredak u reformi zakonodavstva, početni rezultati u suzbijanju korupcije

Sprovođenje akcionih planova za poglavlja 23 i 24 u protekle četiri godine dovelo je do značajnog napretka u dijelu zakonodavne reforme i jačanja institucija, a početni rezultati su ostvareni u dijelu suzbijanja korupcije na visokom nivou i nekih oblika organizovanog kriminala.

To se navodi radnom dokumentu Evropske komisije  o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24, koje je, uz saglasnost EK, objavilo Ministarstvo evropskih poslova, u cilju kvalitetnog i sveobuhvatnog informisanja javnosti o procesu pristupanja Crne Gore EU.

„Objavljivanjem ovog dokumenta koji pruža presjek stanja u oblastima reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, ljudskih prava, policijske saradnje i borbe protiv organizovanog kriminala, Vlada nastavlja s transparentnim i proaktivnim pristupom u vođenju pregovaračkog procesa i namjerom da sa javnostima podijeli svoje rezultate i intenzivira dijalog u vezi s aktuelnim i predstojećim izazovima i obavezama u vladavini prava“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Kako se navodi u radnom dokumentu EK, procjena je bazirana je na izvještajima Crne Gore o sprovođenju akcionih planova u prvoj polovini 2017, dodatnim informacijama koje su dobijene u kontekstu ovih izvještaja, kao i na nizu drugih izvora – uključujući ekspertske misije, izvještaje međunarodnih organizacija i civilnog društva.

„Reforme dobro idu i u oblasti migracija i azila, a kapaciteti za upravljanje granicom su ojačani. U nekoliko oblasti uticaj zakonodavnih i institucionalnih reformi u praksi nije dovoljan, a bilans ostvarenih rezultata ostaje ograničen“, kaže se u dokumentu EK.

To se, kako se navodi, i dalje odnosi naročito na ključne oblasti kao što su zaplijena i oduzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću, pranje novca i krijumčarenje ljudi, bilans ostvarenih rezultata u rješavanju starih slučajeva nasilja nad novinarima i slobodu medija uopšte.

„Takođe su potrebni i bolji rezultati u rješavanju slučajeva zlostavljanja od službenih lica, rješavanju problema porodičnog i rodnog nasilja, kao i različitih formi diskriminacije.

Konstatovana su i izvjesna odlaganja u sprovođenju reformi u pravosuđu“, kaže se u radnom dokumetu EK.

Navodi se da je potrebno uložiti dodatne napore na jačanju operativnih kapaciteta (uključujući i kroz zapošljavanje na osnovu zasluga, obezbjeđivanje adekvatnih resursa i sistematske i praktično orijentisane obuke).

„Sve zainteresovane strane i institucije treba da sprovode reforme proaktivnije, energičnije i u duhu u kom su koncipirane. Ubjedljivi rezultati preduzetih reformi će jedino biti mogući u okruženju u kom su nezavisne institucije zaštićene od bilo kog miješanja i podstaknute da u potpunosti koriste svoja ovlašćenja“, ističu iz EK.

Uključivanje organizacija civilnog društva (OCD) u proces reforme je generalno ocijeno kao dobro, naročito u Radnu grupu za poglavlje 23.

Ističe se da treba i dalje unapređivati dijalog i konsultacije s civilnim društvom i izvan formalnog uključivanja u radne grupe Vlade.

„U pretstojećem periodu, biće ključno da Crna Gora demonstrira jaču političku posvećenost reformama u oblasti vladavine prava i da isporuči ubjedljive rezultate, naročito u oblastima u kojima postoji zabrinutost. Ovo zahtijeva angažovanje svih relevantnih institucija i subjekata uključenih u proces“, kaže se u radnom dokumentu EK.

CdM

Check Also

Novak rutinski do osmine finala u Melburnu

Novak Đoković pobijedio je Alberta Ramosa Vinjolasa sa 3:0 i plasirao se u osminu finala ...

PLANIRATE PUT? Jovanjdan je najbolji za to!

Praznik Sveti Jovan kog 20. januara slavi Pravoslavna crkva, posvećen je Isusovom rođaku, poznatom kao ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *