Napredak u reformi zakonodavstva, početni rezultati u suzbijanju korupcije - Volim Podgoricu

Napredak u reformi zakonodavstva, početni rezultati u suzbijanju korupcije

Sprovođenje akcionih planova za poglavlja 23 i 24 u protekle četiri godine dovelo je do značajnog napretka u dijelu zakonodavne reforme i jačanja institucija, a početni rezultati su ostvareni u dijelu suzbijanja korupcije na visokom nivou i nekih oblika organizovanog kriminala.

To se navodi radnom dokumentu Evropske komisije  o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24, koje je, uz saglasnost EK, objavilo Ministarstvo evropskih poslova, u cilju kvalitetnog i sveobuhvatnog informisanja javnosti o procesu pristupanja Crne Gore EU.

„Objavljivanjem ovog dokumenta koji pruža presjek stanja u oblastima reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, ljudskih prava, policijske saradnje i borbe protiv organizovanog kriminala, Vlada nastavlja s transparentnim i proaktivnim pristupom u vođenju pregovaračkog procesa i namjerom da sa javnostima podijeli svoje rezultate i intenzivira dijalog u vezi s aktuelnim i predstojećim izazovima i obavezama u vladavini prava“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Kako se navodi u radnom dokumentu EK, procjena je bazirana je na izvještajima Crne Gore o sprovođenju akcionih planova u prvoj polovini 2017, dodatnim informacijama koje su dobijene u kontekstu ovih izvještaja, kao i na nizu drugih izvora – uključujući ekspertske misije, izvještaje međunarodnih organizacija i civilnog društva.

„Reforme dobro idu i u oblasti migracija i azila, a kapaciteti za upravljanje granicom su ojačani. U nekoliko oblasti uticaj zakonodavnih i institucionalnih reformi u praksi nije dovoljan, a bilans ostvarenih rezultata ostaje ograničen“, kaže se u dokumentu EK.

To se, kako se navodi, i dalje odnosi naročito na ključne oblasti kao što su zaplijena i oduzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću, pranje novca i krijumčarenje ljudi, bilans ostvarenih rezultata u rješavanju starih slučajeva nasilja nad novinarima i slobodu medija uopšte.

„Takođe su potrebni i bolji rezultati u rješavanju slučajeva zlostavljanja od službenih lica, rješavanju problema porodičnog i rodnog nasilja, kao i različitih formi diskriminacije.

Konstatovana su i izvjesna odlaganja u sprovođenju reformi u pravosuđu“, kaže se u radnom dokumetu EK.

Navodi se da je potrebno uložiti dodatne napore na jačanju operativnih kapaciteta (uključujući i kroz zapošljavanje na osnovu zasluga, obezbjeđivanje adekvatnih resursa i sistematske i praktično orijentisane obuke).

„Sve zainteresovane strane i institucije treba da sprovode reforme proaktivnije, energičnije i u duhu u kom su koncipirane. Ubjedljivi rezultati preduzetih reformi će jedino biti mogući u okruženju u kom su nezavisne institucije zaštićene od bilo kog miješanja i podstaknute da u potpunosti koriste svoja ovlašćenja“, ističu iz EK.

Uključivanje organizacija civilnog društva (OCD) u proces reforme je generalno ocijeno kao dobro, naročito u Radnu grupu za poglavlje 23.

Ističe se da treba i dalje unapređivati dijalog i konsultacije s civilnim društvom i izvan formalnog uključivanja u radne grupe Vlade.

„U pretstojećem periodu, biće ključno da Crna Gora demonstrira jaču političku posvećenost reformama u oblasti vladavine prava i da isporuči ubjedljive rezultate, naročito u oblastima u kojima postoji zabrinutost. Ovo zahtijeva angažovanje svih relevantnih institucija i subjekata uključenih u proces“, kaže se u radnom dokumentu EK.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com