Crna Gora – Brazil: Presudna bitka za osminu finala - Volim Podgoricu

Crna Gora – Brazil: Presudna bitka za osminu finala

„Do or die”, kako bi rekli Englezi, ili hamletovski „biti ili ne biti”. U toj situaciji su rukometašice Crne Gore pred današnji obračun sa Brazilom (17.45) na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj.

Vjerovatno niko nije očekivao da će duel olimpijskog vicešampiona i evropskog prvaka iz 2012. sa vladarom planete iz 2013. godine biti borba na život i smrt, bitka za osminu finala.

jerovalo se da će se „lavice” i „karioke” boriti samo za bolju poziciju u grupi C pred nokaut fazu, ali su neočekivanim kiksevima same sebe dovele u situaciju da se sve odlučuje u posljednjem kolu.

Crna Gora je sjajno počela 23. šampionat planete, ubjedljivo nadvisila Dansku (31:24), a onda je počela da tone – poraz od Rusije (28:24), senzacija Japana (29:28) i muke sa Tunisom (29:23). Brazil je, s druge strane, remizirao sa Japanom (28:28), jedva savladao Tunis (23:22), a onda izgubio od Rusije (24:16) i Danske (22:20).

“Brazil je kvalitetna ekipa. Ima nekoliko odličnih individualki, koje su i glavni nosioci igre. Vidno je da je došlo do opuštanja kod njih na prvim utakmicama, jer su protiv Danske igrale mnogo bolje”, upozorava Milena Raičević.

Statistika je u sportu varljiva kategorija, nekad mnogo više sakrije nego što otkrije, ali u slučaju Brazila jasno pokazuje ko su glavne poluge u timu koji vodi dugogodišnji selektor Španije Horhe Duenjas – bekovi Ana Paula Rodrigeš iz Rostova (dala 26 golova) i Eduarda Amorim iz Đera (21), te golmanke mađarskog Vacija Barbara Arenhart (29 odbrana) i Rostova Majsa Pesoa (15).

“Sve su to iskusne igračice, a protiv njih je najteže igrati. Rodrigeš i Amorim su odlične i igraju u vrhunskim klubovima. Na obje se mora obratiti pažnja. Rodrigeš je ta koja više vuče i probija zonu, a Amorim može dobro da šutne izvana. Na različite načine podjednako moramo da pazimo na njih”, naglašava 27-godišnji bek Budućnosti.

„Lavice” su prvi meč na šampionatu odigrale odlično, nisu dozvolile Danskoj ni da zaprijeti, ali moraju da ponove takvo izdanje da ne bi završile u borbi za plasman od 17. do 21. mjesta i u bitkama za utješni Kup predsjednika.

“Prva utakmica protiv Danske je bila odlična. Baš onako kako bi mi i trebalo da igramo, što je ustvari prava igra Crne Gore – jaka odbrana i brži napad. Ako želimo pobjedu protiv Brazila, moramo da se vratimo igri koju smo pokazali protiv Danske i mislim da nećemo imati nikakvih problema”.

Raičevićeva, koja je protiv Tunisa dala devet golova, svjesna je činjenice da njen tim mora u kontinuitetu da igra dobro, a ne samo na mahove. I da ne promašuje zicere i razbrani Arenhart i Pesou kao prije dva dana Ešraf Abdalu.

“Imale smo periode dobre igre u odbrani protiv Tunisa i mimo posljednjih 10 minuta. Igrale smo i u prvom poluvremenu dobro u defanzivi, ali nismo koristile šanse u napadu, zbog toga je i bio takav rezultat. Promašile smo dosta zicera. Sigurno je da u odbrani moramo i možemo mnogo bolje nego što je to bilo protiv Tunisa”, zaključila je djevojka koja je na četiri utakmice u Njemačkoj upisala 21 pogodak, 13 asistencija i 12 tehničkih grešaka.

Protiv Japana nije bilo igre u odbrani

Crna Gora je mogla da izbjegne situaciju da joj sve zavisi od današnjeg meča samo da je opravdala veliku ulogu favorita i savladala Japan. Bio joj je dovoljan i bod, ali je doživjela jedan od najšokantnijih poraza u svojoj istoriji.

“Japan nam definitivno nije odgovarao, mada smo i same svjesne da nismo bile na nivou. To je bilo naše najgore izdanje. Nije bilo nikakve igre u odbrani, što nas je i koštalo poraza. Protiv Tunisa smo morali da podižemo samopouzdanje i da se vraćamo na ono što mi možemo najbolje – na igru u odbrani, što je i dalo bolji rezultat. Vjerujem da će protiv Brazila biti još bolje, tj. mora da bude, jer nam je utakmica od najvećeg značaja”, naglasila je Raičevićeva.

Da li ste bile adekvatno pripremljene za duel sa Japankama? Djelovalo je da vas je iznenadilo mnogo golova njihovog desnog krila i beka, za šta niste imale rješenje.

“Trener nas jeste taktički spremio, ali jednostavno nismo ispoštovale to. Nismo imale dovoljnu dubinu da bismo spriječile njihove najbolje fintere da prave šanse”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com