OLUJA ANA IDE KA NAMA: Najavljuju jake vjetrove brzine 120 km/h i druge arktičke udare, Evropa se sprema za nevrijeme (VIDEO) - Volim Podgoricu

OLUJA ANA IDE KA NAMA: Najavljuju jake vjetrove brzine 120 km/h i druge arktičke udare, Evropa se sprema za nevrijeme (VIDEO)

Španija i Portugalija izdale su danas upozorenja na jake vjetrove i obilne padavine usled oluje koja se bliži Pirinejskom poluostrvu sa Atlantika.

Španski meteorološki zavod izdao je crveno upozorenje – na ekstremnu opasnost od vremenskih nepogoda danas koje će donijeti oluja Ana, prenosi AP.

Kako se navodi, najveća prijetnja po bezbjednost biće jaki vjetrovi, koji bi mogli da dostignu i brzinu do 120 kilometara na čas u planinskim predjelima i na sjeverozapadu zemlje.

Portugalski meteorološki zavod takođe je izdao upozorenje na ekstremnu opasnost od snažnih vjetrova u sjevernim i centralnim delovima zemlje.

Britance pogodila oluja Kerolajn

Sa druge strane, Britanci se suočavaju sa drugom velikom olujom Kerolajn, sa brzinama vetra od 140 kilometara na čas, koja je donijela izuzetno niske temperature i snijeg.

Obilne sniježne padavine poremetile su danas u Britaniji kopneni i vazdušni saobraćaj, pri čemu su polasci nekih vozova i aviona otkazani.

Britanska Meteorološka služba saopštila je da je na snazi žuto upozorenje, prije svega širom centralne Engleske, upozorivši putnike na vjerovatne poremećaje u drumskom, železničkom i vazdušnom saobraćaju, prenosi Rojters.

U Senibridžu, u Velsu, visina snežnog pokrivača iznosi 28 centimetara, dok je u Haj Vajkombu, nadomak Londona, sloj snijega koji je napadao dostigao visinu od 12 centimetara.

U Birmingemu u središnjoj Engleskoj obustavljeni su letovi, dok je više od 10 željezničkih linija prijavilo kašnjenja.

U Londonu je, takođe, odložena ragbi utakmica “zbog nepovoljnih vremenskih uslova oko terena”.

Očekuje se da će se ova oluja pomjeriti dalje na istok i da će ući u Francusku, a za nedelju se već izdaju upozorenja.

U Škotskoj je već napadalo oko osam centimatara snega, a oluja je zahvatila i djelove Sjeverne Irske, Velsa, sjeverne Engleske.

Brzina vjetra koju je donela oluja sa Arktika kreirala je arktički protok vazduha, zbog čega su temperature padale.

Kako je u Crnoj Gori? Zbog zaostalog snijega oprez na putevima

Vozače ovog podneva očekuje pretežno vedro vrijeme, ali zbog zaostalog snijega na kolovozu na nekim putevima sajvetuje se sporija i opreznija vožnja, saopštio je danas Auto-moto zavez Crne Gore. Kako se navodi, putevi ka zimskim turističkim centrima su prohodni, a nema ni zadržavanja na naplatnim stanicama.

Na graničnim prelazima, zadržavanja za putnička vozila su do 20 minuta.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com