NARODNA VJEROVANJA ZA DECEMBAR: Djevojke, radujte se ako PADNE SNIJEG, evo zbog čega! - Volim Podgoricu

NARODNA VJEROVANJA ZA DECEMBAR: Djevojke, radujte se ako PADNE SNIJEG, evo zbog čega!

Decembar je mjesec kada sunce prosijava nad snijegom prekrivenom zemljom. Narodni i crkveni praznici vezani za ovaj mjesec, a postoji i izreka: “Kada decembarski snijeg padne brzo, udaj se i iskrena ljubav će trajati”.

U njemu se o zimskoj solsticiji spaljivalo kolo (točak), da bi se pojačala snaga sunca. Poput Deda Sečka (januara) i Baba Marte (marta) i Snežni je personifikovan, s bijelom bradom.

Narodni i crkveni praznici vezani za ovaj mjesec su 4. Vavedenje, 9. Alimpijevdan, 13. Mečkin dan – Sveti apostol Andrej Prvozvani, 17. Varica, 18. Savica, 19. Nikoljdan, Detinjci, Materice, Oci (ili Očevi).

U decembru se slavi najveća i najposjećenija slava Sveti Nikola. U narodu postojala izreka: Varica vari, Savica hladi, Nikolica kusa, dok se pritom mislilo na kuvanje pšenice za svetog Nikolu, koje je je obavljano dva dana ranije i tri praznika koja su dan za danom – Varica, Savica i Sveti Nikola.

Izreka “Kada decembarski snijeg padne brzo, udaj se i iskrena ljubav će trajati”, poštovala se i smatrala istinitom.

Decembar je uvijek hladan. Ipak, ljudi se u njemu raduju jer je prošla još jedna godina. A kad dođe sledeća godina, sve ponovo počinje.

Zbog toga su i osobe rođene u decembru pomalo filozofi. Znaju da se sve ponavlja, pa su staložene i teško se ljute, znaju da sve prolazi. Dijele dobre savjete i važe da mudre osobe.

Ove osobe obožavaju putovanja i ne mogu se skrasiti na jednom mjestu. Zbog toga mogu da budu pustolovi i avanturisti. Januar im je srećan mjesec. Zdravstveno, poboljevaju od stomaka i nogu, pa ove djelove tijela treba da čuvaju.

(dijaspora.news/Telegraf.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com