Exit – biti drugačiji, ipak! - Volim Podgoricu

Exit – biti drugačiji, ipak!

Drugi roman Sonje Ražnatović, pod naslovom Exit, je pisan pretežno iz muškog ugla i bavi se društvenim različitostima. Struktura romana predviđa tri tematska sloja, zapravo tri priče:
1) prva o mladom pripadniku LGBT populacije koji prolazi kroz problematičnu fazu prihvatanja svog seksualnog profila koji je dugo nastojao da potisne, kao i neformalna (vansudska) borba za elementarna roditeljska prava nad sinom sa njegovom bivšom devojkom,
2) priča o opsesijama i porivima kojima se teško odupiremo, konkretnije, o novinarki koja, razočarana na svim životnim poljima, napušta svoje životno i radno okruženje, odlazi u Ameriku da bi pisala o nekada poznatom muzičaru koji je prošao kroz pakao heroinske i mnogih drugih zavisnosti I čija životna priča, uopšteno gledano, predstavlja izvanredan predložak za njena proučavanja opsesija i zaokupljenost fenomenom umjetničkog stvaranja kao takvog, i
3) priča o profesoru koji doživljava da, nakon 35 godina rada na Univerzitetu, biva prognan sa svog fakulteta. Profesor Milićević se oduvijek izdvajao od ostalih kolega, ne samo po akademskim dostignućima, već I po osobenom predavačkom stilu, odnosu prema studentima, načinu života, pa čak I stilu odijevanja I specifičnim umjetničkim afinitetima. Najviše ga, ipak, od okruženja izdvaja gorljiva, opsesivna želja da istraži svijet izvan perfektno zamišljene zone komfora tipične za pripadnike intelektualne elite, ali u kojoj on nije mogao naći mira.

O autorki:

Sonja Ražnatović je rođena 3.10.1969. u Titogradu. Diplomirala je 1995. na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Podgorici, a magistrirala na Ekonomskom fakultetu u istom gradu.

Sonja Ražnatović je autorka romana Jana, samo privremeno u bloku 9, objvljenog u novembru 2016. godine u izdanju cetinjskog Otvorenog kulturnog foruma. Roman je bio motivisan željom da na crnogorskoj literarnoj sceni afirmiše i drugačiju, ležerniju formu i način književnog izražavanja, te da prezentira svoje viđenje pravca u kojem je, kroz vrijeme, evoluirao odnos crnogorskih žena prema braku, porodici i porodičnim obavezama, i u kojem su potrebe žena u pozitivnom smislu rasle i proširivale se i na poslovne ambicije, profesionalno usavršavanje i potrebu za suštinskim samoispitivanjem i radom na sebi u svakom pogledu, ali nikada ne zaboravljajući da je porodica na prvom mestu.

Sonja Ražnatović je i kolumnista crnogorskog dnevnog lista Pobjeda.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com