Potvrđen prvi slučaj gripa ove sezone u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Potvrđen prvi slučaj gripa ove sezone u Crnoj Gori

U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje dana  13.12.2017. izolovan je PCR metodom virus influence, što je prvi dokazani slučaj gripa ove sezone u Crnoj Gori. Radi se o pacijentu starosti 38 godine iz Podgorice koji nije bio vakcinisan protiv sezonskog gripa ove sezone, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

U pitаnju је sеzоnsкi virus gripа tipa B којi је u cirкulаciјi u većem broju zеmаlja u okruženju, a prema podacima Evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) aktivnost gripa širom evropskog regiona u 48. sedmici (period: 27.11‐03.12.2017.g.) je očekivano niskog intenziteta za ovo doba godine.

Preporučujemo da se što prije vakcinišu osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija. Vakcinacija je najefektivnija mjera prevencije, pri čemu se zaštita stvara nakon 2-3 nedjelje od dobijanja vakcine.

Grupe stanovništva kojima se preporučuje vakcinacija su:

‐ sve osobe starije od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega; osobe koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest); osobe sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i osobe sa HIV/AIDS‐om, kao i osobe koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije;

‐ sve osobe starije od 65 godina; hronično oboljele osobe koje žive u kolektivnom smještaju; zdravstveni radnici i saradnici; naročito je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i oni koji rade u stacionarima za hronično oboljela lica;

‐ takođe, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje vakcinaciju trudnica (u saglasnosti sa ginekologom koji vodi trudnoću), kao i djece uzrasta od 6 mjeseci do pet godina.

Za svaki naredni laboratorijski potvrđeni slučaj bićete obaviješteni u okviru nedeljnih epidemioloških novosti.

 

1 komentar

  1. Howdy! I’m at work surfing around your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the superb work!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com