Bivši ljekar KCCG ugradio prvo vještačko srce u regionu - Volim Podgoricu

Bivši ljekar KCCG ugradio prvo vještačko srce u regionu

Prvi put u regionu, ljekari Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” ugradili su pacijentu kompletno vještačko mehaničko srce.  Pacijent star 43 godine operisan je u subotu, 9. decembra.

“Vijestima” je juče u Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” saopšteno da se on dobro osjeća.

Glavni operator bio je kardiohirurg Aleksandar Nikolić. U timu ljekara bili su i asistent Saša Borović i anesteziolog Siniša Jagodić, dok stanje pacijenta prati dr Đoković.

Nikolić je “Vijestima” kazao da mehaničko vještačko srce u potpunosti zamjenjuje i lijevu i desnu polovinu srca i da se metoda primjenjuje kada pacijenti nemaju adekvatnog donora za transplantaciju, kako im vitalni organi ne bi “propadali”:

“Kompletno se vadi srce i mehaničko ugrađuje u grudni koš”.

Vještačko srce, objašnjava Nikolić, može da funkcioniše šest godina.

“Pacijenti odlaze kući poslije mjesec i mogu se vratiti na posao, ukoliko je riječ o administrativnom, dok su teži fizički poslovi naravno zabranjeni”, rekao je Nikolić.

Pacijentu operisanom u subotu ugrađen je aparat jedine kompanije na svijetu koja proizvodi totalno mehaničko srce.

Direktor Instituta “Dedinje” Milovan Bojić za “Vijesti” je istakao da pacijent kome je ugrađeno totalno mehaničko srce ne bi mogao da preživi čekajući transplantaciju tog organa bez te intervencije.

“U svijetu imamo pacijente koji žive sa ovakvom vrstom vještačkog srca šest godina, a nama je najbitnije da sa ovakvom intervencijom imamo godinu, dvije, tri, to jest dovoljno vremena da pacijent dobije srce donora”, istakao je Bojić.

On je odgovorio da su aparat vrijedan 200.000 eura dobili od proizvođača “Syncardia”.

Ta kompanija, zaključuje Bojić, danas će i zvanično potvrditi da je ovo prva operacija takve vrste u regionu, dok će “Dedinje” biti uvršteno na spisak ustanova koje se bave mehaničkom potporom.

Dr Aleksandar Nikolić je ranije bio načelnik Centra za kardiohirurgiju Kliničkog centra Crne Gore. KCCG je raskinuo saradnju sa Nikolićem jer nisu htjeli da produže ugovor po starim uslovima, koje je tražio.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com