Home / NOVOSTI / Društvo / Potvrđen prvi slučaj sezonskog gripa

Potvrđen prvi slučaj sezonskog gripa

U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje u srijedu je potvrđen prvi slučaj sezonskog gripa. Radi se tridesetosmogodišnjoj Podgoričanki koja nije bila vakcinisana protiv gripa.

“U pitanju je sezonski virus gripa tipa ,,B“ koji je u cirkulaciji u većem broju zemalja u okruženju, a prema podacima Evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) aktivnost gripa širom evropskog regiona je očekivano niskog intenziteta za ovo doba godine”, saopšteno je iz Instituta.

Iz ove zdravstvene ustanove, preporučuju da se što prije vakcinišu osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija. Vakcinacija je, naglašavaju u IJZ najefektivnija mjera prevencije, pri čemu se zaštita stvara nakon dvije do tri nedjelje od dobijanja vakcine.

“Vakcine se preporučuju svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, onima koji se liječe od metaboličkih poremećaja i osobama sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i osobe sa HIV/AIDS-om, kao i osobe koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije. Preporuka za vakcinaciju je i za starije od 65, a SZO preporučuje i vakcinaciju trudnica kao i djece uzrasta od 6 mjeseci do pet godina”, naveli su iz Instituta.

Prošle sedmice sa simptomima nalik gripu registrovana je 21 osoba.

Check Also

Virpazar: Gorjela trska na jezeru, požar pod kontrolom

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *