130 godina rada nikšićke bolnice: Priznanja i legendarnim nikšićkim ljekarima, Stevanu Čizmoviću i Kosti Miloviću - Volim Podgoricu

130 godina rada nikšićke bolnice: Priznanja i legendarnim nikšićkim ljekarima, Stevanu Čizmoviću i Kosti Miloviću

Odlukom Vlade Knjaževine Crne Gore 11. decembra 1887. godine otvorena je bolnica u Nikšiću koja je nosila ime knjeginje Zorke, najstarije kćerke knjaza Nikole.

Veći dio sredstava obezbijeđen je prodajom njenih svadbenih darova, a u Glasu Crnogorca tada je pisalo da je knjaz Nikola udovoljio zahtjevima građana i lokalne vlasti da se u Nikšiću otvori prva stalna bolnica, druga u Crnoj Gori, “tako krasna bolnica” kojoj ne bi bilo mane ni da je podignuta u dosta većoj varoši.

Na svečanoj akademiji koja je u Nikšićkom pozorištu danas upriličena povodom 130 godina rada Opšte bolnice rečeno je da ona i danas predstavlja “tako krasnu bolnicu” da joj ne bi bilo mane da se nalazi ni u mnogo većem gradu.

“130 godina istorije i tradicije nikšićke bolnice ispunjeno je svijetlim stazama i znamenjima medicinske struke i nauke, velikim i časnim podvizima, ali iznad svega humanošću i profesionalizmom u službi zdravlja građana”, kazao je direktor Opšte bolnice dr Ilija Ašanin.

Poslednjih desetak godina urađeno je dosta u tehnološkom, kadrovskom i medicinskom osavremenjavanju najveće Opšte bolnice u Crnoj Gori, koja broji 398 radnika, a raspolaže sa 383 postelja.

Nabavljena je najsavremenija oprema u vrijednosti od preko 2,6 miliona eura, a više od 80 odsto prostora bolnice dovedeno je do apartmanskog nivoa što je čini jedinstvenom u zdravstvenom sistemu Crne Gore.

Rekonstruisana je Služba za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku, obnovljen urgentni blok, urađene dijagnostičke ambulante za kolonoskopiju i gastroskopiju, oftalmologiju i ginekologiju, rekonstruisana odjeljenja opšte hirurgije, urologije, oftalmologije, zgrada psihijatrije, kao i zgrada Internog odjeljenja, najveća investicija u poslednjih tridesetak godina.

Vrijednost radova na objektu, u kome se pored internog odjeljenja, nalaze i dijalizni centar, odsjek za neurologiju i infektivno odjeljenje, je preko milion eura.

Naredne godine planirana je rekonstrukcija odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo i izgradnja parkinga za zaposlene u krugu bolnice.

Godišnje se u bolnici liječi oko 10.000 pacijenata, uradi do 2.000 operacija, rodi oko 1.000 beba, a obavi više od 10.000 ambulantnih pregleda.

“Ponosni smo na ostvarene rezultate, na svoju dugu tradiciju, ali gledamo smjelo u budućnost i u vremenu koje je pred nama želimo da nastavimo putem razvoja, da damo puni doprinos razvoju cjelokupnog zdravstvenog sistema Crne Gore. Humanost, požrtvovanost i visoka profesionalnost oduvijek su predstavljali temelje ove institucije. Bila je i ostaće uzor čovjekoljublja generacijama, savremenicima i onima koji dolaze”, poručio je Ašanin.

Svečanoj akademiji, pored brojnih zvanica iz društveno-političkog i privrednog života Crne Gore prisustvovali su i predsjednik države Filip Vujanović i potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

Simović je kazao da je nikšićka bolnica imala i ima značajnu ulogu u razvoju ukupnog zdravstvenog sistema Crne Gore.

“Dala je veliki doprinos gradu i njegovim žiteljima u borbi za zdravlje, liječila i obnavljala nadu i vjeru u život”, kazao je Simović ističući da najveće zasluge za ugled, značaj i rezultate bolnice pripadaju ljekarima i medicinskom osoblju koji su radili i koji danas rade u toj bolnici.

“Oni su nesebično ugradili svoje stručne, ljudske i humane vrijednosti u ovu plemenitu profesiju i tako postali dio Nikšića i kolektivne memorije Nikšićana. Oni su i danas putokaz humanosti i pokazatelj uzvišenosti ljekarskog poziva. Svoju iscjeliteljsku moć pronalazili su u znanju, čovjekoljublju i etici, i savjesti, na poslu koji je težak, uzvišen i nadasve human”, kazao je Simović.

U umjetničkom programu akademije učestvovali su kamerni orkestar “Allegro” pod dirigentskom palicom maestra Radovana Papovića i operske umjetnice Aleksandra Vojvodić Jovović i Tijana Blečić. Program je vodio glumac Miro Nikolić.

Priznanja za najzaslužnije

Jubilej je bio prilika i da se uruče priznanja za najzaslužnije iz plejade velikih koji su dali poseban doprinos razvoju Opšte bolnice.

Plakete su posthumno dodijeljene akademiku prof. dr Dragutinu Vukotiću, koji je 1957. u Nikšiću osnovao prvo urološko odjeljenje u Crnoj Gori, dobitniku Trinaestojulske i Nagrade oslobođenja Nikšića i Titograda, koga je Internacionalni biografski centar u Kembridžu 2001. imenovao za naučnika godine, kao i narodnom dobrotvoru Miloradu Peroviću koji je skoro cjelokupan imetak od oko 2,5 miliona eura ostavio nikšićkmi zdravstvenim ustanovama za unaprjeđenje zdravstvenih usluga građana i stipendiranje studenata medicine koji bi nakon završetka studija ostali da rade u Nikšiću.

“Počastvovana sam prisustvom, emotivno dirnuta i veoma zahvalna vašom odlukom da se mome ocu postumno dodijeli plaketa. Nikšić je grad koji volim, moj rodni grad. Urološko odjeljenje je osnovano u godini kada sam se rodila. Neizmjerno hvala bolnici na čelu sa dr Ašaninom i svima koji su ime i djelo Draga Vukotića uveli u istoriju crnogorske medicine”, kazala je Vukotićeva kćerka, Ana Kaluđerović.

Dr Dejan Perović je izrazio zahvalnost za ono što je urađeno u Opštoj bolnici a bilo je finansirano sredstvima donacije po testamentu čime je u cjelosti ispoštovana i posljednja želja njegovog pokojnog strica, Milorada Perovića.

Priznanje je dobio i primarijus, dr Stevan Čizmović, specijalista ginekologije, koji je 1969. bio načelnik akušersko ginekološke službe u kojoj je obavljeno više od 40.000 porođaja do kraja njegovog radnog vijeka, dobitnika Ordena rada sa zlatnim vijencem i Nagrade oslobođenja Nikšića.

Stevan Čizmović
Čizmović Studio MM

Priznanje je dobio i dr Kosta Milović, specijalista interne medicine, dugogodišnji načelnik internog odjeljenja u bolnici, nekadašnji direktor nikšićke bolnice, dobitnik Medalje zasluga za narod, Ordena rada sa zlatnim vijencem, Trinaestojulske nagrade.

Vijesti

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com