SVETI NIKOLA JE POSNA SLAVA, ALI MNOGI PRAVE MRSNU TRPEZU: Odgovor je u jednoj legendi - Volim Podgoricu

SVETI NIKOLA JE POSNA SLAVA, ALI MNOGI PRAVE MRSNU TRPEZU: Odgovor je u jednoj legendi

Objašnjenja za to su razna, a najinteresantnija vezuju se za jednu legendu i domišljatost pravoslavaca na ovim prostorima kako da doskoče bezbožničkoj torturi kojoj su bili izloženi.

Za pravoslavnu crkvu pravilo je jasno – sveti Nikola je posna slava! Ne treba posebno napominjati da ova slava pada u vrijeme Božićnog posta, zbog čega takođe nema dileme da li je posna ili mrsna.

Postoji nekoliko objašnjenja kako su porodice stekle običaj da mrse na svetog Nikolu:

Vjerski analitičari tvrde da je mrsna trpeza na Svetog Nikolu tradicija koja je započeta neposredno poslije Drugog svjetskog rata, i naročito je prisutna u Vojvodini, odnosno u Bačkoj. U vrijeme kada obilježavanje slave nije bilo baš poželjno ponašanje, porodice su se dosjetile da naprave okupljanje, ali da namjerno pripreme mrsnu trpezu, kako onaj ko bi htio da ih prijavi ne bi mogao da dokaže da je povod bio religijski.

Nije se zbog pravljenja slave posle Drugog svjetskog rata išlo na Goli otok (zatvor za političke prestupnike), ali se zbog potkazivanja u partiji lako mogao izgubiti dobar posao ili onemogućiti napredovanje u službi, zbog čega su porodice mahom krile da prave religijske obrede.

U moderno vrijeme mrsna trpeza na Svetog Nikolu ostala je kao posljedica toga da li se poštuje Božićni post. Mnoge porodice koje jednostavno ne poste 40 dana do Božića obilježavaju mrsno Svetog Nikolu, osim ako ne pada na srijedu ili petak.

To je na neki način posljedica iz doba komunizma kada se izgubio običaj posta, a ponovo se obnovilo redovno obilježavanje slava.

Među objašnjenja zašto se mrsi na Svetog Nikolu spada i legenda po kojoj je čovjeku svake godine umiralo po jedno dijete.

Sveštenik ga je navodno pitao da li posti ili mrsi na Svetog Nikolu, a onda mu je on odgovorio da posti.

Tada mu je sveštenik, po toj priči, dao odobrenje da mrsi na Svetog Nikolu i od tada mu ni jedno dijete više nije umrlo.

izvor:opanak

1 komentar

  1. An impressive share, I given this onto a colleague who was simply performing a small analysis during this. And hubby in truth bought me breakfast simply because I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for that treat! But yeah Thnkx for spending time go over this, I find myself strongly about this and really like reading regarding this topic. If possible, as you grow expertise, does one mind updating your blog post with a lot more details? It is actually extremely useful for me. Massive thumb up due to this writing!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com