FORMULA ZA DUGOVJEČNOST: Primjenite ove korake i bićete zdravi cijelog života! - Volim Podgoricu

FORMULA ZA DUGOVJEČNOST: Primjenite ove korake i bićete zdravi cijelog života!

Svi znaju da je umjrena fizička aktivnost korisna, ali ne znaju koji je minimalni prag te aktivnosti, koja će vam omogućiti zdrav život dugi niz godina.

Kako biste dobro funkcionisali u životu i održali svoje zdravlje potrebni su vam fizička aktivnost, kvalitetan san i pravilna ishrana.

 

9 hiljada koraka

 

Naučnici su utvrdili da je potrebno dnevno preći minimum 9 hiljada, a u projseku oko 10 hiljada koraka dnevno, da bi se održao tonus krvnih sudova. Ovo je posebno važno ako se tokom radnog vremena slabo krećete. Nađite se posle posla u parku sa prijateljima ili idite kući pješke. Organizam će vam za ovo biti zahvalan. Imajte u vidu da ovo nije zamjena za trening ili za uobičajeno večernje džogiranje.

FOTO: PROFIMEDIA

8 sati sna

 

Da biste cio dan bili sveži i odmorni potrebna vam je određena količina sna, koja varira u zavisnosti od uzrasta. Tako bebe spavaju 14-17 sati dnevno, a tinejdžeri 8-10 sati. Odrasli ljudi, po preporukama, treba da spavaju 7-8 sati dnevno.

FOTO: PROFIMEDIA

Dobar san će vam omogućiti da budete odmorni tokom celog dana, a i sačuvaće i vaše zdravlje. Treba znati da previše sna može biti podednako štetno kao i manjak istog. Tako su, na primer, ljudi koji spavaju više od 7-8 sati dnevno podložni moždanom udaru.

 

7 čaša vode

 

Čak i umerena dehidracija može da utiče na vaše raspoloženje, energiju i normalno rasuđivanje. Zato se preporučuje dnevni unos vode od oko 7-8 čaša. To varira u zavisnosti od okolnosti i od toga čime se bavite. Logično je da ćete, ako se bavite sportom, piti više vode, a da ćete kada je napolju hladno, na primer, piti manje vode. Bez obzira na preporuke, vodu ne treba piti na silu. Organizam će vam jasno staviti do znanja kada mu je voda potrebna.

FOTO: PROFIMEDIA

6 minuta meditacije

 

Svakodnevna meditacija u trajanju od 10 minuta vam može pomoći da se oslobodite misli koje vas opterećuju. Ova navika je posebno korisna za ljude koji su skloni stalnim anksioznim mislima. Novajlije mogu da počnu od kraće meditacije: ispočetka je sasvim dovoljno 6 minuta meditacije dnevno, a kako vreme prolazi povećavajte dužinu trajanja meditacije. Svakodnevna 25-minutna meditacija će vam smanjiti nivo stresa u roku od tri dana.

Naravno, problemi se ne rešavaju sami od sebe, ali ova navika će vam pomoći da ih sagledate iz drugog ugla.

 

5 porcija voća i povrća na dan

 

Voće i povrće obavezno moraju biti uključeni u ishranu čoveka koji hoće da ostane zdrav dugi niz godina. U proseku bi trebalo da konzumiramo najmanje 5 porcija voća i povrća dnevno da bismo smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, raka i prevremene smrti.

 

Nova istraživanja su pokazala da ako se dnevni broj porcija voća i povrća poveća na 8, rizik od bolesti se još više smanjuje.

FOTO: PROFIMEDIA

4 pauze za odmor

 

Tokom radnog dana trebalo bi praviti nekoliko kraćih pauza, umesto jedne pauze od sat vremena. Idealno bi bilo napraviti 4 kraće pauze.

 

Više kraćih pauza vam omogućava i više kretanja, što je korisno za krvne sudove, a dokazano je čak da posle kratkog predaha produktivnost raste.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com