Ne znaju odgovore, ali znaju ministra - Volim Podgoricu

Ne znaju odgovore, ali znaju ministra

Prema podacima dostavljenim „Danu”, u Policijsku akademiju nezakonito su primljeni Elvin Betić, Loreta Škrelja, Emrah Popara, Martin Ljuljđuraj, Krsto Jovanović, Nedžad Canović, Armin Tafa, Maris Palavratić, Ajla Čuturić, Pavle Dragović, Adnan Mekić i Fuad EćoUje­di­nje­na Cr­na Go­ra do­sta­vi­la je „Da­nu” ime­na 12 kan­di­da­ta ko­ji su, ka­ko tvr­de, ne­za­ko­ni­to pri­mlje­ni ove go­di­ne u Po­li­cij­sku aka­de­mi­ju u Da­ni­lov­gra­du. Ra­di se o kan­di­da­ti­ma ko­ji su pri­pad­ni­ci ma­njin­skih na­ro­da, a ko­ji su pa­da­li na broj­nim pro­vje­ra­ma zna­nja i psi­ho­fi­zič­kih spo­sob­no­sti jer ni­je­su is­pu­nja­va­li po­sta­vlje­ne stan­dar­de.

Ne­ki od njih to­kom pro­vje­ra op­šteg zna­nja nijesu čak zna­li ne­ke osnov­ne poj­mo­ve i od­go­vo­re, dok su sa dru­ge stra­ne zna­li po­dat­ke o mi­ni­stri­ma. 

In­te­re­sant­no je da je kan­di­da­ti­ma na te­sto­vi­ma pru­že­na mo­guć­nost da za sva­ko pi­ta­nje za­o­kru­že je­dan ta­čan od­go­vor, od če­ti­ri po­nu­đe­na rje­še­nja, što do­dat­no go­vo­ri da te­sto­vi op­šteg zna­nja ni­je­su bi­li te­ški. Ko­nač­ni re­zul­tat bo­do­va je broj bo­do­va ostva­ren na te­stu plus taj broj po­mno­žen sa ko­e­fi­ci­jen­tom 0,20 za psi­ho te­sto­ve, a 0,30 na fi­zič­ke te­sto­ve.

Pre­ma po­da­ci­ma do­sta­vlje­nim „Da­nu”, kan­di­da­ti ko­ji su pri­mlje­ni na Po­li­cij­sku aka­de­mi­ju a ni­je­su pro­šli re­gru­ta­ci­ju i se­lek­ci­ju su: El­vin Be­tić, Tu­zi, ni­je uče­stvo­vao u se­lek­ci­ji jer ni­je pri­lo­žio po­treb­nu do­ku­men­ta­ci­ju (vo­zač­ku do­zvo­lu), Lo­re­ta Škre­lja, Ul­cinj, od­u­sta­la od te­sta pro­vje­re fi­zič­kih spo­sob­no­sti, ta­ko da ni­je pro­vje­ra­va­na na te­stu psi­hič­kih pro­vje­ra i spe­ci­ja­li­stič­ki lje­kar­ski pre­gled; Emrah Po­pa­ra, Pod­go­ri­ca, pao na te­stu psi­hič­ke spo­sob­no­sti i ni­je uče­stvo­vao na spe­ci­ja­li­stič­kom lje­kar­skom pre­gle­du; Mar­tin Ljulj­đu­raj, Pod­go­ri­ca, pao na te­stu op­šteg zna­nja (a to je pr­vi test) ta­ko da do kra­ja ni­je uče­stvo­vao ni na jed­nom te­stu; Kr­sto Jo­va­no­vić, Da­ni­lov­grad, pao na te­stu psi­hič­ke spo­sob­no­sti i ni­je uče­stvo­vao na spe­ci­ja­li­stič­kom lje­kar­skom pre­gle­du; Ne­džad Ca­no­vić, Plav, pao na te­stu psi­hič­ke spo­sob­no­sti i ni­je uče­stvo­vao na spe­ci­ja­li­stič­kom lje­ka­r­skom pre­gle­du; Ar­min Ta­fa, Her­ceg No­vi, pao na te­stu psi­hič­ke spo­sob­no­sti i ni­je uče­stvo­vao na spe­ci­ja­li­stič­kom lje­ka­r­skom pre­gle­du; Ma­ris Pa­la­vra­tić, Plav, pao na spe­ci­ja­li­stičkom lje­kar­skom pre­gle­du; Aj­la Ču­tu­rić, Plje­vlja, pa­la na te­stu op­šteg zna­nja (a to je pr­vi test) ta­ko da do kra­ja ni­je uče­stvo­va­la ni na jed­nom te­stu; Pa­vle Dra­go­vić, Bi­je­lo Po­lje, pao na te­stu psi­hič­ke spo­sob­no­sti i ni­je uče­stvo­vao na spe­ci­ja­li­stič­kom lje­kar­skom pre­gle­du; Ad­nan Me­kić, Bi­je­lo Po­lje, pao na te­stu op­šteg zna­nja (a to je pr­vi test) ta­ko da do kra­ja ni­je uče­stvo­vao ni na jed­nom te­stu; Fu­ad Ećo, Pod­go­ri­ca, pao na te­stu pro­vje­re fi­zič­kih spo­sob­no­sti, ta­ko da ni­je pro­vje­ra­van na te­stu psi­hič­kih pro­vje­ra i spe­ci­ja­li­stič­ki lje­kar­ski pre­gled.

– Uje­di­nje­na Cr­na Go­ra, ka­ko smo i obe­ća­li zbog ću­ta­nja od­go­vor­nih ko­ji su uhva­će­ni u kr­še­nju za­ko­na i Usta­va, a isto­vre­me­no i u či­nje­nju kri­vič­nog dje­la, pri­nu­đe­na je da ob­ja­vi ime­na 12 kan­di­da­ta ko­ji ni­je­su po­lo­ži­li te­sto­ve a pri­mlje­ni su za po­la­zni­ke je­da­na­e­ste ge­ne­ra­ci­je bu­du­ćih po­li­ca­ja­ca – na­vo­di se u sa­op­šte­nju po­li­tič­ke par­ti­je. 

Do­da­ju da, s ob­zi­rom da su na saj­tu ob­ja­vlje­na ime­na 64 po­la­zni­ka, sma­tra­ju ne­ko­rekt­nim i ne­po­šte­nim da se 12 „po­la­zni­ka” muč­ke raz­vr­sta­ju u tri odje­lje­nja i da bu­du oba­vi­je­ni ve­lom taj­no­sti, iako se ra­di o ne­za­ko­ni­tom po­stup­ku. 

– Osta­vi­li smo rok od sa­dam da­na Mi­ni­star­stvu pro­svje­te i di­rek­to­ru Aka­de­mi­je da ne­za­ko­ni­to po­stu­pa­nje uči­ne jav­nim. S ob­zi­rom da to ni­je­su ura­di­li mi ob­ja­vlju­je­mo ime­na onih ko­ji su mi­mo svih pro­pi­sa pri­mlje­ni ošte­tiv­ši ta­ko i bu­džet i dru­ge kan­di­da­te ko­ji su ove go­di­ne kon­ku­ri­sa­li. Ra­di se o pu­no­ljet­nim oso­ba­ma ko­je su do­bro­volj­no pri­sta­le na ma­ni­pu­la­ci­je zbog vla­sti­te ko­ri­sti i ovo sma­tra­mo svo­jom oba­ve­zom – pi­še u sa­op­šte­nju Uje­di­nje­ne Cr­ne Go­re.
Pod­sje­ća­ju da je po kon­kur­su mo­glo bi­ti pri­mlje­no 40 aka­de­ma­ca.

– Na pred­log di­rek­to­ra je pr­vo pri­mlje­no 64, što je ta­ko­đe dra­stič­no kr­še­nje kon­kurs­nih pra­vi­la i za­ko­na ali po­tom je (Bo­ban) Ša­ra­no­vić, pri­mio još 12 kan­di­da­ta zbog na­vod­ne afir­ma­tiv­ne ak­ci­je. Ina­če to je ne­tač­no či­ta­nje ustav­nih nor­mi i ne­po­sto­je­će ustav­no pra­vo – pi­še u sa­op­šte­nju.

Do­da­ju da tra­že da se od­lu­ka po­ni­šti, da ško­lo­va­nje na­sta­ve sa­mo oni ko­ji su pri­mlje­ni u skla­du sa za­ko­nom.
– Sve su­prot­no ovo­me je sa­mo još je­dan u ni­zu po­te­za za­ta­ška­va­nja par­tij­sko-po­ro­dič­nih ne­po­čin­sta­va. Na kra­ju, jav­no pi­ta­mo mi­ni­stra pro­svje­te Da­mi­ra Še­ho­vi­ća da li zna ka­ko je kan­di­dat ko­ji je bio 112. na rang li­sti na kra­ju pri­mljen me­đu ka­de­te Po­li­cij­ske aka­de­mi­je?” – upi­ta­li su iz Uje­di­nje­ne Cr­ne Go­re, na či­jem se če­lu na­la­zi Go­ran Da­ni­lo­vić. 

Od­go­va­ra­ju­ći na op­tu­žbe Uje­di­nje­ne Cr­ne Go­re, iz Po­li­cij­ske aka­de­mi­je Da­ni­lov­grad ra­ni­je su ka­za­li da od­bi­ja­ju po­li­ti­za­ci­ju nji­ho­ve na­mje­re da ma­nji­ne bu­du sra­zmjer­no za­stu­plje­ne u toj usta­no­vi. Oni na­vo­de da su 5. ju­na ove go­di­ne ras­pi­sa­li kon­kurs za upis 40 po­la­zni­ka 11. ge­ne­ra­ci­je ko­ja će se ško­lo­va­ti po obra­zov­nom pro­gra­mu za za­ni­ma­nje po­li­ca­jac.

– Ci­je­ne­ći is­ka­za­ne po­tre­be Mi­ni­star­stva unu­tra­šnjih po­slo­va i Upra­ve po­li­ci­je, ko­ji su na­ve­li da je neo­p­hod­no pod­mla­đi­va­nje ka­dra, kao i na osno­vu ne­spor­ne či­nje­ni­ce da cen­tri­ma bez­bjed­no­sti ne­do­sta­je po­li­cij­skih slu­žbe­ni­ka, pri­mljen je ve­ći broj od onog ko­ji je tra­žen kon­kur­som, a sva­ki od tih kan­di­da­ta je po­lo­žio te­sto­ve. Pri­li­kom upi­sa kan­di­da­ta vo­đe­no je ra­ču­na da to bu­de u pla­ni­ra­nim gra­ni­ca­ma bu­dže­ta te pro­ve­ća­ni upis ni­je iz­i­ski­vao ni­ti je­dan do­dat­ni tro­šak ko­ji bi pao na te­ret po­re­skih ob­ve­zni­ka. Do­dat­no, na za­htjev Mi­ni­star­stva za ljud­ska i ma­njin­ska pra­va, a uva­ža­va­ju­ći od­red­be Usta­va Cr­ne Go­re, Za­ko­na o ma­njin­skim pra­vi­ma i me­mo­ran­du­ma o sa­rad­nji Aka­de­mi­je i Mi­ni­star­stva za ljud­ska i ma­njin­ska pra­va, Stra­te­gi­je za so­ci­jal­nu in­klu­zi­ju Ro­ma i Egip­ća­na, pri­mi­je­njen je prin­cip afir­ma­tiv­ne ak­ci­je – ne­dav­no su ka­za­li iz Aka­de­mi­ji.

Spor­ni upit­ni­ci

Kan­di­da­ti­ma za upis u Po­li­cij­sku aka­de­mi­ju su bi­li po­nu­đe­ni i upit­ni­ci ko­je su tre­ba­li da po­pu­ne ka­ko bi bi­li pri­mlje­ni u ovu vi­so­ko­škol­sku usta­no­vu. Iz­me­đu osta­log, u ovom do­ku­men­tu su tre­ba­li da na­ve­du naj­ma­nje pet oso­ba ko­je im ni­su srod­ni­ci a mo­gu u sva­kom tre­nut­ku da pru­že in­for­ma­ci­je o ka­rak­te­ru po­la­zni­ka. Upu­će­ni sma­tra­ju da je taj de­talj upit­ni­ka kraj­nje pro­ble­ma­ti­čan i po sve­mu su­de­ći ne­za­ko­nit, jer pred­sta­vlja kr­še­nje ljud­skih pra­va i slo­bo­da.

Test psi­hič­ke spo­sob­no­sti mo­ra da se po­lo­ži

Pro­pi­si­ma da­ni­lov­grad­ske Po­li­cij­ske aka­de­mi­je de­fi­ni­sa­no je šta sve kan­di­da­ti mo­ra­ju da is­pu­ne da bi bi­li, iz­me­đu osta­log, pri­mlje­ni u ovu vi­so­ko­škol­sku usta­no­vu. U čla­nu 39 Pra­vil­ni­ka o re­gru­ta­ci­ji i se­lek­ci­ji kan­di­da­ta za vi­še struč­no obra­zo­va­nje sa kri­te­ri­ju­mi­ma za ocje­nji­va­nje te­sto­va pi­še da se po­la­znik ko­ji ni­je za­do­vo­ljio na te­stu psi­hič­ke spo­sob­no­sti eli­mi­ni­še iz da­lje pro­ce­du­re se­lek­ci­je.

U ovom pod­za­kon­skom ak­tu se na­vo­di da pro­vje­ra psi­ho­lo­škog sta­tu­sa pod­ra­zu­mi­je­va ko­ri­šće­nje ve­ri­fi­ko­va­ne ba­te­ri­je psi­ho­di­jag­no­stič­kih in­stru­me­na­ta (te­sto­va) ko­jim se utvr­đu­ju – in­te­li­gen­ci­ja, mo­ral­ni in­te­gri­tet, dez­in­te­gra­ci­ja re­gu­la­tiv­nih funk­ci­ja, ne­u­ro­ti­ci­zam i kom­pe­ten­ci­ja, spret­nost.

U čla­nu 34 istog pra­vil­ni­ka pi­še da se test psi­hič­ke spo­sob­no­sti spro­vo­di te­sti­ra­njem na ra­ču­na­ru, kroz in­ter­vju ko­ji Struč­na ko­mi­si­ja za pro­cje­nu psi­hič­ke spo­sob­no­sti spro­vo­di pod­jed­na­ko sa kan­di­da­tom i kroz pro­ce­du­ru utvr­đi­va­nja za­vr­šne ocje­ne.

 

U sa­sta­vu ko­mi­si­je mo­ra­ju da bu­du dva psi­ho­lo­ga, ko­ji ima­ju is­ku­stva u se­lek­ci­ji pri­pad­ni­ka bez­bjed­no­snih slu­žbi, pred­stav­nik Upra­ve po­li­ci­je i na­stav­nik iz po­li­cij­skih pred­me­ta. 

DAN

3 komentara

  1. Meni se cini da vlast namjerava upravo ove da angazuje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Tesko nama. No bolje nijesmo ni zasluzili. Vlast nam je mnogo bolja od naroda cim je narod glasa.

  2. Kaki ni je ovi ministsar! ka iz Gay romance filmova… Nisam ga pokudio, no pofalio, sto se odma ljutite???

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com