Na rafovima 986 otrovnih igračaka - Volim Podgoricu

Na rafovima 986 otrovnih igračaka

In­spek­ci­je su to­kom ove go­di­ne na cr­no­gor­skom tr­ši­štu pro­na­šle 15 vr­sta otrov­nih igra­ča­ka, od­no­sno 986 ko­ma­da, uve­ze­nih u to­ku po­sled­nje dvi­je go­di­ne. Igrač­ke ko­je su pro­da­va­ne i do­la­zi­le u ru­ke dje­ci sa­dr­že otrov­ne ma­te­ri­je ko­je mo­gu ošte­ti­ti je­tru i bu­bre­ge, iza­zva­ti hor­mon­ske po­re­me­ća­je i do­ve­sti do ste­ri­li­te­ta.
Zbog ova­kve si­tu­a­ci­je iz Cen­tra za za­šti­tu po­tro­ša­ča ape­lu­ju na uvo­zni­ke da pa­ze šta uvo­ze i da tra­že zdrav­stve­ne ga­ran­ci­je pro­iz­vo­đa­ča igra­ča­ka, ma iz ko­je dr­ža­ve oni bi­li. Is­ti­ču da su uvo­zni­ci glav­ni kriv­ci u ci­je­loj pri­či, jer tr­gov­ci u pro­da­ji nu­de sa­mo ono što je uve­ze­no i vje­ru­ju da je is­prav­no čim je pre­šlo gra­ni­cu.

Iz Upra­ve za in­spek­cij­ske po­slo­ve za por­tal FOS me­di­ja sa­op­šte­no je da je u igrač­ka­ma utvr­đe­no pri­su­stvo he­mij­ske sup­stan­ce fta­la­ta ko­ji se ko­ri­ste kao omek­ši­va­či u pro­ce­su iz­ra­de pla­stič­nih igra­ča­ka, ka­ko bi igrač­ke bi­le ela­stič­ni­je. U skla­du sa pro­pi­si­ma, ovi fta­la­ti su za­bra­nje­ni u igrač­ka­ma i pro­iz­vo­di­ma za dje­cu u kon­cen­tra­ci­ji iz­nad 0,1 od­sto po ma­si.
– Igrač­ke ko­je se po­vu­ku iz ma­lo­pro­daj­nih obje­ka­ta uni­šta­va­ju se na pro­pi­san na­čin. To­kom no­vem­bra i de­cem­bra, ka­da su bi­le in­ten­ziv­ni­je kon­tro­le tr­ži­šta, u ci­lju pro­vje­re da li su po­vu­če­ni svi opa­sni pro­iz­vo­di ko­ji su pro­da­ti tr­gov­ci­ma, ni­su pro­na­đe­ni spor­ni pro­iz­vo­di – na­vo­de u In­spek­ci­ji.

Tvr­de da ni­jed­na igrač­ka ko­ja je pro­gla­še­na opa­snom u ze­mlja­ma Evrop­ske uni­je u ovoj go­di­ni, ni­je pro­na­đe­na na tr­ži­štu Cr­ne Go­re.
Ka­zne zbog otrov­nih igra­ča­ka su vi­so­ke. Oni ko­ji ih ne po­vu­ku sa tr­ži­šta bi­će ka­žnje­ni zbog pre­kr­ša­ja, a fir­ma­ma je za­pri­je­će­no ka­zna­ma od 2.000 do 20.000 eura, od­go­vor­noj oso­bi u kom­pa­ni­ji i „fi­zič­kom li­cu” od 500 do 4.000 eura, a pred­u­zet­ni­ku od 2.000 do 12.000 eura.
Pre­ma mi­šlje­nju Ol­ge Nik­če­vić iz Cen­tra za za­šti­tu po­tro­ša­ča, ni ova­ko vi­so­ke ka­zne ni­je­su ade­kvat­ne, s ob­zi­rom na va­žnost pi­ta­nja. Ona je za „Dan” is­ta­kla da ka­zne tre­ba da su stro­že i da se iz­ri­ču, jer se dje­ca mo­ra­ju za­šti­ti­ti od otrov­nih igra­ča­ka.

– Uvo­zni­ci mo­ra­ju obra­ti­ti vi­še pa­žnje na to šta uvo­ze. Kod nas se ni­šta ne pro­iz­vo­di, pa sa­mim tim ne­ma­mo pro­iz­vo­đa­če ko­ji­ma bi­smo skre­ta­li pa­žnju. Za­to uvo­zni­ci mo­ra­ju tra­ži­ti uvje­re­nja da su pro­iz­vo­di ko­je ku­pu­ju is­prav­ni i bez­bjed­ni jer ni­je sve­jed­no da ima­te oko 1.000 otrov­nih igra­ča­ka, od ko­jih je Bog zna ko­li­ko za­vr­ši­lo u ru­ka­ma dje­ce – is­ti­če Nik­če­vić.
Ona sma­tra da je te­ško us­kra­ti­ti dje­ci igrač­ke, ali je i to bo­lje ako je u slu­žbi nji­ho­vog zdra­vlja.

– Naj­bo­lje bi bi­lo ka­da bi­smo dje­ci mo­gli da da­je­mo i ku­pu­je­mo dr­ve­ne igrač­ke. Za kr­pe­ne ni­je­sam si­gur­na, jer ne zna­mo vi­še ni šta je u tka­ni­na­ma. In­spek­ci­je za­i­sta mo­ra­ju još vi­še po­o­štri­ti kon­tro­le i ka­zne ko­je se iz­ri­ču mo­ra­ju bi­ti stro­že da bi se za­su­ta­vi­lo ši­re­nje opa­snih pro­iz­vo­da na tr­ži­štu – ka­za­la je Nik­če­vić.
Glav­na zdrav­stve­no-sa­ni­tar­na in­spek­tor­ka Vi­šnja Or­ban sa­op­šti­la je ra­ni­je da 20 lju­di ko­ntro­li­še pro­dav­ni­ce igra­ča­ka i da in­ten­ziv­no pra­te po­stu­pa­nje po nji­ho­vim na­lo­zi­ma. Ona je na­ve­la da su do no­vem­bra kon­tro­li­sa­li 15 uvo­zni­ka, pri če­mu su kod osam pro­na­šli ne­is­prav­ne igrač­ke.
– Za po­ja­vu spor­nih igra­ča­ka na cr­no­gor­skom tr­ži­štu, po­red uvo­zni­ka, od­go­vor­ni su i stra­ni pro­iz­vo­đa­či. Za­to što do­no­še­njem pra­vil­ni­ka o igrač­ka­ma 2015. go­di­ne Sa­ni­tar­na in­spek­ci­ja vi­še ne kon­tro­li­še na uvo­zu, ne­go sa­mo na tr­ži­štu – ka­za­la je Or­ban, do­da­ju­ći da će od ja­nu­a­ra po­ja­ča­ti kon­tro­lu igra­ča­ka na tr­ži­štu.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com