Uskoro spomenik Crnogorskim komitima - Volim Podgoricu

Uskoro spomenik Crnogorskim komitima

Skupština opštine Nikšić odlučila je da u gradu pod Trebjesom izgradi spomenik Crnogorskim komitima i to na šetnoj stazi na Trgu Save Kovačevića, tačnij na platou ispred Autobuske stanice.

U Odluci koja će se sjutra naći pred nikšićkim odbornicima na usvajanje spomenik će podići Udruženje boraca NOR-a i antifašista opštine Nikšić sredstvima koja sami obezbjeđuju, piše Onogošt.me.

Rok za podizanje ovog spomen-obilježja je do kraja juna naredne godine.

Spomenik će se sastojati od tri vertikalne i jedne horizontalne grede. Dvije kamene vertikalne grede sa strana simbolizuju komitske pokrete 1916. i 1918. godine, staklena u sredini simbolizuje naprednu, evropsku i modernu Crnu Goru 21. vijeka, dok kamena horizontalna greda, koja čini vrh spomenika, simbolizuje crnogorsku kapu sa grbom Crnogorskih komita.

Na njemu će biti ispisan sljedeći tekst: “U slavu crnogorskih komita koji su se borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore 1916-1929”.

„Izgradnjom spomenika odaje se počast borcima za slobodu, nezavisnost i dostojanstvo svoje zemlje Crne Gore, koji su prije jednog vijeka odbili potiranje crnogorskog identiteta, što je kulminiralo oružanim otporom brojnih časnih crnogorskih komita, vojnika i oficira, heroja i ustanika, koji su se od 1916 do 1929. godine borili za slobodu Crne Gore, za njen ugled i za njeno pravo da bude nezavisna i suverena država”, piše u obrazloženju ove Odluke.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com