Veče posvećeno Džoniju Hodžiću - Volim Podgoricu

Veče posvećeno Džoniju Hodžiću

­

Veče posvećeno istaknutom crnogorskom pozorišnom stvaraocu Džoniju Hodžiću biće organizovano u okviru manifestacije “Decembarska umjetnička scena 2017” u četvrtak, 21.decembra, u sali DODEST, sa početkom u 20 sati.

U okviru programa pod nazivom “Poezija naglas” stihove će kazivati brojni predstavnici društvenog, kulturnog i javnog života.

Džoni Hodžić je rođen 1955. godine u Gusinju. Četiri decenije je bio nezamjenljiv u Kulturno – informativnom centru „Budo Tomović“ i manifestacijama kulture u Podgorici i Crnoj Gori – kao organizator, glumac, scenarista, reditelj ili učesnik čiji se nastupi pamte.

Gotovo da je nemoguće nabrojati sve uspjehe vezane za njegovo ime. Dobitnik je više od 60 republičkih, saveznih i međunarodnih nagrada i priznanja za umjetničko stvaralaštvo, među kojima je i najprestižnija jugoslovenska nagrada za kazivanje poezije „Goranovo proljeće“.

Jedan je od osnivača pozorišta DODEST u okviru koga je glumac sa najvećim brojem ostvarenih glavnih uloga (preko 20), a reditelj je i kultnih predstava: „Đetići u parlamentu“, „Dukljanske molitve“, „Sve o Tamari“, „Tajna čarobne gitare“, „Umir“, „Novećento“, „Ebeceda“, „Kučkini sinovi“, „Okean ljubavi“ itd.

Svojim načinom kazivanja stihova i svojim Teatrom poezije sa autorskim predstavama: “Džoni Hodžić – Lično, sasvim lično“, „Džoni Hodžić – Bandit ili pjesnik“, „Poeme ljubavi i smrti“ dao je izuzetan doprinos razvoju govorne kulture i afirmaciji i popularizaciji crnogorskog pjesništva. Kao organizator, scenarista, reditelj, glumac, recitator ili voditelj programa, učestvovao je na mnogim manifestacijama u zemlji i inostranstvu što ga je u anketi čitalaca MONT NEWS MAGAZINA dovelo do titule: LIČNOST GODINE ZA 2002. godinu.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com