„BEZ DILEME – ANTIFAŠIZAM“: Spektakularni koncerti KIC POP HORA - Volim Podgoricu

„BEZ DILEME – ANTIFAŠIZAM“: Spektakularni koncerti KIC POP HORA

 

Spektakularni koncerti KIC POP HORA dokazali su i krajem decembra 2017. da su ideje antifašizma, solidarnosti i ljubavi prema slobodarstvu i humanizmu, plemenitosti i čovjekoljublju, duboko utemeljene u crnogorskom društvu.

 

I u ovom slučaju, kao mnogo puta proteklih godina, pokazalo se da je Velika sala KIC-a, sa 444 mjesta, postala mala da zadovolji ogromno interesovanje podgoričke i crnogorske publike. Tako je bilo i sinoć (22. decembra) na trećoj i četvrtoj reprizi koncerta „Bez dileme – antifašizam“.

Ljubav i pozitivne emocije osjećale su se u sali tokom oba koncerta (u 18 i 20 h), a razmjena energije je bila obostarana. Stariji dio publike sa sjetom je evocirao uspomene iz prošlih vremena, a mlađi su, kroz pjesme i stihove iz toga doba, uživali i u muzici i ritmu, i saznavali više o duhu antifašizma i legendarnim junacima.

Euforičnim aplauzom publika je na početku večeri pozdravila orkestar Počasne garde Vojske Crne Gore, koji je otvorio koncert „Maršem narodnih heroja“. Potom se na scenu, uz uzvike oduševljenja, pojavio KIC POP HOR pod dirigentskom palicom prof. Saše Barjaktarovića, pa je uslijedilo svečarsko i ponosno zajedničko izvođenje crnogorske himne „Oj, svijetla majska zoro“, potom nekadašnje himne „Hej Sloveni“ i „Internacionale“, a sve vrijeme uz podršku prepune sale.

Tokom večeri smjenjivale su se pjesme: „Da nam živi rad“, „Budi se istok i zapad“, „Bilećanka“, „Crveni makovi“, „Uz maršala Tita“, „Po šumama i gorama“, „Ide Tito preko Romanije“, „Mlada partizanka“, „O, bella Ciao“ i druge.

Dječiji Hor „Zvjezdice“ izveo je pjesme „Pozdravite moga tatu“ i „Najljepša je zemlja moja“ i raznježio srca publike. Oduševljenje publike izazvali su i članovi i članice sekcije tradiconalnog pjevanja Srednje muzičke škole „Vasa Pavić“ izvodeći pjesme „Stan Neretvo“ i „Bandiera Rossa“, kao i elegantne balerine učenice srednje baletske škole „Vasa Pavić“ i trupe Allegro koje su igrom pratile KIC POP HOR u numeri „Oj, Kozaro“. Ništa manje aplauza i ovacija nijesu pobrali ni divni vokali: Andrijana Božović („Komandant Sava“), Tamara Pavićević („Teče Tara“) i Jovan Vuković („Oj, đevojko drugarice“).

Numeru „Sivi sokole“ koje su uz HOR izvodile solistkinje Nadežda Petrović Sredanović i Dubravka Živković, pratila je koreografija folkloraša KIC-a „Budo Tomović“, u nošnjama naroda i narodnosti bivše Jugoslavije. Publika je aplaudirajući pratila prve taktove i ritam muzike, a bilo je i onih koji su zaigrali. Kada je gošća koncerta Renata Perazić sa HOROM zapjevala „Zemljo moja“ Kemala Montena, uz podršku i dječijih glasova iz horova Osnovne muzičke škole „Vasa Pavić“ i školice pjevanja „D moll“, svi u sali su im se gromoglasno pridružili.

I završnu pjesmu „Računajte na nas“ publika je nastavila da pjeva uglas sa KIC POP HOROM, i potvrdila je da su i ova dva koncerta BEZ ikakve DILEME bila ispunjena posebnom emocijom i toplinom. U publici su se kao i na koncertima 29. i 30. novembra, i sinoć čuli usklici oduševljenja, dugi aplauzi, a bilo je i naleta emocija sa pokojom puštenom suzom.

I na kraju, želimo da vjerujemo da je na najljepši mogući način ispunjen dio misije Javne ustanove KIC “Budo Tomović” koja je uvezivanjem sa NU “Kutak” stvorila senzaciju godine u Glavnom gradu – KIC POP HOR koji sa ponosom ističe da pripada porodici od sedam miliona amaterskih horskih pjevača Evrope, a obećava nova kvalitetna pjevačka iznenađenja sljedeće godine.

 

 

 

2 komentara

  1. After study some of the websites with your internet site now, i really as if your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Pls look at my site likewise and figure out what you believe.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com