Badnje u Vitlejemu: Manje posjetilaca, zaplašeni sukobima - Volim Podgoricu

Badnje u Vitlejemu: Manje posjetilaca, zaplašeni sukobima

Badnje veče dočekuje se danas u Vitlejemu na Zapadnoj obali gdje se po hrišćanskom verovanju rodio Isus Hrist, u drugačijoj atmosferi nego ranijih godina. Na to je nesumnjivo uticalo nedavno nasilje, koje je izazvala odluka predsjednika Donalda Trampa da SAD priznaju obližnji Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Posjetilaca je manje nego prije jer su zaplašeni sukobima palestinskih demonstranata i pripadnika izraelskih bezbjednosnih snaga koji su počeli čim je Tramp 6. decembra objavio tu svoju kontroverznu odluku.

Iako danas nije bilo nereda, palestinski zvaničnici su u znak protesta nastojali da Badnje veče ove godine ne bude tako svečano. Hladno vrijeme i najava kiše takođe su uticali da radost zbog praznika ne bude tako vidljiva.

Trampova odluka i najava preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim predstavlja odstupanje od decenijske politike SAD, na osnovu koje bi status Jerusalima, jedan od najvećih sporova dva naroda, valjalo riješiti za pregovaračkim stolom.

Foto: Beta/APFoto: Beta/AP

Palestinci namjeravaju da u istočnom dijelu tog grada, koji je Izrael anketirao nakon što ga je okupirao u ratu 1967. godine, proglase sjedištem svoje buduće nezavisne države.

Jedna turistkinja iz Francuske rekla je za AP da ona ne bi dozvolila da Trampovo saopštenje koje je razljutilo Palestince i izazvalo široko međunarodno protivljenje utiče na njenu odluku da proslavi Božić u Svetoj zemlji.

“Jerusalim pripada svima i biće tako zauvjek, ma šta Tramp govorio”, rekla je ona.

Stotine ljudi okupilo se prije večeri na Trgu jasli ispred Crkve Hristovog rođenja podignute na mjestu gdje je po verovnju hrišćana rođen Isus Hrist. Njih su kao i svake godine dočekivali mladi palestinski skauti koji su svirali u gajde.

Uz božićne ukrase istaknut je i veliki transparent s protestnom porukom zbog Trampove odluke.

Gradonačelnik Vitlejema Anton Salman rekao je da je gnijev zbog priznanja Jerusalima uticao da se smanji obim proslave.

“Odlučili smo da ograničimo proslavu Božića na vjerske rituale kao izraz odbijanja i ljutnje i simpatije sa žrtvama koje su pale u nedavnim protestima”, rekao je on, aludirajući na pogibiju 12 Palestinaca na granici pojasa Gaze u sukobima s izraelskom vojskom i vazdušnim udarima u odgovoru na raketiranje sa te palestinske teritorije kojom vlada Hamas.

Sukoba je bilo i u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali, gdje je ranjeno na stotine palestinskih demonstranata.

Foto: Beta/APFoto: Beta/AP

Najviši rimokatolički sveštenik u Svetoj zemlji Pjerbatista Picabala stigao je u Vitlejem iz Jerusalima, prošavši kroz izraelski vojni punkt i kapiju na osam metara visokom betonskom zidu koji je Izrael podigao da se odvoji od Palestinaca.

Picabala je prošle nedjelje odbacio odluku SAD, a sada je nastojao da se drži dalje od politike. Mahao je okupljenima rukovao se i grlio one koji su mu čestitali.

“Već sam rekao poruku. Sada je vrijeme da se uživa”, kazao je on. Taj katolički sveštenik je ranije upozorio da su desetine grupa otkazale dolazak u Vitlejem za Božić i da se očekuje manje stranih posjetilaca kojih obično ima puno kada to dozvoljava bezbjednosna situacija.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com