Početna » NOVOSTI » Šest zimskih namirnica za jačanje imuniteta

Šest zimskih namirnica za jačanje imuniteta

Zima je vrijeme prehlada i gripe, stoga se u tom periodu trebamo najviše brinuti o hrani koju unosimo u organizam. Od izuzetne je važnosti svakodnevno konzumirati namirnice za jačanje imuniteta koje su pune vitamina.

Upravo nam zima nudi mnogo takvih namirnica, a mi vam donosimo nekoliko.

Nar 

Uz kombinaciju slatkog i kiselog ukusa, nar je posebno voće koje sadrži mnoštvo vitamina C. Njegove sjemenke se mogu dodati u jogurt, salatu ili jednostavno konzumirati samostalno. Uz to sadrži i vitamin B te folnu kiselinu. Antioksidansi koje sadrži pomažu u spriječavanju prehlade i gripe te spriječavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Kivi

Kivi često nazivaju supervoćem jer sadrži vrlo malo kalorija, a ima mnogo ljekovitih svojstva. Kivi je odličan izvor vitamina A, C, B i K, a sadrži i minerale kao što su kalij, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink i bakar. Kivi je odličan za jačanje imuniteta, a takođe je dobar za srce i probavu. Možete ga dodati u voćnu salatu, jogurt ili smoothie i tako uživati u svim njegovim ljekovitim svojstvima.

Prokule

Prokule su bogate svim važnim vitaminima i mineralima. Neki od njih su vitamin C, A, vitamini B grupe, magnezijum i kalcijum. Imaju protivupalno djelovanje i mogu povećati nivo energije u tijelu. Odlične su za jačanje imuniteta i spriječavanje prehlade i gripe. Važno je znati da se prokule ne smiju dugo kuvati jer inače gube svoja svojstva.

Agrumi

Zima bez agruma nije prava zima. Narandže, limun, mandarine i grejp su odlični izvori hranjivih supstanci, pogotovo vitamina C koji nam je najpotrebniji za vrijeme prehlade i gripe. Ovo osvježavajuće i ukusno voće uveliko pridonosi zdravlju. Njegovi antioksidativni sastojci i antivirusna svojstva jačaju imunološki sistem, skraćuju vrijeme prehlade i ublažavaju njene simptome.

Kaki

Kaki je egzotično voće koje sadrži puno vitamina i minerala. Dokazano je da kaki sadrži pet puta više vitamina C nego jabuka i trećinu manje nego limun i naranča. Osim vitamina C, kaki sadrži i vitamin A, vitamine B grupe, gvožđe, fosfor, kalcijum i mnoge druge minerale. Najveća prednost u zimskim mjesecima mu je jačanje imuniteta.

Kupus

Kupus obiluje vitaminom C koji je odličan za jačanje imuniteta i spriječavanje razvoja bolesti. Pomaže u liječenju prehlade, gripe i kašlja te djeluje antiseptički na disajne organe. Tokom zimskih mjeseci trebali biste dva-tri puta sedmično konzumirati kiseli kupus, kao glavno jelo ili prilog, prenosi klix.ba.

Check Also

ČOVIĆ SE OGLASIO: Za sve je kriva bahata beogradsko-podgorička udruga

Prvi čovjek KK Crvena zvezda Nebojša Čović oštro je demantovao pisanja medija da se treneru ...

Treći dan Literitorije  

  Treće veče festivala (petak, 27. april, od 20h) biće posvećeno književnom prevodilaštvu. Razgovor sa ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *