Šest zimskih namirnica za jačanje imuniteta - Volim Podgoricu

Šest zimskih namirnica za jačanje imuniteta

Zima je vrijeme prehlada i gripe, stoga se u tom periodu trebamo najviše brinuti o hrani koju unosimo u organizam. Od izuzetne je važnosti svakodnevno konzumirati namirnice za jačanje imuniteta koje su pune vitamina.

Upravo nam zima nudi mnogo takvih namirnica, a mi vam donosimo nekoliko.

Nar 

Uz kombinaciju slatkog i kiselog ukusa, nar je posebno voće koje sadrži mnoštvo vitamina C. Njegove sjemenke se mogu dodati u jogurt, salatu ili jednostavno konzumirati samostalno. Uz to sadrži i vitamin B te folnu kiselinu. Antioksidansi koje sadrži pomažu u spriječavanju prehlade i gripe te spriječavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Kivi

Kivi često nazivaju supervoćem jer sadrži vrlo malo kalorija, a ima mnogo ljekovitih svojstva. Kivi je odličan izvor vitamina A, C, B i K, a sadrži i minerale kao što su kalij, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink i bakar. Kivi je odličan za jačanje imuniteta, a takođe je dobar za srce i probavu. Možete ga dodati u voćnu salatu, jogurt ili smoothie i tako uživati u svim njegovim ljekovitim svojstvima.

Prokule

Prokule su bogate svim važnim vitaminima i mineralima. Neki od njih su vitamin C, A, vitamini B grupe, magnezijum i kalcijum. Imaju protivupalno djelovanje i mogu povećati nivo energije u tijelu. Odlične su za jačanje imuniteta i spriječavanje prehlade i gripe. Važno je znati da se prokule ne smiju dugo kuvati jer inače gube svoja svojstva.

Agrumi

Zima bez agruma nije prava zima. Narandže, limun, mandarine i grejp su odlični izvori hranjivih supstanci, pogotovo vitamina C koji nam je najpotrebniji za vrijeme prehlade i gripe. Ovo osvježavajuće i ukusno voće uveliko pridonosi zdravlju. Njegovi antioksidativni sastojci i antivirusna svojstva jačaju imunološki sistem, skraćuju vrijeme prehlade i ublažavaju njene simptome.

Kaki

Kaki je egzotično voće koje sadrži puno vitamina i minerala. Dokazano je da kaki sadrži pet puta više vitamina C nego jabuka i trećinu manje nego limun i naranča. Osim vitamina C, kaki sadrži i vitamin A, vitamine B grupe, gvožđe, fosfor, kalcijum i mnoge druge minerale. Najveća prednost u zimskim mjesecima mu je jačanje imuniteta.

Kupus

Kupus obiluje vitaminom C koji je odličan za jačanje imuniteta i spriječavanje razvoja bolesti. Pomaže u liječenju prehlade, gripe i kašlja te djeluje antiseptički na disajne organe. Tokom zimskih mjeseci trebali biste dva-tri puta sedmično konzumirati kiseli kupus, kao glavno jelo ili prilog, prenosi klix.ba.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com