UPOZORENJE RODITELJIMA: Bebe ne smiju da piju vodu jer je opasna – jedna stvar je mnogo bolja za njihov razvoj - Volim Podgoricu

UPOZORENJE RODITELJIMA: Bebe ne smiju da piju vodu jer je opasna – jedna stvar je mnogo bolja za njihov razvoj

Bilo da očekujete prinovu, ili se nalazite u prvim, gotovo zamućenim, mjesecima roditeljstva, vjerovatno ste naišli na pregršt inforamcija u vezi sa zdravljem i blagostanjem beba.

Hranjenje beba, oblačenje beba, treniranje bebe za spavanje u noćnim časovima, šta bi trebalo da izbjegavate, a šta ne, samo su neki od mnoštva savjeta stručnjaka koje roditelj mora da nauči za relativno kratko vrijeme.

A sada se čini da se pojavila još jedna veoma važna stvar koju bi svaki roditelj trebalo da zna – i ti če se davanje vode bebi.

Voda nam se možda čini bezopasnom i svi znamo koliko je ona važna za odrasle ljude.

Međutim, kada je konzumiraju mala djeca, ona može da dovede do trovanja vodom i napada, pa čak i kome.

Šta je dozvoljeno, a šta ne kada su u pitanju djeca i voda?

Da li im je potrebna?

Foto: pixabay.com

Generalno mišljenje stručnjaka jeste da bi bebama do šestog mjeseca života trebalo da dajemo samo mlijeko. Nakon tog perioda, potpuno je bezbjedno da tu i tamo imaju po neki gutljaj vode.

Međutim, kejti Zeracki, dijetetičar Mejo klinike, tvrdi da bebe do prve godine života mogu da budu bez vode.

To je zbog toga što svu tečnost koja im treba dobijaju iz ljudkosg mlijeka ili odgovarajuće formule. Čak i kada je napolju veoma vruće, mlijeko ili formula su im dovoljni da bi bili hidrirani.

Zašto je voda opasna?

Foto-ilustracija: Profimedia

Roditeljima se savjetuje da izbegavaju davanje vode bebama jer majčino mlijeko, ili formula, sadžrže sve nutrijente koji su im potrebni, poput proteina, vitamina, minerala…

Ako se djeca “pune” vodom, onda ne unose dovoljno ključnih nutrijenata koji su im potrebni za rast.

Da li može da bude smrtonosno?

Do intoksikacije vodom dolazi kada beba konzumira previše vode u kratkom vremenskom periodu i zbog toga nivo natrijuma u krvi opada i to može da ima fatalne posledice.

 

(Telegraf.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com