BUDVA: Budžet usvojen, vlast opstala! - Volim Podgoricu

BUDVA: Budžet usvojen, vlast opstala!

Skupština opštine Budva je danas, dan prije isteka 2017. i roka koji je zakonom dat, glasovima vladajuće koalcije koju čine Demokratska Crna Gora , Demokratski front (DF), Socijalistička narodna partija (SNP), Demos, Građanski pokret URA, Socijaldemokratska partija (SDP), Liberalna partija (LP) i nezavisni odbornik Stevan Džaković, usvojila budžet za narednu godinu.

Ovim je stavljena tačka na još jednu u nizu kriza, koja je u proteklih godinu uzdrmala aktulenu budvansku vlast.

U skupštinskoj sali su se danas pojavili nezavisni odbornik Stevan Džaković, kao i odbornik SNP Goran Pejović, čime je poslata poruka, da su zahtjevi, koje su obje strane ispostavile svojim koaliconim partnerima, a zbog čega su prije dva dana bojkotovali skupštinsko zasijedanje, ispoštovani, a koalicija može da nastavi da upravlja gradom.

Protiv budžeta glasali su odbornici opozicije iz redova Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Crnogorske.

Usvajanju budžeta prethodila je gotovo tročasovna rasprava.

Navodeći da je budžet dijelom sanacioni, a dijelom razvojni, sekretar za finansije Petar Odžić kazao je da projektovan na realnim prihodima, te da je jedina potencijalna opasnost obaveza prema njemačkoj kompaniji WTE koja upravlja postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda.

“Budžet za 2018. iznosi 40,45 miliona eura, tri miliona više nego je iznosio ove godine. To je prije svega zbog novca koji smo uštedjeli i prenosimo u narednu godinu.Najviši priliv novca očekuje se od naplate poreza 16 miliona, a devet miliona od naknada. Kapitalni budžet je projektovan na 16,4 miliona eura, od kojih 200 hiljada za nabavku novih vozila za vatrogsace, 150 hiljada eura za video nadzor u gradu za potrebe MUP-a. Opredijelili smo i novac za ono što nije u našoj nadležnosti, tako za obrazovanje biće utrošeno 150 hiljada za nabavku knjiga osnovcima, 70 hiljada za zdravstvo, za jednokratne socijalne pomoći 90 hiljada od čega polovina za svaku novorođenu bebu, za NVO sektor 70 hiljada eura, a 50 hiljada eura biće utrošeno za zakup nekog kupališta, koje bi oslobodili mobilijara I dali građanima na slobodnu upotrebu”, kazao je Odžić.

Uz ocjenu da budžet za narednu godinu nije razvojni, odbornica DPS, Snežana Kuč je kazala da će naredne godine najviše novca opredijeliti za zarade i ta stavka je mnogo veća nego kada je na vlasti bio DPS.

“Bruto zarade zaposlenih u 2016. iznosili su 4,1 miliona, kada je u gradu upravljala partija kojoj pripadam. Kada je nova vlast preuzela, izdaci za zarade su u 2017. porasli na 4,9 miliona eura, da bi u 2018. bili projektovani na 5,4 miliona eura, što je čak za 1,2 miliona eura više nego 2016”, naglasila je Kuč i ocijenila da je ukidanje Službe zaa obezbjeđenje Opštine politička diskriminacija, a posebno što je načelniku te službe zabranjeno prisustvo sjednici SO.

Opasku Kuč da izdaci za jednokratne socijalne pomoći u godini u kojoj će se održati predsjednički izbori, se opredjeljuju sigurno za kupovinu glasova, u sali su odbornici vladajuće koalicije (Demokrate, DF, SNP, URA, DEMOS, SDP, LP) dočekali smijehom i aplauzom aludirajući na njihove dugogodišnje optužbe da je to radio DPS.

Na to se nadovezao Marko Vuković (DPS),koji je naglasio da baš oni koji su kupovali glasove na prošlim izborima su se grohotom smijali.

“Znaju građani kome ste obećali zaposlenje, kome ste kupovali glasove. Na sceni je obračun sa političkim neistomišljenicima, što se nije vidjelo u Budvi, od kada postoji višepartijski system. Zabranili ste prisustvo načelniku Službe obezbjeđenja, da ispriča svoju priču”, uttvrdio je Vuković i navodi da građanima treba da bude jasno da će za plate lokalnoj administraciji iz svoga džepa platiti milion eura.

Navodeći da će ta prtija glasati protiv usvajanja budžeta, šefica odborničkog kluba Crnogorske Anđela Ivanović navela je da se nastvalja praksa iz ranijih godina , koju je ustanovio DPS, da se budžet usvoja posljednjih dana decembra u “pet do 12”.

“Smatramo da budžet treba da zadovolji sve građane podjednako, vaša želja je da zadovoljite sve članove koalicije na vlasti”, naglasila je Ivanović i navela da je budžet rasipnički.

A krizu u budvanskoj vlasti, ona je opisala dječjom uzrečicom, kada se desi svađa – “mir , mir, mir, niko nije kriv”, dodajući da je na sceni borba za prevlast u samoj koaliciji , te da Krapović (gradonačelnik Budve Dragan Krapović) i njegova partija (Demokratska Crna Gora) imaju prevagu nad ostalim koalicionim konstituentima.

“Iznos za plate je veći za 15 odsto nego 2017. Pitamo se kako je to moguće kada je za otpremnine opredijeljeno 300 hiljada eura, čime će biti smanjen broj radnika za 20, kada nemate na platnom spisku bivše funkcionere, kojima je istekla zakonska obaveza od godinu dana da primaju zarade, imate povećanje izdvajanja za zarade”, zapitala je Ivanović i dodala da je očegledno da se očekuje uhljebljenje političkih kadrova, onij kojima je obećano zaposlenje.

Odgovorajući na zamjerke opozcije, sekretar Odžić je kazao da je stajao na raspolaganju i mogao je da pojasni svaku stavku, jer nijesu tumačili na valjan način.

“Ne možete porediti budžete iz 2016. i 2018., jer funkcioneri kojima je prestala funkcija, još prijamaju zarade. Povećanje plata je sedam odsto u odnosu na 2017., a Ministarstvo finansija,je dalo punu saglasnost, bez ijedne zamjerke i na ovu budžetku stavku, kao i na sve ostale. Povećanje plata je iznuđeno zbog Komunalne policije i inspekcije, jer je resorno ministarstvo dalo saglasnost na dodatno zapošljavanje, kako bi ova služba mogla da funkcioniše. Nisam znao da je 2018. izborna godina, ali vas moram podsjetiti da je DPS uoči lokalnih izbora 2016. u Opštini zaposlio 25 ljudi”, kazao je Odžić.

A na komentar da se jednokratnom socijalnom pomoći kupuju glasovi, Odžić je kazao da mu nije jasno kako će bebe da glasaju, jer se uvećanje te stavke odnosi samo za novorođenu djecu.

Na to mu je Kuč odgovorila da “niko nije blesav da će bebe glasati, nego roditelji i cijele porodice”.

“Stanovništvo nije toliko ugoroženo u Budvi, da bude ovoliko opredijeljeno socijalne pomoći”, navela je ona.

U raspravu se uključio i gradonačelnik Budve Dragan Krapović koji je kazao je da je tačno da ima zaposlenja i da je on lično u svom kabinetu zaposlio pet ljudi, jer je to bilo neophodno kako bi se odgovorilo na ogroman broj zahtjeva , žalbi građana, što prethodna vlast nije radila.

“Zatekli smo katastrofalno stanje , ogroman broj politički zaposlenih ljudi, koji, ili opstruiraju vlast, ili neće da rade. Radije ću nekome dati otpremninu, nego ga ostaviti na posao da svojim neradom napravi veću štetu Opštini”, kazao je Krapović.

Prema njegovim riječima kako radi gradska uprava najbolje je kazalo Ministarstvo finansija, koje je dalo sve saglasnosti na budžet.

“A što se tiče Službe obezbjeđenja, nema političkog revanšizma, niko neće biti otpušten, ali će biti raspoređeni na druga radna mjesta. Ali, nećemo dozvoliti urušavanje ugleda Opštine”, kazao je Krapović.

Na to je reagovala odbornica Anđela Ivanović ( Crnogorska), koja je zapitala Krapovića, zbog čega mu je pozitivan stav Ministarstva finansija ključni argument u odbrani budžeta, “kada sa druge strane DPS naziva organizovanom kriminalnom grupom zbog čega DPS prezire”.

Krapović je odgovorio da nisu svi loši u DPS-u , te da Opština ima dobru i korektnu saradnju sa resornim ministarstvom.

Osvrćući se na komentare o visini iznosa za jednokratnu socijalnu pomoć sekretar za društvene djelatnosti Đorđije Pribilović je kazao da je to odredila opštinska komisija koja je bila u istom sastavu i kada je DPS upravljao gradom.

Potpredsjednik Opštine i lider budvanskog SDP Mihailo Đurović zatražio je od odbornice DPS Snežane Kuč da se javno izvini da kompletna koalicija kupuje glasove.

“Odgovorno tvrdim da smo svaki osvojeni glas zaslužili pošteno, na opozcionoj platformi, šaljući jasne poruke građanima. Vi ( DPS) se zapitajte, ne ko se bavio kupovinom glasova, nego ko se bavio kupovinom odbornika i čitavih partija u ovom parlamentu”, poručio je Đurović, aludirajući da je DPS u minulom mandatu političkom korupcijom dva odbornika Prve Budve i nezavisnog odbornika iz nekadašnje Pozitivne Crne Gore održavao vlast u gradu punih godinu i po.

Goran Pejović (SNP) kazao je da su zadovoljni što je budžet usvojen, jer su aktivno učestvovali u njegovoj izradi.

Božena Jelušić (URA) je ocijenila da je budžet u mjeri dobar i da se njima “peglaju” mnogi problemi koji su naslijeđeni, dok je Đorđe Zenović (Demokrate) istakao da je racionalno planiran i da je obuhvaćen kompletan prostor Budve.

Milena Raičković (SD) naglasila je da je brine, a u svijetlu najnovijih dešavanja u koaliciji na vlasti, hoće li budžet biti samo spisak lijepih želja za 2018.

“I u prethodna dva dana pripredili ste nam pravi politički cirkus i pokazali da vam nijesu važni ni Budva ni građani, nego puko opstajanje na vlasti”, poručila je Raičković i navela da zbog toga ta partija neće glasati za budžet.

Ističući da je najzaslužniji što je DPS smijenjen u Budvi, te da je sve proizvod trgovine, nezavisni odbornik Stevan Džaković kazao je da pored toga što daje stabilnu većinu ovoj vlasti, nije zaposlio nikoga, niti mu je ponuđeno članstvo u upravnim odbornima.

“Ja sam zadovoljan zbog toga”, naglasio je Džaković i dodao da se u Crnoj Gori trguje sa radnim mjestima, ali da je prioritet sloboda građana i pravo glasa.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com