MITROPOLIJA CRNOGORSKO PRIMORSKA: Država da kazni napade na Crkvu - Volim Podgoricu

MITROPOLIJA CRNOGORSKO PRIMORSKA: Država da kazni napade na Crkvu

Kraj­nje je vri­je­me da dr­žav­ni or­ga­ni pri­mje­re­no poč­nu da ka­žnja­va­ju po­na­ša­nje ko­je ugro­ža­va slo­bo­du Cr­kve i da, u sa­rad­nji sa Cr­kvom i vjer­skim za­jed­ni­ca­ma, a ne skri­ve­no i taj­no, ure­de od­no­se iz­me­đu usta­no­va vje­re i dr­ža­ve, po­ru­če­no je sa brat­skog sa­bra­nja Mi­tro­po­li­je cr­no­gor­sko-pri­mor­ske (MCP). Iz Mi­tro­po­li­je su sa­op­šti­li da su po­sled­njih mje­se­ci bi­li svje­do­ci po­nov­nog bru­tal­nog i ne­za­ko­ni­tog na­pa­da na nje­nu imo­vi­nu, a pri­je i iz­nad sve­ga, na nje­no ime i vi­še­vje­kov­no do­sto­jan­stvo.

– Na­da­mo se da se ne­će do­zvo­lja­va­ti iz­gre­di ko­ji otvo­re­no ata­ku­ju na Mi­tro­po­li­ju i ba­ca­ju lja­gu na Pra­vo­slav­nu cr­kvu, na naj­go­ri na­čin eti­ke­ti­ra­ju­ći na­šu Mi­tro­po­li­ju i Srp­sku pa­tri­jar­ši­ju. Kraj­nje je vri­je­me da dr­žav­ni or­ga­ni pri­mje­re­no poč­nu da ka­žnja­va­ju po­na­ša­nje ko­je ugro­ža­va slo­bo­du Cr­kve i da ko­nač­no, u sa­rad­nji sa Cr­kvom i vjer­skim za­jed­ni­ca­ma, a ne skri­ve­no i taj­no, ure­di­mo od­no­se iz­me­đu usta­no­va vje­re i dr­ža­ve. Ta­da će bi­ti la­ko raz­lu­či­ti, što je i da­nas ogrom­noj ve­ći­ni gra­đa­na (a svim vjer­ni­ci­ma) ja­sno, ko vje­ru zlo­u­po­tre­blja­va u ide­o­lo­ške svr­he i do­no­si sa­mo ne­vo­lju i ši­ri mr­žnju me­đu bra­ćom. No ni ta­kve, ka­ko ve­li Apo­stol Pa­vle, da ne sma­tra­mo kao ne­pri­ja­te­lje, ne­go da ih ura­zu­mlju­je­mo kao bra­ću. Da­će Bog, da po ri­je­či­ma istog Apo­sto­la ne bu­du me­đu na­ma raz­do­ri, ne­go da bu­de­mo utvr­đe­ni u istom ra­zu­mu i mi­sli, no to će bi­ti ako bu­de­mo vjer­ni ime­nu Go­spo­da na­še­ga Isu­sa Hri­sta, a ne pro­la­znim zva­nji­ma ovo­ga svi­je­ta – ka­za­li su iz Mi­tro­po­li­je.
Ka­ko is­ti­ču, „jed­no od bol­nih pi­ta­nja na­šeg vre­me­na ko­je je pred­met sva­ko­dnev­nog raz­go­vo­ra sve­šte­ni­ka sa vjer­ni­ci­ma, pa se i da­nas po­me­nu­lo, sva­ka­ko je tzv. abor­tus (če­do­mor­stvo), ko­ji ve­li­kim di­je­lom do­pri­no­si bi­je­loj ku­gi sa ko­jom je ozbilj­no su­o­če­na Cr­na Go­ra“.

– To ni­je pi­ta­nje sa­mo tzv. se­lek­tiv­nih abor­tu­sa, ko­jim se uni­šta­va­ju na­še ma­le se­stre, već ne­se­lek­tiv­no ubi­ja­nje mno­štva ne­ro­đe­ne dje­ce i to on­da kad bi tre­ba­lo da su naj­za­šti­će­ni­ji. Svi­ma je ja­sno da po­sto­ji niz etič­kih pi­ta­nja u ve­zi sa „pra­vom“ na abor­tus, ali se pre­če­sto za­bo­ra­vi pra­vo na ži­vot te ne­vi­no stra­da­le dje­ce, ko­je je­ste i mo­ra bi­ti iz­nad sva­kog dru­gog pra­va, baš kao što je me­đu na­ma, ko­ji smo ima­li „sre­ću“ da se ro­di­mo. Po­na­vlja­mo ne­pro­mi­je­nje­ni stav Cr­kve, ali i sva­kog iskre­nog na­uč­ni­ka pri­rod­nja­ka – no­vi ži­vot po­či­nje za­če­ćem. Sma­tra­mo da sva­ki dru­gi pro­blem u ve­zi sa pi­ta­njem tzv. abor­tu­sa mo­ra da se rje­ša­va ima­ju­ći u vi­du tu ne­spor­nu či­nje­ni­cu – po­ru­ču­ju iz Mi­tro­po­li­je.

U sa­op­šte­nju se na­vo­di da je na sa­bra­nju pred­sta­vljen sa­dr­ža­jan iz­vje­štaj mi­tro­po­li­ta cr­no­gor­sko-pri­mor­skog Am­fi­lo­hi­ja o naj­va­žni­jim de­ša­va­nji­ma to­kom ove go­di­ne.
– Pod­sje­ti­li smo na ve­li­ke ju­bi­le­je ko­je smo ove go­di­ne pro­sla­vi­li: 600 go­di­na od osni­va­nja Bo­go­ro­di­či­nog ma­na­sti­ra Kom na Ska­dar­skom je­ze­ru, za­du­žbi­ne Cr­no­je­vi­ća i 900 go­di­na od iz­grad­nje Sa­bor­ne cr­kve Sve­tog Ni­ko­la­ja Mir­li­kij­skog na Lu­šti­ci. Po­vo­dom kom­skih šest vje­ko­va or­ga­ni­zo­van je u ok­to­bru na Ce­ti­nju i u Pod­go­ri­ci na­uč­ni skup „Zet­ski go­spo­da­ri Cr­no­je­vi­ći i ve­zi­ri Bu­ša­tli­je“ – na­vo­di se u sa­op­šte­nju.

Ka­ko do­da­ju, u ovoj go­di­ni ru­ko­po­lo­že­no je de­se­tak no­vih pre­zvi­te­ra i đa­ko­na i za­mo­na­še­no pet­na­e­stak no­vih mo­na­ha i mo­na­hi­nja.
– Sa ra­do­šću za­klju­ču­je­mo da sve­šte­nič­kih i mo­na­ških pri­zi­va ne ne­do­sta­je, na svi­ma na­ma je sa­mo da bu­de­mo do­stoj­ni svo­je slu­žbe i zva­nja, ka­ko oni ko­ji su la­i­ci, ta­ko i sve­šte­ni­ci­ma i mo­na­si­ma – po­ru­ču­ju iz MCP.
Od dr­žav­nih or­ga­na, ka­ko na­vo­de, oče­ku­ju da ih ne ome­ta­ju u nji­ho­voj slu­žbi „be­smi­sle­nim i ne­za­ko­ni­tim od­bi­ja­njem odo­bra­va­nja bo­rav­ka po­je­di­noj na­šoj bra­ći i se­stra­ma ko­ji ne­ma­ju dr­ža­vljan­stvo Cr­ne Go­re“.
– Uvje­ra­va­mo ih da ne­će po­sti­ći cilj ko­ji že­le ta­kvim ne­ra­zum­nim po­stup­ci­ma, ni­ti nas obes­hra­bri­ti da od­luč­no i smje­lo svje­do­či­mo bla­gu vi­jest Hri­sto­vu u Cr­noj Go­ri – po­ru­či­li su iz Cr­kve.
Vjer­ni­ci­ma su po­že­lje­li da osta­tak po­sta pro­ve­du u mo­li­tvi i du­hov­noj pa­žnji, u su­sret pro­sla­vi ro­đe­nja Isu­sa Hri­sta.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com