OPREZNO SA PETARDAMA! Kazne od 1.500 do 16.000 eura! - Volim Podgoricu

OPREZNO SA PETARDAMA! Kazne od 1.500 do 16.000 eura!

Praznici su uvijek lijep povod za slavlje. Međutim, da sve može krenuti po zlu kada se pretjera, pokazuju podaci Uprave policije dostavljeni Dnevnim novinama, prema kojima je tokom 2017. godine upotrebom pirotehničkih sredstava povrijeđeno 25 ljudi.

Od toga, 23 osobe su dobile lakše, a dvije teže tjelesne povrede. Naime, jednom građaninu je amputiran vrh kažiprsta, dok je drugoj osobi polomljen palac na nozi.

“Uprava policije svake godine pred novogodišnje praznike, tokom praznika i nakon što se praznici završe, dakle od sredine decembra do sredine januara, sprovodi akciju „Petarda“ čiji je cilj kako prevencija odnosno sprečavanje nastupanja teških posljedica nestručnim rukovanjem pirotehničkim sredstvima, tako i represija, odnosno otkrivanje i sankcionisanje lica odgovornih za bilo koji vid zloupotrebe pirotehničkih sredstava, tj. kršenje zakona iz ove oblasti, a koji su u policijskoj nadležnosti”, napominju u Upravi.

Oni podsjećaju da prodaju pirotehničkih sredstava kontrolišu nadležne inspekcijske službe na terenu i podsjećaju da je Zakonom o eksplozivnim materijama uređena prodaja pirotehnike.

Prodaja petardi samo uz dozvolu

Tako je, kako navode, predviđeno da samo privredno društvo, pravno lice ili preduzetnik koji posjeduje Dozvolu za promet, može da se bavi prodajom pirotehničkih sredstava, a da navedenu dozvolu izdaje MUP – Direktorat za vanredne situacije.

“Zakonom o eksplozivnim materijama propisano je tačno u kom periodu godine i koji razred pirotehničkih sredstava može da se nađe u prodaji. Pirotehnička sredstva razreda I i P1(male opasnosti) mogu se naći u prodaji tokom cijele godine i prodavati licima starijim od 16 godina života. Pirotehnička sredstva razreda II, mogu se prodavati isključivo u periodu od 20. decembra tekuće godine do 15. januara naredne godine, i to samo u objektima koji su namijenjeni za prodaju ove vrste proizvoda, a koji moraju ispunjavati uslove propisane Pravilnikom o posebnim uslovima koje mora da ispunjava prostorija za prodaju pirotehničkih sredstava”, upozoravaju u Upravi.

Kada je kaznena politika u pitanju, službenici Uprave policije, nakon što utvrde da postoji osnovana sumnja da je počinjeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti a u vezi sa zloupotrebom pirotehničkih sredstava, protiv tih lica nadležnom tužiocu podnose krivične prijave.

“Ovo naravno ukoliko se tužilac prethodno izjasni da ima elemenata bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti. Ukoliko u konkretnom slučaju tužilac ocijeni da nema elemenata bića krivičnog djela, protiv odgovornih lica se nadležnom sudu za prekršaje podnose prekršajne prijave ukoliko se ocjeni da ima elementa prekršaja u njihovom ponašanju i djelovanju suprotno Zakonu o javnom redu i miru”, objašnjavaju u Upravi.

Bezbjedna pirotehnika ne postoji

Podsjećamo, na opasnosti od upotrebe pirotehničkih sredstava upozorili su i iz Doma zdravlja (DZ) Podgorica, gdje napominju da bezbjedna pirotehnika ne postoji, pa usljed nepažnje i nestručnog rukovanja može doći do ozbiljnog povređivanja.

“Ponovo poručujemo roditeljima da objasne djeci da petarde i ostali pirotehnički rekviziti nisu igračke, nego male bombe, koje u dječjim rukama mogu izazvati povrede sa ozbiljnim posljedicama. Statistika ukazuje da se najčešće povređuju djeca starosti između pet i sedam godina, a od posljedica petardi najčešće invalidi postaju adolescenti od 14 do 18 godina. Kod najvećeg broja povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti i šake ruku, a značajno su zastupljene i opekotine lica, zatim povrede očiju, usta i nosa, kao i oštećenje sluha”, naveli su u ovoj zdrasvtevnoj ustanovi.

Povrede su, kako kažu, od onih lakšeg stepena, poput opekotina, ogrebotina i razderotina, do ozbiljnih opekotina kože, naročito na rukama.

“Česte su i rane na ekstremitetima, licu i očima. Oči najčešće stradaju od opekotina i čestica raketa i petardi. Nisu rijetke ni traumatske amputacije prstiju. Povrede od petardi mogu dovesti i do trajnog gubitka vida”, kazali su iz DZ Podgorica.

 

Kazne od 1.500 do 16.000 eura

Za kršenje Zakona o eksplozivnim materijama predviđene su novčane kazne u iznosu od 1.500 do 16.000 eura, odnosno ako pravno lice stavlja u promet i upotrebljava eksplozivne materije za koje nije izdata dozvola za stavljanje u promet, prodaje eksplozivne materije privrednom društvu, drugom pravnom licu, preduzetniku ili fizičkom licu koje nema dozvolu za nabavku eksplozivnih materija, nabavi eksplozivne materije bez dozvole Ministarstva prodaje pirotehnička sredstva razreda i licima mlađim od 16 godina.

Navedene kazne su, između ostalog, predviđene i za pravna lica vrše prodaju pirotehničkih sredstava u periodu kad je prodaja zabranjena, odnosno prodaje pirotehnička sredstva razreda II licima mlađim od 18 godina, izvodi javne vatromete bez dozvole Ministarstva, kao i za lica koja prilikom miniranja ne preduzme bezbjednosne mjere za zaštitu života, zdravlja i bezbjednosti ljudi, životinja i biljaka, životne sredine i imovine.

Takođe, novčanom kaznom od 150 eura do 550 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako upotrebljava pirotehnička sredstva razreda II izvan dozvoljenog perioda, pirotehnička sredstva upotrebljava na prostorima gdje se okuplja veći broj ljudi itd.

Dnevne novine

2 komentara

  1. Zabranjeno nossenje oruzzja psihofizichki zdravim punoljetnim osobama ( za one druge ne vazze ni zakoni ni ljekarski nalazzi) a dozvoljena kupovina opasnih pirotehnichkih sredstava i ssenluchenje na otvorenom prostoru.

  2. We are a group of volunteers and opening a new system in our community. Your web site given us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be grateful to you.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com