KATNIĆ O DRŽAVNOM UDARU: U prikupljanju dokaza pomogle AMERIKA i BRITANIJA, hvala i AMFILOHIJU - Volim Podgoricu

KATNIĆ O DRŽAVNOM UDARU: U prikupljanju dokaza pomogle AMERIKA i BRITANIJA, hvala i AMFILOHIJU

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić tvrdi da je Tužilaštvo u prikupljanju dokaza u postupku pokušaja terorizma 16. oktobra 2016. godine imalo značajnu podršku međunarodnih prijatelja Crne Gore,  Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, kao i susjedne Srbije.

-Posebno su nam u prikupljanju dokaza za krivični postupak pomogli oni najveći, a naši bezinteresni prijatelji SAD i Velika Britanija. Osim njih, Srbija i njeni državni organi su kao i mi, a možda i više, doprinijeli da sve ostane u pokušaju. Iako se radi o pojedincu, imajući u vidu njegovo zvanje, spominjem i preventivnu ulogu mitropolita crnogorskog Amfilohija, naročito tokom izbornog dana 16. oktobra, ističe Katnić.

Uvjeren je da raspolaže brojnim materijalnim dokazima koji potkrepljuju sve tvrdnje iz optužnice.

-Mogu obećati stotinu ostavki, jer sam apsolutno siguran da je već sve dokazano i da će to biti potvrđeno osuđujućom presudom. Upravo je to već učinjeno u odnosu na devet optuženih u ovom predmetu, a što neki, izgleda, namjerno zaboravljaju, kaže on.

Dodaje da ni glavni specijalni tužilac ni Specijalno tužilaštvo ne odlučuju ko će biti član kriminalne organizacije, te da li će organizatori u izvršenje krivičnih djela uključiti članove svojih porodica, poznanike, prijatelj

-Policija i tužilaštvo su spriječili kriminalnu organizaciju da realizuje plan da putem terorizma dođe na vlast. Nije Specijalno tužilaštvo odredilo izborni dan 16. oktobra 2016. godine za početak akcije, već oni koji su to planirali više mjeseci. Nemam nikakvih dilema da je akcijom Specijalnog tužilaštva i Specijalnog odjeljenja, uz pomoć prijateljskih službi, spriječen krvavi zaplet u Crnoj Gori, naglašava on i dodaje da je spriječena, ne samo opšta destrukcija i građanski rat u Crnoj Gori, već i formiranje novog međunarodnog suda pravde, poput onog u Hagu.

-Zaključak je jasan državni su organi, sprečavajući ovu destrukciju, zaštitili čak i optužene od njih samih i težih posljedica, rekao je Katnić.

 Na konstataciju Pobjedu da je procesuiranjem osoba iz Demokratskog fronta postao meta skoro pa svakodnevnih napada koji stižu sa više adresa, a nedavno se oglasila i zvanična Moskva, Katnić odgovara da Specijalno tužilaštvo u optužnici nije navelo da je u ovaj plan uključena zvanična Moskva, specijalne jedinice Ruske Federacije ili ruskog MUP-a.

-Ono što je Specijalno tužilaštvo navelo i za šta ima dokaze jeste da su dva oficira ruskih vojnih obavještajnih struktura organizatori kriminalne organizacije, koja je planirala opštu destrukciju. Tužilaštvo je takođe jasno navelo da je Eduard Vadimovič Šišmakov u Srbiju ušao sa falsifikovanim pasošem, pod imenom Eduard Vladimirovič Širokov, koji su mu izdali određeni državni organi Rusije.

 

Pobjeda podsjeća da je specijalni tužilac u sudnici saopštio da ima saznanja da su još neke osobe, koje se nijesu našle na optuženičkoj klupi, učestvovale u pripremanju haosa za veče 16. oktobra, ali da to ne može potkrijepiti dokazima.

“Kroz ovaj cjelokupan razgovor provejava ozbiljan i masovan plan optuženi i njihovi branioci govore o 50 ljudi koji, kako navode, bez obzira na sposobnost ne bi mogli ugroziti državu. Glavni pretres je, međutim, pokazao da je samo kroz aktivnosti svjedoka saradnika u Crnu Goru upućeno oko 500 ljudi. Ne smijemo zaboraviti da je ovdje postojala i druga struktura. Pored aktivnosti Glavne obavještajne uprave postojala je paralelna aktivnost FSB-a o kojoj govori i optuženi Nemanja Ristić i svjedok Slavko Nikić.

Okrivljeni Andrija Mandić i Milan Knežević u odbranama iznijeli su tvrdnje da su o svim aktivnostima i planovima u vezi sa izborima bili obaviješteni svi članovi Predsjedništva DF. Svjedok saradnik Saša Sinđelić, nasuprot iskazu okrivljenih Mandića i Kneževića, jasno izjavljuje da su u sve bili uključeni lideri DF-a, koji su dolazili u Rusiju, dodaje Katnić, ističući da će pravda biti zadovoljena, jer je stožer kriminalne grupe otkriven i procesuiran pred sudom.

 

Izvor: Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com