NEMOGUĆA MISIJA PODGORIČKIH VATROGASACA: 76 požara za jedan dan! - Volim Podgoricu

NEMOGUĆA MISIJA PODGORIČKIH VATROGASACA: 76 požara za jedan dan!

Ugaravljeni vatrogasac, sa osmijehom na licu, odložio je svoju opremu nakratko, da bi se malo okrijepio i pripremio za novu borbu sa vatrenom stihijom, prikupio snagu  i ta se slika ponavljala iz dana u dan – od juna do oktobra.

Često se dešavalo da od brojnih intervencija na gašenju vatre, a  u 24 časa imali su ih čak i 76, a koju su većinu izazvali piromani, nisu stizali ni da uzmu zalogaj, ali i činjenica da rade human posao i spasavaju živote i imovinu činila ih je zadovoljnim i srećnim, prenose Vijesti sumiranje vatrogasne sezone iz ugla vatrogasaca sa prve “borbene” linije.

Dramatična ljetnja sezona, sa rekordnim  brojem požara  od čak 2.220,   nadljudski napori da zaštite živote građana i imovinu – rezime je  2017. godine, koja će   ostati upamćena kod vatrogasaca kao jedna od najtežih i najizazovnijih.

“Ta brojka je nevjerovatan broj za jednu urbanu sredinu, mnogo veći gradovi nemaju toliki broj intervencija vatrogasaca. Kolega, vatrogasac iz Njujorka, koji je skoro bio u posjeti kod nas, inače učesnik akcije spasavanja 11. septembra, nakon napada na kule, bio je zadivljen i zaprepašćen, koliko imamo intervencija”, kaže za “Vijesti” komandir komandir vatrogasno spasilačke jedinice Lazar Čađenović.

Foto: Ilustracija

Ima dosta i neodgovornih građana,  pa se dešava da lažno prijave požar ili što je još gore, namjerno zapale.

A osmijeh na licu i zadovoljstvo, kako ističe  Ranko Racković, komandir druge smjene, koji je vatrogasac 27 godina, je još veći kada vide sreću i na licu najbližih, nakon završene intervencije.

“Meni je ovo druga kuća, naravno porodica je na prvom jestu. Ali,  oni znaju da se bavimo teškim i rizičnim poslom, ima odricanja, a srećni su  i zadovoljni kada čuju da smo uspjeli da spasimo ljudski život i imovinu.  Ponosni su”, kaže Racković.

On je istakao da je u  27 godina bavljenja poslom, ova godina bila najteža.

“Čast mi je što sam dio ove časne  i humane profesije,  uložili smo maksimalno truda”, kazao je Racković.

Nagrada „19. decembar” za 2017,  povodom Dana oslobođenja Podgorice,  pripala je ove godine vatrogascima.

Foto Radio Jadran

“Rekordna godina po broju požara, stiglo je i to priznanje, posebno nam drago  što je ta nagrada stigla na predlog građana, njih 580”, kazao je načelnik  Čađenović. On je rekao  da su ove godine pozvali u pomoć i  pet posada vatrogasaca sa sjevera.

“To se pokazalo kao pun pogodak. Došle su posade iz Mojkovca, Rožaja, Berana, Pljevalja, Plava, spavali su kod nas u Vatrogasnom domu”, kazao je Čađenović. Istakao je da su veliku pomoć imali i od Vojske Crne Gore, Direktorata za vanredne situacije, radnika  gradskih službi i  građana.

Pas koji hoće da pocijepa garnituru

Kako je istakao načelnik Čađenović,  udovolje svim zahtjevima građana, iako se dešava da se graniče sa njihovim  nadležnostima.

“Nedavno smo imali  intervenciju gdje nas je zvala žena da otvorimo stan, jer joj je  unutra  zaključan pas koji je bio  nervozan, pa se bojala da ne pocijepa kožnu u garnituru”, kazao je Čađenović. Objasnio je da imaju specijalni alat za otvaranje blind vrata, a uskoro će nabaviti i moderniji.

Dešava se, kako kaže Lazar Čađenović, da imaju i intervenciju na  spasavanju  mačke, koja  se popela na  drvo.

“To zahtijeva angažovanje auto-ljestve, čitava jedna procedura je, ali reagujemo”, kazao je on.

Čak 99 odsto požara, kako je objasnio, ove godine je  izazvao ljudski faktor, mali dio   nenamjerno.

Vijesti

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com