Biser sa Cetinja krči put ka svjetskom vrhu - Volim Podgoricu

Biser sa Cetinja krči put ka svjetskom vrhu

Pobjeđivati i osvajati medalje za njega je još od malih nogu svakodnevica. Tek mu je 17 godina, a Filip Radović je proživio do sada najljepšu godinu sportske karijere.

Zlatna medalja u singlu i ekipno, te srebro u igri parova na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca u Đenovi, bronza na seniorskom Evropskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom u Laškom i nagrada za najuspješnijeg sportistu godine od Paraolimpijskog komiteta Crne Gore otišle su u ruke Filipa Radovića.

Fantastični 17-godišnji Cetinjanin ide sigurno zacrtanim stazama uspjeha.

“Ovo je vjerovatno godina moje dosadašnje karijere. Da mi je neko rekao na početku da ću odbraniti bronzu sa Evropskog prvenstva od prije dvije godine i da ću osvojiti još značajnih odličja sa Masters turnira, ne bih mu vjerovao. Međutim, radio sam naporno, spremao se posebno za svaki turnir, išao korak po korak i na kraju je ispalo i bolje nego što sam očekivao”, kaže Radović za Dnevne novine.

Filip se bavi stonimtenisom već 10 godina. Kako je, zapravo, sve krenulo?

“Prvo sam krenuo na fudbal, a nakon toga sam sa starijim bratom odlučio da se oprobam u stonom tenisu. Bilo je to više iz zabave i druženja sa drugom djecom. Međutim, polako je došlo do takmičarskog nivoa. Sjećam se, na prvom turniru sam doživio sedam poraza, uz samo jednu pobjedu. Bilo je to razočaranje, ali sam nakon toga krenuo ozbiljnije da treniram jer sam shvatio da ipak nisam daleko od vršnjaka i da ih mogu pobijediti jednog dana”

Sedmi si na rang listi i blizu ostvarenja najvećeg sna…

“Da, sedmo mjesto svjetske rang liste za paraolimpijce me vodi ka Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Sada ipak slijedi period kada moram biti oprezniji kako bih sačuvao poziciju među prvih 10 igrača i direktno otišao na Paraolimpijske igre”, priča Filip.

Već tri godine živiš, školuješ se i treniraš u Uzdinu u Vojvodini. Kako prolazi tvoj radni dan?

“Živim zajedno sa trenerom Nikolajem Lupuleskuom i njegovom porodicom. Mogu reći da sam se dobro uklopio. Dan počinjem odlaskom u školu koja traje do 13:30 sati. Nakon toga ručam i odlazim na prvi trening, koji traje oko sat i po vremena, nekad i dva. Zatim pauza sat vremena, pa drugi trening u trajanju od tri sata. Tri dana u nedjelji poslije škole imam dva treninga, dva dana po jedan trening, a vikendom uglavnom imam turnire ili ligaške mečeve”

Pravi pokazatelj da rad i odricanje daje rezultate. A kakvi su planovi i ambicije u 2018.?

“Najznačajniji turnir čeka me u oktobru Svjetsko parolimpijsko prvenstvo u Sloveniji. Puno vremena ću posvetiti pripremi za taj turnir, a cilj mi je kao i na svakom turniru da krenem dobro od početka, da prođem grupnu fazu i plasiram u četvrtfinale. Ako to uspijem, onda u četvrtfinalu više nema favorita, to je Svjetsko prvenstvo i pobjeđuje onaj koji je najspremniji igrački i psihički u tom trenutku”, ističe Radović.

 

Šta radi Filip Radović u slobodno vrijeme?

“Otkad sam se preselio u Srbiju nemam previše vremena za druge aktivnosti, već svaki slobodan trenutak koristim za trening, fizičku pripremu ili odmor. Međutim, dok sam bio u Crnoj Gori, često sam igrao fudbal sa prijateljima i uživao u tome”.

Da li pratiš ostale sportove?

“Pratim sve, naročito kada nastupa reprezentacija Crne Gore u bilo kojem kolektivnom ili individualnom sportu. Veliki sam navijač Rodžera Fe-derera i Barselone. Rijetko kad propuštam njihove mečeve, a želja mi je da jednog dana to i uživo otpratim. Takođe, imao sam priliku uživo da gledam Crvenu zvezdu u Evroligi. Ono što rade navijači je nevjerovatno. Atmosfera je fenomenalna i jednostavno te natjera da pratiš sve utakmice sa tribina”.

Ko ti je idol?

“Ilija Lupulesku, osvajač srebrne olimpijske medalje u dublu, inače rođeni brat mog trenera Nikolja. Živi Čikagu, ali je preko ljeta u Uzdinu i uvijek se radujem njegovom dolasku. Sa njim sam proveo puno vremena u sali i naučio dosta toga vezano za stoni tenis”.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com