ZAPLAKAĆETE ZBOG OVIH DJEČAKA: Roditelji ih napustili, Novu godinu dočekali sa djedom i babom bez struje (FOTO/VIDEO) - Volim Podgoricu

ZAPLAKAĆETE ZBOG OVIH DJEČAKA: Roditelji ih napustili, Novu godinu dočekali sa djedom i babom bez struje (FOTO/VIDEO)

Na počinak odlaze uz svjetlost svijeća jer im je zbog nagomilanih neplaćenih računa struja odavno isključena, a u kući nemaju ni sanitarni čvor

Sedmogodišnji blizanci Teo i Toni, koje su roditelji nakon razvoda napustili i ostavili da žive sa nezaposlenim, siromašnim i bespomoćnim djedom Veletom i bakom Stankom Zafirovski u skopskom prigradskom naselju Donje Lističe, Novu godinu su dočekali u ledenoj sobici, u mraku i uz svijeće. Ipak, zahvaljujući dobrim i humanim ljudima, treperava svjetlost voštanica nagovijestila je tračaj svjetla na kraju tamnog tunela.

Ova četvoročlana familija ne prima socijalnu pomoć, a novca za hljeb ima samo ako neko od komšija pozove dedu ili babu da za skromnu dnevnicu nešto porade na njihovim njivama. Zato su unuci češće gladni nego siti, a u školu odlaze u pokidanim patikama i otrcanim pantalonama, radi čega im se ostali đaci u školi podsmijevaju.

Porodica Zafirovski živi u trošnom dvosobnom kućerku prepunom vlage. Krov prokišnjava, a kroz improvizovane prozore i vrata fijuče ledeni vjetar. Iz betonskog poda hladnoća se uvlači u kosti, a iz starog šporeta na drva rijetko kada se širi toplota.

Foto: a1on.mk

Drva za ogrijev nemaju, pa napola slijep deda Vele (56), koji na jedno oko uopšte ne vidi, svaki dan pretražuje po otpadu pored rijeke Vardar ne bi li našao stare polomljene prozore, vrata ili odbačene daske da bi sa njima koliko – toliko, bar nakratko zagrijao kućerak u kome žive.

Na počinak odlaze uz svjetlost svijeća jer im je zbog nagomilanih neplaćenih računa struja odavno isključena, a u kući nemaju ni sanitarni čvor.

Foto: a1on.mk

Kada je tužnu priču o porodici Zafirovski prije desetak dana objavila skopska internet televizija A1ON, odmah su se javili dobri ljudi da im pomognu, a iz opštine Aredorom su obećali da će od sjutra deda Vele početi da radi u JP “Parkovi i zelenilo” na održavanju zelenila u naselju Donje Lisiče gdje žive.

Uprkos tome, bliznaci Teo i Toni sa bakom i dekom Novu 2018. godinu su dočekali uz svijeće, ali bar za punom trpezom i nadom da će im ova godina biti bolja i srećnija.

Zahvaljujući humanim građanima, dječaci su u novogodišnjoj noći jeli meso sa rošitilja, a njihova baka im je zamotala sarmice, pripremila rusku salatu i ispekla pogaču.

Foto: a1on.mk

Za neke je ova trpeza porodice Zafirovski skromna, ali je za njih, veli baba Stanka, to bila najobilatija večera koju su ikada imali. Zato se još jednom zahvaljuje humanim ljudima koji su im poslali hranu, toplu odjeću i drva za ogrijev.

Uprkos donacijama, oni će i dalje živjeti u mraku pored svijeća, jer astronomski dug od gotovo 9.000 evra, nemaju čime da plate, pa deda Vele kroz suze kaže da su džabe dobili na poklon frižider i šporet kad nemaju sruje da ih uključe.

– Ja znam da sam dužnik, ali šta da radim, to je danak siromaštvu. Neka mi pomognu i otpišu dugove, a čim počnem da radim i primam platu redovno ću svakog mjeseca plaćati struju – kaže deda Vele za koga će to biti najljepši novogodišnji poklon.

Foto: a1on.mk

Njegovi unuci, Teo i Toni imaju samo jednu želju – da baba i djeda budu živi i zdravi. U ovoj godini, porodica Zafirovski će dobiti toalet, sanitarije, sanirani krov, kao i laminat kojim će biti pokriven hladan betonski pod.

Iz građevinske firme koja se dobrovoljno prijavila da pomogne ovoj socijalno ugoženoj porodici su obećali da će renovirati cijelu kuću da bliznaci Teo i Toni više ne moraju da jedu, uče, da se kupaju i spavaju u ledenim sobama kroz čije improvizovane prozore i vrata vazdan fijuče hladan zimski vjetar.

Pogledajte video:

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com