Ovi Novljani Novu godinu čekali na Karibima - Volim Podgoricu

Ovi Novljani Novu godinu čekali na Karibima

“Posljednji put smo se čuli s vama kada smo bili u Atini, odakle smo pošli za Maltu, gdje smo obišli tvrđave i muzeje. Odatle smo se uputili za Maroko, ali smo zbog loših vremenskih prilika odlučili da put presječemo i svratimo na Sardiniju”, priča Damjan.

Na Sardiniji su, u gradu Kaljariju boravili dva dana, ali kada je vjetar promjenio pravac ujedno i oslabio, put ka Maroku bio je dosta spor.

U Maroku su vez potražili u malom gradu Mohamedia, koji se nalazi između Kazablanke i Rabata.

“Potvrdile su se informacije nekih poznanika, koji su nam rekli da u Kazablanci nema šta da se vidi. To je zapravo samo jedan ogroman lučki grad. Međutim, oduševio nas je Rabat. Grad je lijepo uređen i prepun je dešavanja i stvari koje se mogu vidjeti”, priča Vukićević.

 Sljedeća destinacija i mjesto u kojem je trebalo da se pripreme za prelazak Atlantika bio je Las Palmas, gdje ih je dočekala ogromna ACR regata, pa je plan ponovo promjenjen, jer je marina bila prepuna. Vez su našli tek na jugu ostrva, u gradiću Puerto Rico, gdje su se zadržali sesam dana i ugostili dva drugara.

Prejedrili Atlanitik za 24 dana

Nakon priprema za nastavak putovanja, Damjan i Bojan su ispratili drugove, telefonom se pozdravili sa rodbinom, prijateljima i otisnuli se na dugačak prelazak Atlantika.

“Moram priznati da sam prvi dan imao tremu misleći o lošim stvarima koje bi mogle da nas zadese. Na sreću, zbog dobre pripreme, jako brzo smo upali u rutinu i trema je nestala. Prelazak je bio spor prvih 7 dana. Jedan dan se čak nismo ni kretali, pa sam imao dosta vremena da prikunjam i sunčam se na krovu broda. Kada smo se spustili dovoljno južno uhvatili smo čuvene “Trade Winds”, iliti Trgovačke vjetrove. Od tog momenta nam vjetar nije padao ispod 15 čvorova, a talasi nisu bili ispod metar i po, a dostizali su visinu i do 4 metra”, prepričava iskustvo preko okeana Damjan.

Najteži dio prelaska Atlanskog okeana je “čuvena” dosada, jer posada nema mnogo posla. Taj period trošili su na gledanje filmova, serija, na čitanje i ribanje.

Atlantik je, kaže Damjan, prepun ribe, pa bi nakon zabacivanja čekali najviše 20-ak minuta. Zamrzivač im je jako brzo bio prepun.

Atlantik su prejedrili poslije 24 dana, kada su se svima javili da su uspjeli, nakon čega su usljedile čestitke.

“Na prelasku Atlantika nismo imali nikakvih kvarova, osim što nam se kanap za dizanje glavnog jedra dosta istrošio, ali je ipak izdržao cijeli put. Na Svetoj Luciji smo stigli u Rodney bay. To je čuveno sidrište. Tu smo iznajmili automobil kako bismo obišli par vodopada i vulkan. Odatle smo se uputili na ostrvo St. Vinsent, gdje provodimo Novu godinu”, navodi Damjan.

Brod “Dedalus” je dugačak je 13,96 metara, širok 7,8 metara i dubok dva metra.

Pored zastave Crne Gore, krasi ga i mala plava zastava Opštine Herceg Novi.

Ime nije dobio po mitskom junaku, već po brodu iz jedne naučno-fantastične serije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com