Krivokapić: Izgradnja drugog bloka TE ne može da čeka - Volim Podgoricu

Krivokapić: Izgradnja drugog bloka TE ne može da čeka   

Odluka o prekidu saradnje sa češkom firmom Škoda Prahom ne znači da je Elektroprivreda (EPCG) odustala od izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, saopštio je predsjednik Odbora direktora crnogorske elektroenergetske kompanije, Đoko Krivokapić.

On je Pobjedi kazao da EPCG u potpunosti ostaje posvećena izgradnji drugog bloka i u najskorijem mogućem roku, do kraja januara, predložiće Vladi alternativno rješenje realizacije projekta.

“Ističem da EPCG ostaje riješena u namjeri da iskoristi pljevaljske energetske potencijale i Crnoj Gori obezbijedi novi termoenergetski objekat. Vrijeme za nove objekte je već odavno isteklo, tako da čekanja nema, jer regionu nedostaju značajne količine električne energije”, poručio je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, deficit električne energije u narednom periodu će se povećati, a time i uvoz.

“Zato blok dva i novi energetski objekti nemaju alternative”, ocijenio je Krivokapić i dodao da se godinu od potpisivanja ugovora, 29. septembra 2016. godine, intenzivno pregovaralo sa Škoda Prahom.

On je podsjetio da je partner, nakon skoro godinu od odustajanja češke banke da finansira projekat, pokušavao da ponudi novi prihvatljivi model finansiranja projekta.

“Nakon detaljne analize i dinamičnih pregovora, u okvirima koji su postavljeni tim ugovorima, partner nije obezbijedio prihvatljiv model finansiranja projekta. Zaista se radilo o ogromnom poslu, kako Vlade tako Škode Praha i EPCG, ali uprkos naporima obje strane, ipak se na kraju donijela jedina realna odluka”, naveo je Krivokapić.

Na pitanje šta podrazumijeva rekonstrukcija postojećeg bloka, Krivokapić je odgovorio da je, paralelno sa radom i pregovorima za drugi blok, EPCG razmatrala i potpunu ekološku rekonstrukciju prvog bloka TE.

“Tender je raspisan prije nekoliko dana, a otvaranje je zakazano za 1. februar. Taj projekat je vrijedan 40 miliona EUR, a postojeći blok bi trebalo da bude ekološki rekonstruisan do 2021. godine”, objasnio je Krivokapić.

On je saopštio da u strukturi proizvodnih kapaciteta u regionu preovladavaju termokapaciteti.

Većina ne ispunjava zahtjeve evropske regulative iz oblasti zaštite životne sredine, jer su sa zastarjelim tehnologijama i pri kraju radnog vijeka.

“Novim direktivama Evropske unije (EU) termoelektrane će moći da rade od januara ove godine do 2023, još 20 hiljada sati, dakle, godišnje upola manje od instalisanih kapaciteta sve do 2023. godine. U takvoj situaciji je i sadašnje stanje bloka jedan”, rekao je Krivokapić.

Ekološkom rekonstrukcijom prvog bloka produžava mu se nesmetani rad još 20 godina, a time se postiže i dodatna stabilnost elektroenergetskog sistema Crne Gore.

“U međuvremenu ste vidjeli da smo dobili i pozitivne ocjene od Sekretarijata Evropske energetske zajednice, koja cijeni naše napore da se obezbijedi usklađenost s odredbama Direktive o industrijskim emisijama”, naveo je Krivokapić.

On je dodao da će Crna Gora tako prva u regionu obaviti potpunu tehničko-ekološku sanaciju zastarjelog objekta iz 80-ih godina prošlog vijeka.

Pobjeda

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com