Ostalo još 10.000 eura beskamatnih kredita za sisteme za grijanje - Volim Podgoricu

Ostalo još 10.000 eura beskamatnih kredita za sisteme za grijanje

Realizacija treće faze programa “Energy Wood”, koji je počeo u oktobru, biće nastavljena ove godine, do utroška preostalih deset hiljada eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Ukupan budžet za treću fazu Energy Wood programa iznosio je 85 hiljada eura, a u protekla skoro tri mjeseca odobreno je nešto više od 200 beskamatnih kredita za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase, odosno pelet i briket.

“Imajući u vidu više nego uspješnu realizaciju projekta u prethodnom periodu, kao i veliko interesovanje građana, očekujemo da će i preostali dio sredstava veoma brzo biti iskorišćen”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su pozvali zainteresovane građane da u što kraćem roku iskoriste povoljnosti koje program omogućava.

Oni su dodali da je od četiri banke, koje su partneri u realizaciji programa, najviše sredstava za subvenciju beskamatnih kredita ostalo u Atlas banci. Pored te banke u programu učestvuju i Hipotekarna, NLB i Prva banka.

“Postupak apliciranja za beskamatni kredit u okviru treće faze programa Energy Wood je jednostavan. Građanin najprije stupa u kontakt sa nekim od izabranih distributera, odnosno instalatera, od kojeg dobija preporuku koji sistem za grijanje bi bio najpogodniji za stambeni objekat u kojem boravi”, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su dodali da nakon izbora sistema, građani od instalatera dobijaju ponudu za isporuku i ugradnju sistema, odnosno profakturu sa kojom odlaze u jednu od izabranih banaka, gdje apliciraju za beskamatni kredit.

“Nakon što banka odobri zahtjev za kredit, kvalifikovani distributer, odnosno instalater ugrađuje sistem za grijanje u stambeni objekat korisnika, a klijent banci otplaćuje beskamatni kredit u jednakim mjesečnim ratama”, kazali su iz Ministarstva.

Program Energy Wood građanima omogućava da apliciraju za beskamatne kredite u iznosu do 3,5 hiljada eura, sa periodom otplate do pet godina, za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje, odnosno peći i kotlova na moderne oblike biomase.

U prethodne dvije faze programa, koje su realizovane uz podršku luksemburške agencije za razvojnu saradnju, odnosno na osnovu granta norveške Vlade, ugrađeno je ukupno 775 sistema za grijanje na pelet i briket širom Crne Gore.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com