Pomoću ovog TRIKA ćete znati ima li OTROVNOG VOSKA na voću (VIDEO) - Volim Podgoricu

Pomoću ovog TRIKA ćete znati ima li OTROVNOG VOSKA na voću (VIDEO)

Vosak se stavlja na voće i povrće zbog zaštite ploda od propadanja. Osim toga, trgovci ga često primjenjuju jer daje plodovima ljepši i privlačniji izgled.

Iako državne institucije zadužene za sigurnost hrane odobravaju ovu mjeru zaštite voća, budite oprezni. Nikad ne možete biti sigurni je li neki neodgovorni proizvođač ili trgovac umjesto jestivih, koristio nedozvoljene preparate na bazi voska. Stoga, ili jabuke dobro operite ili izbjegavajte one koje su premazane voskom.

Relativno je lako uočiti vosak na površini plodova. Prije svega obratite pažnju na izgled plodova. Izražen sjaj na plodovima jabuke ukazuje na postojanje voska na površini. Jedan od najsigurnijih načina da provjerite je li voće i povrće voskirano je da noktom lagano zagrebete po kori. Ako se vosak nalazi na površini ploda lako ćete ga uočiti na mjestu grebanja. Protrljajte plod dlanovima, oni voskirani će ostaviti bjelkasti trag na dlanovima. Prepoznaćete ga i po masnoći.

U videu pogledajte još jedan od načina detektovanja voska na jabukama vrelom vodom.

Uklanjanje voska

Jedan od načina uklanjanja je pranje jabuka u toploj vodi. Drugi način je da koristite vodu i mekanu četku kojom ćete detaljno oprati podove.

Sirće i soda bikarbona

Nakapajte sirće na pamučnu krpu i uklonite vosak, a potom operite plod pod vodom.

Možete plodove potopiti u vodu u koju ste sipali sirće i sodu bikarbou i ostaviti da stoji oko sat vremena.

Zatim isperite.

Neke od vrsta koje se često voskiraju su, osim jabuke, i avokado, citrusi, paprike, paradajz, krastavac…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com